Home » Kamelot – 013 (Tilburg) 16/10/2015

Kamelot – 013 (Tilburg) 16/10/2015

door Tasmara van Ballegooij - van Loon
148 views 6 minuten leestijd

Vanavond zijn we in de 013 Tilburg om Kamelot’s laatste show van deze tour te bekijken. Ze worden ondersteund door Kobra and the Lotus en hun oude bekende Gus. G. De zaal is goed vol, bijna uitverkocht, dus dat belooft heel wat.

kobra and the lotusDe eerste band van de avond is het Canadese Kobra and the lotus. Muzikaal gezien zit deze band goed in elkaar. De groovy ritmes wisselen af met lekker dubbele bass stukken. Er zijn ook mooie gitaarsolo’s in de nummers ingebouwd. De zangeres Kobra Paige is iets waar je van moet houden. Ze heeft een stevige stem een beetje richting Doro. Maar haar uitspraak is erg onverstaanbaar, dat maakt het niet zo prettig om naar te luisteren. Het is ook erg vreemd dat de galm van haar zang soms wel enkele tellen later is en dus als echo fungeert in plaats van als galm.  Ze maakt haar uitspraak deels goed met een zeer goede performance.

Na een korte ombouw is het de beurt aan Gus G. Gus G 16-10-2015 013 001 door Monica DuffelsDe solo band van deze Griekse gitarist is een zeer goede en strakke band. Henning Basse (Metalium en Sons of Seasons) voorziet de band van geweldige vocalen. Natuurlijk zitten er veel gave gitaarloopjes en solo’s in de muziek die Gus G. feilloos neerzet. Henning heeft zowel cleane als rauwe rock stukken in zijn zanglijnen en zingt zuiver en goed getimed. Firewind nummer World on fire wordt ingezet en heel erg gaaf en foutloos neergezet. Het publiek gaat helemaal los. Door de hele show heen is een goede performance van alle bandleden te zien. Drummer Jo Nunez zet naast zijn strakke drumlijnen ook nog een gave en snelle drumsolo neer. Gus G. heeft wederom laten zien dat hij zijn goede muziek ook live erg goed neer kan zetten. Zeker iemand om vaker te gaan zien.

Dan is het tijd voor de hoofdact Kamelot. De band start na het intro met het geweldige Veil of Elysium de volle zaal staat compleet op zijn kop. Ten Tweede nummer When the Lights are Down met een geweldige vuurshow ten gehore brengen is het dak er helemaal af. De band speelt strak, zet een Kamelot 16-10-2015 013 002 door Monica Duffelsgeweldige performance neer en de mix is ook erg goed. Het enige wat er op aan te merken is is dat de backing zang te zacht in de mix staat waardoor je wat mist in sommige nummers. Zanger Tommy Karevik laat ook erg goed horen waar hij als zanger van gemaakt is. Zuiver, afwisselende technieken en met veel emotie in zijn stem.

Er zitten veel oude nummers in de set die iedereen natuurlijk door en door kent. Het publiek geniet met volle teugen en doen mee met alles wat Tommy van ze vraagt. Wat wel jammer is, het gebrek aan zangeressen. In het verleden had Kamelot veel bekende zangeressen op het podium staan en zeker omdat ze aangekondigd hadden dat dit zo’n speciale show was valt het erg tegen dat de zangeres van Kobra and the Lotus het merendeel van de backings en vrouwelijke lijnen voor haar rekening neemt.

Als Tommy aankondigt dat hij een nummer ter ere van zijn recent overleden opa gaat zingen wordt het publiek even helemaal stil voor het emotionele Here’s to the fall. Vele mensen geven gehoor aan het verzoek van Tommy om met een mobieltje te schijnen of ze pakken hun aansteker erbij.Kamelot 16-10-2015 013 015 door Monica Duffels

De set wordt vervolgd door hun epische nummer March of Mephisto waarbij ook een geweldige vuurshow wordt neergezet. Ik wil overigens een speciale vermelding doen voor hun roadie/stagehand, want tussen de set door worden veel probleempjes met instrumenten gerepareerd van de toetsen naar de bas en ergens nog iets met de drums, maar het publiek merkt er  op een rennende roadie na niks van. Na een vuur gevuld Insomnia verdwijnt iedereen van het podium op drummer Casey Grillo na. Hij zet een geweldige drumsolo neer gecombineerd met een goede lichtshow.

Elize Ryd (Amanranthe) wordt op het podium geroepen voor het nummer Veritas. Daarna blijft ze ook staan voor het nummer Liar Liar van het nieuwe album Haven, Daar neemt ze een deel van de grunts ook voor haar rekening. Het knalt van het podium.

Kamelot 16-10-2015 013 013 door Monica DuffelsHet laatste nummer van de set is Forever. Heel even vergeet Tommy in te vallen, maar dat is niet erg. Hij pakt het erg goed weer op. Gitarist Thomas Youngblood komt in dit nummer extra goed tot zijn recht. Hij is een geweldig gitarist en bewijst dat ook bij dit nummer door zijn foutloze spel en geweldige solo.

Na veel geroep van het publiek komt de band terug voor nog twee nummers. Revolution, waarbij de grunts helaas op de backingtrack staan en Sacrimony (Angel of Afterlife) waarbij Elize de vrouwelijke vocalen en grunts voor haar rekening neemt. Het is een geweldige afsluiter voor een geweldig concert. Ik hoop dat we ze volgend jaar weer zien bij hun tweede Europese tour.

De complete setlist:
Veil of Elysium
When the Lights are Down
The Great Pandemonium
Center of the Universe
Karma
Torn
Here’s to the Fall
March of Mephisto
Rule the World
Insomnia
Veritas
Liar Liar
Forever
Revolution
Sacrimony (Angel of Afterlife)

Foto’s: Monica Duffels


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00