Home » Gas op die Krukas (Goirle) 29/12/2013

Gas op die Krukas (Goirle) 29/12/2013

door Hans Kraaijveld
198 views 6 minuten leestijd

Vandaag mogen we in de keuken kijken van Gyze, de zanger van Ill Trusted. Hij organiseert een keer per jaar een avondje in jeugdhuis Mainframe waar hij al 10 jaar als vrijwilliger dienst doet. Vanavond staan er een paar stevige bands in de lineup, vandaar ook de naam Gas op die Krukas. Het klinkt provisorisch, het zaaltje is klein, maar het ziet er prima uit.
invain-20131229-016De eerste band van de avond is In Vain. Overduidelijk vlaams, zeker als de zanger nog even vraagt om een momentje. Zonder verdere aankondiging gaat de band van start, met een trash metal achtig begin. De zanger, in tegenstelling tot zijn schattig klinkende stem die aan Urbanus doet denken, zet een redelijke scream op. Het eerste nummer heeft wat leuk gitaar samenspel, maar is niet altijd even strak. Het tweede nummer wisselt hard en zacht tempo lekker af. De overgang na het trage stuk gaat echter finaal de mist in, maar uiteindelijk komt het toch tot een goed einde. Naar mate de set vordert, wordt ook de band warmer. De solo’s worden wat strakker en de scream komt wat beter over. Een nadeel van een gitaar spelende front man is wel dat hij de aandacht moet verdelen, misschien nog een gitarist erbij in de toekomst? De afsluiter is lekker en klinkt een beetje als een death metal nummer, echter zijn de stukken waar de twee gitaren samen spelen nogal lief van klank. Dit duurt echter maar even en gaat het nummer gelukkig weer hard door.
pelgrim-20131229-009De volgende op de set is Pelgrim. Deze heren zijn al wat meer geoefend en staat als een blok op het podium. Na de Cypress Hill intro vliegen de heren er lekker in met goed klinkend potje metalcore. Het eerste wat opvalt: wat een lekker strakke drumpartij! Tweede wat opvalt, een opvallende front man met een behoorlijke podium presence. Daar hij niet afgeleid wordt door zo’n lastig instrument in z’n handen gooit hij er alles uit. Het is goed te zien dat ze vaker op het podium staan. De nummers zitten goed in elkaar. Er wordt geregeld gebruik gemaakt van totaal irrelevante en grappige muziek als intro en pauze. Het komt wat gimmicky over, maar het werkt wel. De band zou op een groter podium niet misstaan. De muziek kent hele strakke overgangen, een niet aflatende scream en is zo bij elkaar een zeer compleet plaatje. De maatvoering is behoorlijk technisch ingewikkeld en de badslippers van de gitarist passen er goed bij… Wat blijkt, ook op badslippers, met een gebroken snaar kun je uitstekend gitaar spelen. Als afsluiter speelt de band het nummer For better or worse, wat ook online te vinden is.
illtrusted-20131229-030De derde band van vanavond is Ill Trusted. De band hebben we al eerder ontmoet in Popei in Eindhoven en maakte toen al best wel indruk. Voordat de band ook maar kan beginnen blijkt er al een gitaar te zijn overleden, gelukkig zijn er voor dit soort situaties backup gitaren uitgevonden. Dat de band nog even warm moet worden blijkt wel uit de gitaarsolo’s, deze zijn nog niet zo strak als ze zouden moeten zijn. Gyze heeft echter genoeg energie en headbanged er lustig op los. Hij nodigt het publiek uit: “Kom een bietje dichter bij, da’s gezellig!” De band gooit het nummer My Past Crimes erin, tijd voor hoofden schudden!
Eenmaal begonnen gaat Ill Trusted als een trein. Een constant tempo en een niet aflatende grunt van zowel Gyze alsook de bassist zorgen ervoor dat je niet stopt met headbangen. Beide gitaristen zijn intussen ook warm gespeeld. Als de band eenmaal op stoom is, loopt alles op rolletjes.  Het nummer The Ignorace Surrounds Me is natuurlijk niet zo toepasselijk nu, zo geeft Gyze toe, maar ze spelen hem toch maar. Als laatste speelt de band mijn favoriete nummer Stranger To The World. Zeker het einde van het nummer blijft me om de een of andere reden bij de live performance ervan kippenvel opleveren.
chaosity-20131229-007De laatste band van de avond is Chaosity, uit Rotterdam. Althans, het merendeel komt uit Rotterdam. De zanger is stiekum eigenlijk een limburger en de nieuwe gitarist een Hongaar, maar dit mag de Rotterdamse pret niet drukken. De formatie speelt een lekker harde pot technische death metal. Het tempo van de muziek is hoog! De vocalist heeft een aardig leuke grunt, maar ook de bassist heeft een heerlijk diepe grol verstopt die hij vanuit zijn tenen eruit gooit. Na een aantal nummers te hebben gespeeld wordt er een aangekondigd als laatste langzaam melodisch nummer. Langzaam? Pardon? Het tempo lag al lekker hoor, dit belooft wat! Het tempo gaat inderdaad zowaar nog een tandje omhoog. Het geheel zit goed in elkaar. De band staat goed op het podium, zeker als je bedenkt dat Tamás Csiszár nog maar vrij kort bij de band speelt. Dat hij ervaring heeft met dit soort metal is wel duidelijk als je de vingers over de hals ziet manoeuvreren, dit is niet z’n eerste bandje! De band kondigt ook een nieuwe single aan: Decimation, waar we nu al van mogen genieten. Hij staat gepland voor Februari 2014, dus hou maar in de gaten. De techniek laat het op het laatste moment nog even afweten, maar na een ingreep van de geluidsman kan er toch weer verder gespeeld worden. Helaas moeten we op weg naar huis, maar krijgen nog net mee hoe men bier proost in het Hongaars: Egészségedre!!!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00