Home » GOOM maakt iedereen wakker op Monsters of Mariaheide!

GOOM maakt iedereen wakker op Monsters of Mariaheide!

door Maurice Tonies
148 views 8 minuten leestijd

GoomLogoZaterdag 26 januari 2013 is het weer zover! Monsters of Mariaheide opent weer haar deuren voor een editie vol met gitaren. Al vroeg in de middag staat de band Goom op het programma. Wie is deze band? Wat spelen ze? Rockportaal.nl lost al deze vragen op!
 
Voor diegenen die jullie nog niet kennen, zouden jullie je even kunnen voorstellen?
Erik: GOOM is een nieuw powertrio met (ex)-leden van Astrosoniq en ZEUS. Roy (Jansen) en Paul (Jansen) hebben mij begin 2011 gevraagd als bassist/zanger, we kenden mekaar nog uit de tijd dat ik nog baste in Astrosoniq en hebben een aantal keer samen opgetreden. Ik heb er wel even over na moeten denken. Alleen bassen wilde ik niet, dat vind ik niet uitdagend genoeg, maar ik heb ook stemproblemen gehad en betwijfelde of ik het nog wel aankon. Uiteindelijk dacht ik, we zien het wel, gaat het niet dan gaat het niet.  
Het fijne van een trio is de muzikale vrijheid die je hebt; mijn basspel en -geluid bijvoorbeeld gaan meer richting een kruising tussen bas en slaggitaar. Een ander voor ons belangrijk voordeel van een trio is dat de communicatielijnen kort en helder zijn.
GoomcartoonWie is er met de naam Goom op de proppen gekomen, wat is het verhaal achter de bandnaam?
Erik: We zochten een pakkende korte bandnaam die ook gemakkelijk is uit te spreken. Dus geen latijnse onuitspreekbare tongbrekers en al helemaal geen bandnamen waar “the” voor staat. Uiteindelijk kwam Roy met de bandnaam GOOM (met hoofdletters dus). GOOM is een uitzonderlijk lelijk stripfiguur uit de Marvel Comics stal en er is verder geen verband met de band, behalve dan dat sommigen van ons ook aardig lelijk aan het worden zijn.
Hoe zouden jullie je eigen muziek omschrijven? Welke grootheden zijn bijvoorbeeld jullie muzikale helden?
Erik: Qua muziekstijl borduren we voort op wat ZEUS heeft gedaan, trage grunge-stoner, gecombineerd met mijn inbreng die meer richting 70’s rock en ’80’s hardrock neigt. Samengebald krijg je compacte zware songs, met soms weirde tempo’s, die toch pakkend zijn qua melodie. Een beetje het logge en zware van doom, gecombineerd met de melodie van grunge en de afwijkende tempo’s van ’70’s experimentele rock. Altijd lastig te omschrijven, je eigen muziek, eigenlijk vind ik dat je dat beter aan iemand van buiten de band kunt overlaten. Om heel eerlijk te zijn heb ik eigenlijk geen echte muzikale helden op het moment. Ik luister eigenlijk ook maar weinig naar muziek, raar eigenlijk. Als ik er dan toch een paar moet noemen denk ik aan Clutch, The Cult, Prong, Deep Purple, Stone Temple Pilots …. nogal gevarieerd dus.
Goom is misschien wel een nieuwe band, maar velen zullen jullie kennen uit bands zoals Astrosoniq en Zeus. Hoe is het dan ook om in een nieuwe band te spelen? En hoe is het eigenlijk met Astrosoniq en Zeus?
Erik: Om met het laatste te beginnen, ZEUS bestaat nog wel, maar doordat zanger Jeroen van Koningsbrugge het erg druk heeft met andere zaken, staat de boel voorlopig op een laag pitje. Astrosoniq bestaat ook nog, maar is voor zover ik weet op het moment niet actief, wat vooral komt doordat drummer Marcel door een zenuwziekte niet meer kan lopen. Hij heeft zichzelf inmiddels wel leren drummen met alleen zijn handen, maar het hele gedoe rondom optredens is niet makkelijk voor een rolstoeler. En daarnaast is gitarist Ron erg druk met The Devil’s Blood.
Erik: Wat voor mij het belangrijkst is met betrekking tot het spelen in een nieuwe band is dat er een klik is, in ieder geval muzikaal, maar liever ook persoonlijk. Dat dat bij ons wel goed zat, merkten we eigenlijk al bij de eerste repetitie en dat duurt nog steeds voort. Artistiek was voor mij doorslaggevend dat ik ook weer actief aan songs kon gaan werken, dat heb ik lang niet meer serieus gedaan en heb ik toch wel behoorlijk gemist.
