Home » Fink – 013 (Tilburg) 24/11/2017

Fink – 013 (Tilburg) 24/11/2017

door Maurice Tonies
126 views 4 minuten leestijd

Het vorige album Hard Believer stamt alweer uit 2014. Sindsdien heeft frontman Fin Greenall met zijn band Fink niet stilgezeten en is er in september een nieuw album uitgebracht. Ter promotie van dit album Resurgasm is Fink op tour door Europa, waarbij Nederland niet wordt overgeslagen. Na eerder shows te hebben gegeven in Paradiso en Doornroosje wacht vanavond een uitverkocht 013 in Tilburg!
Er is geen supportact vanavond in de grote zaal van 013. Om het publiek alvast een kijkje in de wereld van Fink te gunnen wordt er op een scherm de documentaire Mixtisque vertoond, waarbij de toeschouwers kunnen zien welke artiesten Fink allemaal hebben beïnvloed, maar ook zijn er beelden van interviews en achter de schermen te zien. Een mooi idee natuurlijk, maar in een grote zaal zoals deze van 013 hebben velen weinig aandacht voor het scherm, wat voor deze locatie best iets groter had mogen zijn. De stemming zit er in ieder geval wel lekker in en iedereen is klaar voor een mooie show.
Stipt om negen uur begint Fink aan het optreden en opent op magische wijze. Set-openers Warm Shadow en Shakespeare grijpen het publiek direct bij de strot en zorgen voor kippenvel van top tot teen. Een betere manier dan zo te beginnen kan men zich niet wensen. Het is dan ook muisstil in de grote zaal van 013 en het per ongeluk vertrappen van een plastic bekertje zou al een doodzonde zijn. Alle blikken zijn dan ook richting het podium gericht en aangezien Fink evenals de vorige show in 013 met dezelfde donkere lichtshow werkt ligt de focus meteen op de muziek. Doordat de show ijzersterk is begonnen neemt het niveau daarna toch een tikkeltje af. De band is in vorm en over de zangkwaliteiten van zanger Fin Greenall hoeven we niet te klagen, maar de nummers van het nieuwe album Resurgasm zijn wat minder sterk dan de nummers van de eerdere verschenen albums. Resurgasm bevat meer luisterliedje en deze zijn wat rustiger. Gelukkig schroeft Fink het tempo soms wat op en krijgt zo het publiek toch nog aan het dansen. Als een nummer bijna ontaard in een dancetrack gaat de zaal helemaal los.
Tussen de nummers door richt zanger Fin zich regelmatig tot het publiek en vertelt wat over zijn nummers. Ook herinnert hij zich ons aan de show in Cul De Sac en vraagt, net zoals in 2015, wie er allemaal bij waren. Kennelijk heeft of deze show heel veel indruk gemaakt of staat er ergens in een boekje: “Als je in Tilburg speelt, noem dan even je gig in Cul De Sac”. Fink is vanavond een groter verteller dan bij eerdere shows, normaliter zegt hij niet heel veel tegen het publiek. Nadat hij samen met de band heel wat nieuwe nummers heeft gespeeld worden er alsnog wat troeven tevoorschijn gehaald. Ademloos zingt het publiek mee op de hit Looking Too Closely en zelfs na al die jaren imponeert dit nummer. De kracht bij Fink zit in zijn stemgeluid en de soms zo dreigende muziek. De bas die even iets harder mag dreunen, een toetsaanslag die op het juiste moment valt, overal is over nagedacht. Zo ook in de opbouw van de set, waarbij ook Yesterday Was Hard On All Of Us niet mag ontbreken. De balans tussen oud en nieuw materiaal is goed uiteengezet  en na ruim anderhalf uur sluit de Britse formatie af met This Is The Thing.
Hiermee is he optreden nog niet gedaan en met een weergaloze uitvoering van Pilgrim onderstreept Fink wederom wat voor een goede liveband het is. De publieksfavoriet van het album Hard Believer wordt zo uitgesponnen dat het lijkt alsof dit het allerlaatste nummer van het optreden is en als dan ook de band het podium verlaat lopen veel bezoekers al de zaal uit. Men heeft het mis, er zit nog een nummer in het vat en even kijkt Fink terug op zijn leven toen hij nog als DJ aan het werk was en naar concerten van System Of A Down en  Radiohead ging en deze vervolgens zijn leven veranderde. Na deze anekdote sluit hij af in zijn eentje met Biscuits For Breakfast, waarbij het publiek nog eenmaal ademloos aan zijn lippen hangt. Ruim twee uur heeft de 013 een inkijk gekregen in zijn wereld en na een avond vol stilte in de zaal evalueren de bezoekers in de gang voluit over het optreden, Zij vonden het allemaal geweldig en wij ook!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00