Home » Focus – De Cacaofabriek (Helmond) 15/10/2021

Focus – De Cacaofabriek (Helmond) 15/10/2021

door Xander Pas
299 views 2 minuten leestijd

Als we het over fantastische bands van eigen bodem hebben, is Focus een band die niet kan ontbreken. Sinds ze in 1971 hun eerste hit ”House of the King” hadden is Focus al een van de meest invloedrijke bands ooit. Zo heef Queen gitarist Brian May in een interview verteld dat Jan Akkerman een van zijn muzikale helden is. Over de hele wereld is Focus inmiddels bekend en wordt het nummer Hocus Pocus in talloze films gebruikt. Hoe is de band na 50 jaar live? Als groot Focus fan wilde ik deze tour niet missen en ben ik afgelopen vrijdag naar de Cacaofabriek in Helmond gefietst om dit concert bij te wonen.
Vanaf het moment dat de band begon te spelen was het een en al genot. Focus heeft een hoop line-up changes gehad, dat betekende echter niet dat dat een negatieve invloed op het geluid had. De band speelde ontzettend goed. Thijs van Leer kan nogsteeds jodelen als geen ander, speelde enorm goed op zijn prachtige Hammond organ en speelde tegelijkertijd nog even op de fluit. Pierre van der Linden speelde fantastisch, tijdens ”Hocus Pocus” hebben we nog van een geweldige drum solo kunnen genieten. Ondanks dat Akkerman er niet bij was, heeft Menno Gootjes enorm goed gespeeld. Gootjes speelde in 2019 nog met Martin van der Starre bij de Cacaofabriek voor de Meat Loaf tribute ”Like a Bat out of Hell”, het gitaarspel van toen heeft hij hiermee overtroffen. Alsof dat nog niet genoeg was trakteerde bassist Udo Pannekeet ons ook nog op een solo.
De setlist was erg sterk. Zo werden klassiekers zoals ”House of the King” en ”Hocus Pocus” uiteraard gespeeld. De live uitvoering van ”Eruption” was prachtig, als was het hoogtepunt voor mij ”P’S March”, mijn favoriete Focus nummer. Ook werden er wat nummers van onder andere ”Focus X” gespeeld, de LP die bij het concert te koop was. Het concert was van begin tot eind fantastisch. De improvisatie en solo’s die je op de plaat niet hebt waren brilliant, zo hoor je de welbekende nummers ineens op een hele andere manier. Focus was een van de vele bands die ik ooit nog live wilde zien, wat ben ik blij dat ik ze nu eindelijk heb gezien. Er zijn maar weinig bands die ik zo goed live heb horen spelen als Focus. Ik had mij geen betere manier kunnen bedenken om het vijftig jarig bestaan van deze band te vieren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00