Home » Freedom Call – Master Of Light

Freedom Call – Master Of Light

door Maurice van der Zalm
181 views 3 minuten leestijd

freedom_call_master_of_light_red_3000x3000pxIn deze donkere tijden is het altijd goed om lichtpuntjes te ontdekken in metalland. Eén van die lichtpuntjes is het nieuwe album van het Duitse Freedom Call. De band die bekend staat om zijn ‘happy metal’ laat met het nieuwe album Master Of Light horen nog altijd over de jeugdige energie te beschikken en dat al bijna twee decennia. De band rond zanger/gitarist Chris Bay toont dit in al zijn aspecten. Chris Bay wordt ook op Master Of Light bijgestaan door gitarist Lars Rettkowitz, bassist Ilker Ersin en drummer Ray Ali. Een bezetting die sinds het vorige studioalbum gelukkig helemaal stabiel is.
De twaalf nieuwe composities op het album liggen helemaal in het straatje van de band en fans van de band hoeven niet bang te zijn dat er verrassende wijzigingen zijn in het geluid. Nog altijd liggen de composities goed in het gehoor, blijven gemakkelijk hangen en hebben nagenoeg allemaal een refrein dat velen zal aanspreken. Soms ligt het op het randje en is het een beetje té in Hail The Legend en Ghost Ballet (met een techno-intro) maar over de hele linie past het gewoon in het hele concept van Freedom Call. Happy-powermetal in uptempo. Hoogtepunten hierin zijn zeker Rock The Nation, Kings Rise And Fall, Riders In The SKy en High Up, waarin de welbekende folky-invloeden goed naar voren komen.
Daarnaast weet Freedom Call me te verblijden met een uitstekende powerballad Cradle Of Angels. Een compositie die vanuit een akoestische basis werkt naar bombastische stukken, krachtige samenzang en over de hele linie tijdens het kerstfeest mijn huiskamer zeker zal vullen en de naalden van de kerstboom zullen doen trillen.
Heel sterk op het album zijn de eerste drie composities. Het nieuwe metalanthem Metal Is For Everyone is nu al een klassieker. Hierin geeft Freedom Call een stevige knipoog naar een ieder die iedere band zo nodig in een hokje wil plaatsen. Muzikaal is het nummer goed opgebouwd, is er ruimte voor rustige stukken en wordt de kracht van herhaling stevig duidelijk. Met Hammer Of The Gods heeft het Bay-collectief een sterke compositie neergezet die verstandig vooruit geschoven is als single. Een nummer dat zich direct nestelt in je (onder)bewustzijn. Het groepsgevoel wordt stevig versterkt in het toch bijzondere A World Beyond. Een compositie die bijna zes minuten duurt en waarin wat meer wordt gespeeld met stijlen en tempo. Ook in het daaropvolgende Masters Of Light zoekt Freedom Call de grenzen wat meer op. Het is duidelijk een verhaal dat verteld wordt en dat ondersteund wordt door Gothic-achtige koorzang en bombast. Ook hier wordt er duidelijk gespeeld met stijlen en tempo met daarin een aardig sampletje van Master Of Puppet van Metallica.
Master Of Light kan gezien worden als een logisch en prettig vervolg op het vorige album Beyond. Freedom Call heeft nagenoeg geen concessies gedaan aan het populaire geluid van de band. En hoewel de composities meteen aanspreken, wordt na een aantal luisterbeurten nog beter duidelijk hoe ingenieus de heren van Freedom Call hun composities neerzetten. Een album dat je gewoon kunt aanschaffen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00