Home » Isabelle Ame – 013 (Tilburg) 08/05/2014

Isabelle Ame – 013 (Tilburg) 08/05/2014

door Patrick Spruytenburg
244 views 5 minuten leestijd

Vanavond vindt de verplaatste show van Isabelle Ame plaats in de kleine zaal van de 013, waarin het publiek kennis kan maken met haar album We are life. De carriere van deze jongedame zit momenteel flink in de lift: de single “It’s OK”, welke recentelijk verscheen werd meteen door Giel Beelen “ontdekt” en niet veel tijd later was ze te zien tijdens de Popronde en de de Grote Prijs van Nederland. Ik ben benieuwd naar hoe haar mix van “folkpop geïnspireerd door country en piraten” live gaat klinken…
001Inge van Calkar mag openen voor een zaal, waarvan de deuren naar het balkon gesloten blijven, maar waarin zich een gezellig en vooral gemotiveerd publiek bevindt: stilte en aandacht voeren duidelijk de boventoon. Dit wordt ook meteen door Inge opgemerkt: ze laat weten dankbaar te zijn voor de stilte en de aandacht. Want helaas is dit lang niet altijd vanzelfsprekend. Vanavond echter wel, waardoor de muziek van deze Groningse dame volledig tot z’n recht komt.
Hoewel ze normaal gesproken met een voltallige band optreedt, wordt ze vanavond slechts bijgestaan door Frank Fiedler op de contrabas. Deze niet alledaagse combinatie zorgt ervoor dat de variatie in de nummers het niveau ontstijgt van wanneer er alleen een akoestische gitaar bespeeld wordt, maar dat toch de intimiteit van singer / songwriter behouden blijft. Het valt op dat nummers catchy in het gehoor liggen, maar dat ze allesbehalve mainstream of met voorbedachte rade ‘voor het grote publiek’ geschreven zijn. Helaas gaat niet alles van een leien dakje, en in de laatste helft van het optreden zorgt een defecte kabel of microfoon voor een vervelend gekraak tijdens de nummers. Een poging van de geluidsman om dit op te lossen loopt op niks uit, maar Inge en Frank laten zich ook niet uit het veld slaan. Wie hier even doorheen weet te luisteren, is getuige van een openingsact, die in ieder geval mij nog wel even bij zal blijven.
014Soms heb je een optreden, waarvan je al weet dat het een geslaagde avond gaat worden, voordat er überhaupt begonnen is. Vanavond is ook zo’n avond: de band rondom Isabelle Ame neemt alvast plaats op het podium, en als de dame in kwestie na haar aankondiging opkomt, is te zien dat ze er zin in heeft. Ze straalt plezier uit als ze richting de microfoon loopt, en nog voordat ze een begin heeft kunnen maken met het titelnummer We are life heeft ze de zaal  zich gewonnen!
Ze zet hoog in met openen, maar gaandeweg blijkt dat ze haar spontane verschijning niet alleen weet te handhaven, haar plezier neemt alleen maar toe naarmate de zaal enthousiaster gaat reageren. Het is duidelijk dat ze zich als een vis in het water voelt op het podium, podiumvrees is haar volledig onbekend. Niet alleen tijdens het spelen van de nummers, maar zeker ook tijdens de intermezzo’s tussen de nummers valt het gemak op waarmee ze de zaal toespreekt. Gevolg is een heerlijke sfeer in een gezellig volgelopen zaal waar iedereen aan haar lippen hangt en velen de nummers al van voor tot achter weten mee te zingen.
Op verschillende momenten wordt het publiek bij de show betrokken: op de vraag om voor ‘sterrenhemel’ te spelen en de mobiel te pakken en het flitslampje aan te zetten wordt massaal gehoor gegeven. Ook volgt uitleg over de bandjes, die door Isabelle gemaakt zijn en die bij binnenkomst aan de bezoekers uitgedeeld worden. Ben trots op wie je bent is de boodschap, die in een mooi omlijst verhaal aan de bezoekers verteld wordt.
Van het album We are life komen in een show van ongeveer een uur alle tracks voorbij, aangevuld met wat extra nummers. Nou ja, alle: wie goed opgelet heeft zal zeggen dat op het einde Able to fall en It’s OK nog niet langsgekomen zijn. Op de setlist is te zien dat deze onderaan staan onder “fake einde”: in een toegift is voorzien en zonder laat men haar ook niet gaan. Met deze twee nummers is het einde dan echt bereikt en heeft ze alle tracks van haar album ten gehore gebracht…
Het valt op dat alle nummers erg catchy en lekker in het gehoor liggen. Wat daarnaast opvalt is een behoorlijke veelzijdigheid: naast ingetogen nummers zijn uptempo, stevig en folky kenmerken die in wisselende samenstellingen als een rode draad door de setlist lopen. Met name het gebruik van de banjo in de uptempo nummers zorgt voor een heerlijk meezing gehalte. Maar het meest opvallende van dit muzikaal erg lekker optreden is de enorme fun-factor van de zangeres. Dit smaakt naar meer!
Setlist: We are life – Go with you – Train – Annie – Coming home – The festival – Titanic song – When the waves come – Pippin song – Rollin’ – The wolves – Freedom – So beautiful – Live forever – (toegift): Able to fall – It’s OK


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00