Home » Knight Area – Bibelot (Dordrecht) 29/12/2017

Knight Area – Bibelot (Dordrecht) 29/12/2017

door hansravensbergen@rockportaal.nl
104 views 4 minuten leestijd

Om een mooi jaar te bekronen met een passend slot had Knight Area bedacht om drie dagen voor het eind van 2017 een show te doen in Bibelot (Dordrecht). Een fijne zaal met goede akoestiek en prima faciliteiten waar de band al vaker had opgetreden. Maar bovendien ook de thuishaven van gitarist Mark Bogert. Ongetwijfeld een van de redenen dat een kleine 200 liefhebbers hun weg hadden gevonden naar de Power Stage van het Energiehuis.
Centraal deze avond stond het album Heaven and Beyond, dat integraal werd gespeeld. Het album is niet alleen het beste van de band tot nu toe, maar noteerde in 2017 ook een 36e plaats in de album top 100. De vertolking deze avond liet eens en te meer horen dat Knight Area ook als live band inmiddels tot de absolute vaderlandse top behoort. Routinier Peter Vink (Q65, Finch, Star One, Ayreon) heeft met zijn toetreden tot de band enkele jaren geleden voor de kwaliteitsimpuls gezorgd die de band nodig had om de laatste stappen te zetten. De inmiddels 68-jarige basgitarist speelt en gedraagt zich op het podium nog steeds als een jonge hond, zoals deze avond ook weer bleek. Daarbij is de samenwerking met de 35 jaar jongere snarenvirtuoos Mark Bogert een schot in de roos. De twee stuwen elkaar regelmatig tot grote hoogten.
Waar zowel Vink als Bogert voorheen een optreden met een en dezelfde basgitaar en gitaar deden, brachten beiden deze avond maar liefst drie exemplaren mee. De keuze om op The Reaper beiden met een roze exemplaar te spelen was koddig om te zien.
Een van de vele hoogtepunten was het catchy Starlight en de kippenveltrekkende vertolking van het titelnummer Heaven and Beyond. Van dat nummer is recent overigens een officiële videoclip uitgebracht. Voor een rustpunt zorgde Mark Bogert met het instrumentale Eternal Light, waarop hij zijn gitaar liet huilen en aansluitend Memories. Beide nummers zijn geschreven en opgedragen aan de in 2016 overleden ouders van Bogert. Het zorgde dan ook voor een indrukwekkende stilte in de zaal.
Nadat de integrale live-uitvoering van Heaven and Beyond met Tree of Life was afgesloten, was het tijd voor het klassieke Knight Area nummer Mortal Brow. Volgens Peter Vink op speciaal verzoek van de fans, omdat de band geen oude nummers meer speelt. Het nummer is afkomstig van het debuutalbum The Sun Also Rises uit 2004. De band was toen eigenlijk nog een project zonder een vaste bezetting. Mortal Brow gold jarenlang als laatste toegift. Inmiddels is het geëvolueerd tot een episch stuk wat is ingebed in de setlist. Het vormt daarbij een platform voor fraai solowerk van zowel gitaar als later ook basgitaar. En dat was deze avond niet anders.
Na een strak intermezzo van Pieter van Hoorn (deze avond voor het eerste achter een nieuw drumstel) en Peter Vink volgde de hilarische en knappe drum act. Waar een showelement van de band voorheen bestond uit wat verkleedpartijen van zanger Mark Smit, heeft de band ook hier stappen gezet, getuige deze act. Alle bandleden stonden vooraan op het podium opgesteld, ieder voorzien van een drumkit en gekleed in een militair jack. Wat volgde was een aanstekelijke en fraaie multi-drumsessie onder leiding van kapitein Van Hoorn, waar Slagerij Van Kampen de spreekwoordelijke punt aan kan zuigen.
Het optreden werd afgesloten met Crimson Skies en Hypnotised van het album Hyperdrive. Met name op Hypnotised kreeg Mark Bogert nogmaals de ruimte (lees het podium) om zijn enorme kwaliteiten als gitarist te etaleren. De welverdiende en langdurige ovatie van het enthousiaste publiek lieten de bandleden als een warme douche over zich heen komen. Daarmee werd 2017 en een optreden van een kleine twee uur in stijl afgesloten.
Voor 2018 staan inmiddels twee optredens genoteerd. Op 23 februari 2018 in Willemeen (Arnhem), met als voorprogramma Armed Cloud. Op 21 april 2018 in Cultuurpodium Boerderij (Zoetermeer) een dubbel programma met Presto Ballet. Ik kan een bezoek aan een van deze optredens van harte aanbevelen.
Setlist
Unbroken
Dreamworld
The Reaper
Twins of Sins
Box of Toys
Starlight
Heaven and Beyond
Saviours of Sinners
Eternal Light
Memories
Tree of Life
Mortal Brow
Afraid of the Dark
Bubble
Drum & Bass Intermezzo
Crimson Skies
Hypnotised
Bezetting
Mark Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Mark Smit: zang
Peter Vink: basgitaar
Website: www.knightarea.com

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00