Home » Jyoti Verhoeff: Niets is mooier dan puur zijn

Jyoti Verhoeff: Niets is mooier dan puur zijn

door Ron Schoonwater
197 views 11 minuten leestijd

Op 18 maart is er een bijzonder concert in de Peppel in Zeist. Naast Cesair en Theodor Bastars speelt dan het Nederlandse neo-klassieke gezelschap Jyoti Verhoeff & Maya Fridman. Misschien op het eerste oor voor veel lezers van Rockportaal niet zo bekend, maar iedereen die De Nieuwe Wildernis heeft gezien is bekend met hun muziek. Bovendien heeft Jyoti Verhoeff het gehaald tot de finales van de Grote Prijs van Nederland (waar Maya Fridman werd bekroond als beste muzikant) en Mooie Noten. Met de Phoenix EP, hun dubuut album Riven/ Full Moon – Dark Moon en, de gratis te verkrijgen, Bare heeft het duo bewezen waarom die finale plaatsten terecht zijn.

Jullie muziek wordt vaak omschreven als donkere, dromerige neo-klassiek waarbij ook wel de naam van Kate Bush genoemd wordt. Hoe zouden jullie zelf jullie muziek omschrijven?

Om vergeleken te worden met Kate Bush is wel een enorm grote eer. Zelf zou ik het omschrijven als verbeeldingsrijk.

Hoe ben je eigenlijk de (neo-)klassieke wereld ingerold? Ik las dat je al op je vierde levensjaar bezig was met muziek?

Ik denk zelf eigenlijk niet echt in ‘‘stijlen’’. Vanaf dat ik me kan herinneren ben ik met muziek en klanken bezig. Het duurde alleen een tijdje voordat ik het podium op durfde.

Hoe is de samenwerking tussen Maya en jou tot stand gekomen? Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Ik wenste op een avond een cellist waarmee ik kon lezen en schrijven en door wonderbaarlijke samenloop van omstandigheden stond Maya dezelfde week nog in mijn woonkamer. Toen we begonnen te spelen was het net alsof we niet anders hadden gedaan.

Je debuut Riven: Full Moon, Dark Moon ligt alweer een tijdje achter ons. Is er binnenkort nieuw werk te verwachten?

Ja, heel binnenkort zelfs 🙂

Wat een leuk initiatief, het gratis laten downloaden van Bare. Waarom dit initiatief?

Dankjewel, ja ik dacht de wereld is zo gefocust op geld en nemen dat het me wel een passend tegengebaar leek om gewoon te geven.

Ik kan me gezien het karakter van de muziek (en alles er omheen) voorstellen dat het veel tijd vraagt om nieuwe muziek te maken. Op welke manier schrijven en creëren jullie nieuwe nummers?

Het is net als zoeken naar de juiste woorden maar dan zoeken naar de juiste klanken, soms heb je ze zo en soms moet je eindeloos zoeken.

 

Welke inspiratiebronnen zijn voor jullie belangrijk?

De mens achter zijn maskers.

Jullie hebben veel aandacht voor stijl. Niet alleen de website, de CD hoesjes, lay-out zien er fantastisch uit, maar ook jullie video’s zijn erg sfeervol. Hoe krijgen jullie dit allemaal voor elkaar? Doen jullie het zelf of hebben jullie mensen om jullie heen die dit voor jullie (kunnen) doen?

Dankjewel wat lief! Met dank aan een aantal lieve vrienden.

Wat heeft het opgeleverd dat jullie muziek is gebruikt bij de Nieuwe Wildernis? Merk je zoiets aan de verkoop van CD’s, aandacht (online)?

Vooral een beetje meer naamsbekendheid en dat is echt heel erg waardevol. We werken zo hard en als dan dit soort dingen mee helpen om meer mensen onze muziek onder de aandacht te kunnen brengen worden we daar natuurlijk echt heel blij van.

Wat kunnen we verwachten 18 maart in de Peppel bij de show met Cesair en Theodor Bastard?

Een legendarisch en waardig afscheidsconcert.

Als jullie grootste, mooiste droom uitkomt, hoe ziet die er dan uit?

Oei, ik heb niet 1 grootste, haha ik heb wel meer grootste dromen. Maar een daarvan is dat ik heel gelukkig ben als ik muziek kan blijven maken.

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit gevraagd werd…

Op zich zeg ik eigenlijk alles wel wat ik wil zeggen maar gebruik makende van deze vrijheid het volgende:

Mensen waar zijn we mee bezig! Het scheppen van een wereld boven op de zo mooie aarde met al zijn rauwe zachte ruwe heerlijkheden zoals bomen water vogels de lucht dieren etc…

Het leven is zo waarachtig en mooi als we ons er niet zo mee zouden bemoeien. Ik ben zelf net bevallen van een wonderjongetje, zo puur en zuivere intelligentie. Een oer mensje dat in deze hectisch digitale geld/macht beluste wereld terecht komt, een wereld die aan je zuigt en trekt en duwt en zegt ‘’wordt iets ‘’ …Maar niets is mooier dan puur zijn, meer volledig dan alles wat het ooit zou kunnen worden. Dus ik zou nogmaals willen zeggen, waar zijn we mee bezig wereld. Laten we ademen met de natuur in en om ons heen want pure aanwezigheid zoals die van een baby is het mooiste wat we in ons zelf bezitten en vaak vergeten zijn doordat we het moesten beschermen en verbergen om iets te worden terwijl we al zo perfect waren.

En omdat ze zo mooi zijn, maar wij er maar één kunnen plaatsen. Welke video van jullie moet onder dit interview?

Dankjewel weer zo super lief! Crack like Lovers?

Jyoti Verhoeff

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00