Home » Therapy? – Willem-Twee (Den Bosch) 04/06/2022

Therapy? – Willem-Twee (Den Bosch) 04/06/2022

door Maurice Tonies
365 views 4 minuten leestijd

In de jaren ’90 maakten we kennis met een nieuwe rockgroep uit Noord-Ierland. Met hun albums Troublegum en Infernal Love wisten de heren binnen no-time een groot publiek voor zich te winnen. Anno 2022 bestaat deze groep nog steeds en zingen nog velen de hits van Therapy? mee. Om hun 30-jarige jubileum te vieren is de formatie rondom zanger Andy Cairns op tour en mag Den Bosch niet mogen overgeslagen!

Kennelijk zijn er wat technische problemen in de Willem-Twee in Den Bosch, want de zaal gaat ietsjes later open dan gepland. Het blijkt dat de soundcheck van supportact Sparrow Falls wat is uitgelopen, waardoor de heren, die deze week op tour zijn met Therapy? tijdens de Nederlandse clubshows, wat later aanvangt. De band uit Maastricht laat zich echter niet uit het veld slaan en de nagenoeg uitverkochte zaal in Den Bosch wordt ondergedompeld met Post-Hardcore en Post-Punkmuizek. Vol verve laat Sparrow Falls hun kunsten horen en zwepen de toch al warme zaal nogmaals op. De heren zijn enthousiast en blij om met Therapy? mee op tour te zijn. Met hun puntige songs raakt iedereen dan ook in de juiste sfeer en iedereen kijkt aandachtig naar de energieke frontman die als een opgefokt mannetje over het podium stuitert. De heren halen dan ook alles uit de kast om het half uurtje wat ze gegund is goed te doen overkomen. De vuisten mogen in de lucht, de eerste moshpits zijn al gespot.

Na een snelle ombouw is het tijd voor de hoofdact, het jubilerende Therapy? Het is vandaag een unieke aangelegenheid in de Brabantse concertzaal, het is namelijk de eerste keer dat Therapy? in al die jaren in deze zaal komt spelen. Zelfs in de beginjaren van de band is er geen bezoekje geweest. Dat wil niet zeggen dat de band niet geliefd is in Den Bosch. Een bomvolle zaal juicht als de band het podium betreedt en niet veel later gaan de Noord-Ieren er vol tegenaan. Geen langzame intro’s, geen langzaam een set opbouwen, nee niets daarvan! Meteen knallen is het devies! Na opener Nausea gaan de keeltjes direct wijd open om vervolgens ongeveer anderhalf uur lang bijna louter grote hits mee te mogen zingen. Wie is er in de jaren ’90 niet groot geworden met de albums Troublegum en Infernal Love?

Aan kracht en passie hebben de heren na al die jaren totaal niet ingeboet. De band speelt strak en gedreven, de professionaliteit druipt er simpelweg vanaf. Normaliter speelt Therapy? in veel grotere zalen en dat is vooral te zien aan hun backdrop. Het logo van de band is nauwelijks compleet te zien, het podium is niet hoog genoeg. De sfeer en kwaliteit is wel van hoog niveau, binnen moordend tempo schakelt Andy het een na andere nummer aan elkaar, geen onnodige pauzes, ademhappen doe je maar na afloop. Het zijn overigens niet louter oude nummers die de heren laten horen. Op de setlist staan ook nummers uit hun latere periode, de band is in de loop der jaren trouw nieuwe muziek blijven maken. De fans in de zaal, velen samen met de band een dagje ouder geworden, zijn echter eerder een groot liefhebber van een stukje nostalgie en zij worden op hun wenken bediend. Natuurlijk mogen meezingers (en hits) Loose en Diane niet ontbreken en na Teethgrinder verlaat de band voor het eerst het podium.

Een toegift mag niet uitblijven in Den Bosch. Het publiek wil nogmaals stuiteren en kijken naar een band in topvorm. Zanger Andy is na al die jaren nog steeds goed bij stem en wat is het een genot om bassist Michael over het podium te zien springen en stuiteren. Even grapt Andy njog.. the next song is a ballad called Nothing Else Matters… niets is minder waar… de band zet favoriet Knives in. Het toegift bevat de nodige publieksfavorieten, waaronder de Joy Division-cover Isolation., Het is niet de enige cover die we vanavond horen. Natuurlijk is Diane al een cover, maar ook waagt Therapy? zich aan Judas Priest en dat blijkt een meesterlijke zet. Overal in de zaal wordt meegezongen op Breaking The Law. Het uitgestelde 30-jarige jubileumfeestje kent ook in Den Bosch helaas een eindtijd en als na Nowhere ook Screamager heeft geklonken zit de show er voor Therapy? op. De heren uit Noord-Ierland hebben bewezen na al die jaren het nog steeds in zich te hebben en vele acts kunnen nog een groot voorbeeld nemen aan deze rockiconen!

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00