GoomGoom is medio 2011 ontstaan en velen zagen jullie spelen op de benefietavond in de Groene Engel. Samen met Gifter, The Gathering ’92 en Karma to Burn hebben jullie op het podium gestaan, al is het ietwat onder de naam Zeus. Hoe was om een bijdrage te mogen leveren aan deze mooie avond?
Erik: In één woord: fantastisch! Niet alleen konden we GOOM onofficieel presenteren in een volle Groene Engel, maar konden we daarmee Marcel, waarvoor de benefiet was georganiseerd, ook helpen. Met hem heb ik van 1993 tot 2007 muziek  gemaakt en het is moeilijk om te beseffen dat zo’n goede drummer zijn jaren verder zal moeten slijten in een rolstoel. Daarnaast was het erg gezellig, bijna een reunie van zowel muzikanten als publiek. Laat ik het zo zeggen, ik ben niet bepaald nuchter naar huis gegaan.
Sinds die benefietavond hebben jullie al vaker het podium beklommen.  Vooral in Osse circuit  begint de fanbase aardig te groeien en weet men al vaker jullie naam te noemen. Wat zijn de plannen voor Goom voor 2013? Er zijn volgens een setlist al genoeg nummers om een album te kunnen vullen? Gaan jullie dan ook in 2013 met een geluidsdrager komen?
Erik: De voorbereidingen voor onze eerste CD of whatever geluidsdrager het zal worden, zijn reeds begonnen. Een aantal drumpartijen staan al op de band, we moeten echter nog wel wat nummers schrijven. Maar het plan is wel om in 2013 onze eerste uit te brengen.
Monsters of Mariaheide is geen vreemd festival voor zanger Erik. Hij speelde er met Astrosoniq zijn laatste show. Toen was het nog op de oude locatie. Is het dan niet apart om met een nieuwe formatie weer aan te treden? Welke herinneringen heb je nog aan dit optreden?
Erik: Het afscheidsoptreden van mij met Astrosoniq was al wel op de nieuwe locatie. Ik heb inderdaad al een aantal keer op MoM gestaan, onder andere nog met T-Nailed en al een keer eerder met Astro. Eigenlijk kan ik me van het afscheidsoptreden niet zo heel veel meer van herinneren, die dag heb ik een beetje als in een roes beleefd, en dat kwam niet door de drank. Mijn inmiddels overleden vader is die dag voor de laatste keer naar mij komen kijken, dat heeft toch wel indruk gemaakt. Evenals natuurlijk het optreden zelf, de kadootjes die ik van de band heb gekregen en alle hartverwarmende bedankjes. En natuurlijk ook het besef dat ik hiermee 7 jaar muzikaal plezier afsloot. Aan de andere kant was ik er natuurlijk al langer klaar mee, de beslissing om bij Astro op te stappen had ik al ruim een half jaar eerder genomen.
Het festival heeft een flinke lineup met bands zoals BZB, Peter Pan Speedrock, Paceshifters en Green Lizard.
Ook staat de winnaar van de Monstercup, The Gooch op het podium. Jullie komen zelf grotendeels ook onder de rook van de Stad Oss vandaan. Hoe is het om te zien dat er muzikaal talent uit deze stad komt?
Erik: Dat is geweldig, het niveau van de muzikanten is ook zoveel hoger als toen ik nog jong was. Mijns inziens vooral te wijten aan de huidige welvaart en internet. Er is meer geld nu, waardoor meer jonge talenten les kunnen nemen en betere gear kunnen aanschaffen. En internet leert je spelen. Je kunt vanalles opzoeken, videos bekijken die laten zien hoe iets wordt gespeeld, terwijl wij vroeger alles op gehoor moesten doen. Daar leer je uiteindelijk ook veel van, maar het duurt veel langer. Trial en error zeg maar. “Osse” bands als Dearworld,  Gifter en ook wel The Gooch hebben het talent om groot te kunnen worden. Nu alleen nog “the right time, the right place”, het zogenaamde ontdekt worden, zoals dat zo mooi heet.
Op Monsters of Mariaheide staat Goom al vroeg op de planning. Jullie grootste fan Arie-Piet staat natuurlijk al bijtijds vooraan, maar voor diegenen die nog twijfelen, wat  gaan jullie de vroege bezoekers voorschotelen wat ze absoluut niet mogen missen?
Erik: De beste band van het festival? Hehe, in ieder geval een nieuw nummer en de belofte dat na afloop iedereen klaarwakker is!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00