Home » Sabaton – Melkweg (Amsterdam) – 15/02/2015

Sabaton – Melkweg (Amsterdam) – 15/02/2015

door jelle@rockportaal.nl
457 views 5 minuten leestijd

Het mag buiten koud zijn, maar binnen in de uitverkochte zaal van de Melkweg wordt het een zweterige avond. Het is vanavond het laatste optreden van de tour en het belooft een feestje te worden.
battlebeastDe eer om het podium te openen is aan het Finse Battle Beast. Na een dramatische intro komt de band het podium oplopen met oorlogshelmen op en het is meteen duidelijk dat deze avond niet serieus gaat worden. En dan komt de zangeres opdagen, Noora Louhimo genaamd. Ze lijkt zo weggelopen uit de jaren tachtig; een leren jas, aviators en een attitude die meteen de sfeer verbetert. De band stormt door hun setlist heen, met tussendoor even tijd voor grappen en grollen, zoals Delain gitariste Merel Bechtold verkleed in een apenkostuum die in het wilde weg met bananen gaat strooien en corpulente heren met fluorescerende mankini’s aan die over het podium struinen en de band verwarde gezichten geeft. Het is het thema van de avond; lachen, gieren, brullen. Battle Beast is heel bot gezegd Sabaton met een vrouw als zanger en het werkt. Het helpt enorm dat zangeres Noora een dijk van een stem heeft. Deze vrouw kan schreeuwen, brullen en ook de hoge tonen tevoorschijn halen alsof het geen moeite kost. Daarnaast is de lead gitarist waarschijnlijk kampioen Guitar Hero op alle feestjes. Op een gegeven moment komen er een paar technische probleempjes voor, waardoor de band improviseert door Highway To Hell en Another One Bites The Dust te jammen. Dan zegt de bassist dat ze maar verder moeten met hun eigen nummers, want ze staan er maar een halfuurtje. Dat is ook een beetje het andere thema vanavond; de lol zit er zo erg in dat de bands soms vergeten dat dit een concert is en geen stand-up avond. Al met al heeft Battle Beast een geweldige show neergezet en hebben zij het volgende voorprogramma een onmogelijke uitdaging gegeven om hun show te overtreffen.
delainHet betreffende voorprogramma is Delain en de uitdaging blijkt inderdaad onmogelijk. Na het enthousiasme en wilde plezier van Battle Beast staat Delain er nogal slapjes bij en klinkt het allemaal een beetje vanille en beige. Muzikaal zit het redelijk goed met stevige nummers en goede ideeën maar de stem van zangeres Charlotte Wessels past er op een of andere manier slecht bij. De top die ze aanheeft is overigens ook niet handig om in haar geval op en neer te gaan springen zonder beha. De heren zullen het waarschijnlijk niet erg vinden en daar is het waarschijnlijk om te doen. Een andere bezoeker somde het allemaal op als ‘Efteling metal’ en dat zegt genoeg. Ze doen hun best vanavond maar Battle Beast heeft ze overtroffen.
sabatonDaarna is het dan toch echt tijd voor Sabaton. Na ABBA’s Dancing Queen compleet te hebben gedraaid komt de band dan eindelijk tevoorschijn en haalt nog even snel het doek van een groot object in het midden van het podium. Het blijkt een grote tankwagen te zijn, waar de drummer bovenop is gestationeerd. Het maakt voor een indrukwekkend schouwspel en is weer eens wat anders dan wat er standaard op een podium staat. De band is zoals vanouds lekker fanatiek en rent overal heen en springt overal op, terwijl het comedy-uurtje gestaag doorraast. Na een tijdje wordt het heen-en-weer gepraat een beetje langdradig en horen we liever nog een extra nummer in plaats van een discussie over wie de beste gitarist is. Iemand gooit daarna een roze pluisjestrui op het podium, die vervolgens rond de nek van zanger Joakim Broden belandt waardoor hij zo bij de Village People kan. Om het af te maken is er ook nog een roze Hello Kitty-bril die hij opzet om het plaatje helemaal compleet te maken. Een paar nummers later wil de zanger meedoen met de gitaristen en krijgt hij een roze gitaartje aangeboden, tot groot gejuich van het lachende publiek. Een publiek dat de hele avond niet stil te krijgen is en herhaaldelijk de kreet “Broek uit op je hoofd!” naar de band slingert. De band moet er alleen maar om lachen en het levert uiteindelijk een belofte op van de gitarist om het aan het einde van het concert te doen. Gedurende het concert bewijst de band keer op keer dat het grotere zalen dan dit heeft overwonnen en vanavond houdt de band het publiek compleet in zijn hand.
Setlist: Ghost Division – To Hell And Back – Carolus Rex – Swedish Pagans – Soldier Of 3 Armies – Gott Mit Uns (gezongen in het Zweeds) – The Art Of War – 7734 – Resist And Bite – The Price Of A Mile – 40:1 – A Lifetime Of War (gezongen in het Zweeds) – Far From The Fame – White Death – Night Witches – Primo Victoria – Metal Crue


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00