Home » Fire Within – Fire Within

Fire Within – Fire Within

door Maurice van der Zalm
128 views 2 minuten leestijd

cover Fire Within Fire WithinVoor het Nederlandse Fire Within werd het tijd om hun eerste gelijknamige album op de markt te brengen. En groot gelijk hebben ze. De negen nummers op het album luisteren makkelijk weg zonder eenvoudig te zijn en zijn geschreven in melodische hardrocksferen. Hardrock dat regelmatig de grenzen met de powermetal verkent en in het instrumentale Progress zelfs richting de progressieve kant gaat.
De nummers zijn fraai opgebouwd volgens het boekje. In openingsnummer Despair wordt dat al gauw duidelijk. Tekstueel zit het goed in elkaar en door de tempowisselingen blijft het spannend om naar te luisteren. Het keyboardgeluid van toetsenist Arjon Bimmel is prominent aanwezig in het totale geluid. Je kunt het in dat opzicht vergelijken met het Duitse Axxis dat eveneens de keyboard regelmatig een hoofdrol laat spelen in de nummers. Ook in meezinger Reality en slotstuk Fate is het geluid bij Fire Within duidelijk aanwezig. Maar ook de gitaar van zanger/gitarist Dennis van de Bor speelt een fraai deuntje mee. In For Your Heart Alone, dat duidelijke raakvlakken kent met het eerste nummer, is de gitaar in de melodielijn alsmede in de solo erg bepalend, zonder overdreven de aandacht naar zich toe te trekken. Dennis weet dit geluid mede in het powermetalnummer Fenix (We Rise) dunnetjes terug te laten komen. Qua ritme valt het uptempo nummer Fire Within op, naast The Fallen, waar het galopperende ritme voor voldoende spanning zorgt en Dennis laat horen dat hij aan het einde beschikt over een fraaie falsetstem. Jammer helaas dat hij dit niet vaker inzet. Over de hele linie zou de stempartij wat krachtiger ingezet mogen worden. Dennis laat horen dat hij over genoeg potentie beschikt om dit ook te doen.
Fire Within is een uitstekend debuut voor deze band. Het laat horen dat dit kwartet in staat is om goed pakkende nummers te schrijven die de grenzen van hardrock en powermetal moeiteloos weet te doorbreken. Persoonlijk vind ik dat de nummers, specifiek de zang, wat meer kracht mogen uitstralen. Toch mag Fire Within trots zijn op dit debuut waar ze laten horen over genoeg potentie te beschikken en tevens laten horen dat ze in staat zijn om pakkende nummers te schrijven met een duidelijke kop en staart.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00