Home » Fire Down Below + Cities Of Mars + High Desert Queen – Asgaard (Gent, België) 03/06/2022

Fire Down Below + Cities Of Mars + High Desert Queen – Asgaard (Gent, België) 03/06/2022

door Filip van der Linden
442 views 4 minuten leestijd

Goed gezien van die van Fire Down Below. Ze legden de tourschema’s van High Desert Queen en Cities Of Mars, labelgenoten bij Ripple Music, over elkaar en zagen dat het kruispunt wel eens op 3 juni in hun eigenste Gent zou kunnen liggen. Tel daarbij op dat de Gentse stonerband flink wat nieuwe tracks heeft die ze aan een live-test wilden blootstellen en dan kom je uit op een leuk feestje. Een beetje een Ripple Fest in het klein.

De Texanen van High Desert Queen mochten de avond inzetten met hun desert rock. Het was hun allereerste concert ooit op het Europese vasteland, nadat ze de week ervoor reeds door de UK zwierven. Met meer succes overigens dan verwacht, want op een handvol cassettes en T-shirts na was hun hele merchandise reeds verkocht. En dan moesten ze nog beginnen aan het Duitse luik van hun tournee. High Desert Queen bestaat nog niet zo heel lang als band, maar hun naam en faam schiet als een raket omhoog. Na de eerste noten van Ancient Alien weet je ook meteen waarom. Voor zover er een definitie bestaat van catchy desertrock, beantwoordt High Desert Queen aan alle criteria. Lekker uptempo, meer Kyuss en Wo-Fat dan Sleep, compacter in songopbouw dan veel andere bands in het genre, meteen de sound oproepend die we zijn gaan associëren met weidse woestijnen, …. Het plaatje klopt helemaal.

De Texanen speelden in Gent slechts twee tracks van hun debuutalbum Secrets Of The Black Moon (As We Roam en The Mountain Vs The Quake). De vijf andere zijn nieuwe tracks voor hun volgende album, dat er al snel aankomt. Afgaand op de live-versies, kijken wij alvast uit naar de opnames van Ancient Alien, Pretty Little Liar, Head Hancho en vooral Solar Rain waarmee ze de set afsloten.

High Desert Queen speelde in Gent een heel strakke set. Drummer Phil en bassiste Morgan legde een solide basis voor gitarist Rusty en zanger Ryan. Die laatste was naar Amerikaanse normen de bescheidenheid zelve: uitermate dankbaar voor de speelkans en super professioneel. In de slotakkoorden van Solar Rain liep hij het publiek in om elkeen te bedanken met een knuffel of een high five en bij de volgende bands stond hij telkens op de eerste rij om hen aan te vuren. Zo hoort het eigenlijk, maar het is lang geleden dat we het nog effectief gezien hebben.  High Desert Queen wordt een hele grote band in het circuit van Desertfest en geijkaardige festivals. Wie ze nog in een club wil zien, kan op 11 juni naar de DB’s in Utrecht, waar ze samen op de affiche staan met Ecstatic Vision en Gas Giant.

Cities Of Mars doen een tournee door Duitsland en België. Dit trio mengt o.m. doom, postrock en sludge door hun donkere stoner. Hoewel de band toch al goed acht jaar bestaat was dit nog maar hun tweede keer in België. De Zweden brachten in Gent een mooie dwarsdoorsnede uit hun oeuvre, met van hun jongste album (Cities Of Mars) onder meer The Prophet, Towering Graves en The Black Shard. Afsluiten deden ze met The Third Eye, hun debuutsingle uit 2015. Prima band en  ook zij speelden een strakke set, maar de beleving bij het Gentse publiek was toch net iets minder dan bij de andere bands.

Fire Down Below zit op een kantelpunt. De internationale interesse voor dit Gentse stoner-viertal groeit zienderogen en hun volgende album moet die interesse nog een extra zetje geven. Dan is het altijd een goed idee om het nieuwe materiaal eens live te checken voor jezelf en bij de fans. Van die nieuwe songs zijn Airwolf en Driver meer dan degelijk, mist Cocaine Hippo misschien nog wat punch en extra psychedelica en intrigeert Malibu met een gewaagde surf-intro. Het absolute nieuwe anthem voor Fire Down Below wordt evenwel California. Catchy as hell en onmiddellijk mee te brullen. Met dat derde album van Fire Down Below komt het dus wel goed.

De fans konden hun hart nog ophalen aan klassiekers als Ignition, Roadburner, Saviour Of Man en Dashboard Jesus (het trucje met de extra drum in het publiek voor de intro, dat werkt nog steeds). Als toegift kregen we nog The Mammoth en daarna was er nog een groepsfoto met alle bands en een gemeende glimlach op ieders gezicht. De Asgaard stond misschien niet volgepakt, maar Fire Down Below tankte hier veel vertrouwen.  Als die nieuwe vinyl volgend jaar in de winkels ligt, zal die als zoete broodjes verkopen. En live staat deze band nog steeds als een huis.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00