Home » Lena Scissorhands (Infected Rain): Ze denken vanwege mijn tatoeages dat ik in de gevangenis heb gezeten

Lena Scissorhands (Infected Rain): Ze denken vanwege mijn tatoeages dat ik in de gevangenis heb gezeten

door Jochem van der Steen
1,3K views 6 minuten leestijd

Elena “Lena Scissorhands” Cataraga is alweer dertien jaar de frontvrouw van de progressieve metalcore band Infected Rain. Daarnaast is ze een populair tatoeage model. Met een nieuw album op stapel begin 2022 is het een perfect moment om eens met haar te praten. Ze blijkt een innemende, welbespraakte persoonlijkheid.
Proficiat met het nieuwe album. Het klinkt gevarieerder dan ooit. Wat vind je er zelf van?
Ik vind het album heel goed, maar ik ben natuurlijk partijdig. Het is tenslotte een beetje mijn baby. Het album is zeker wel een beetje anders dan de vorige. De eerste reden is doordat onze gitarist en bassist van instrumenten hebben gewisseld. Dus uiteraard klinkt de gitaar wat anders. De tweede reden is dat we vanwege COVID weinig kans hadden om te reizen. Daarom hebben we onze eigen studio moeten bouwen en vanaf daar moeten werken. Ik heb om moeten leren gaan met opname software, terwijl ik niet zo goed ben met computers. Ik heb alleen het stukje hoeven leren voor vocalen, maar toch was het vrij ingewikkeld. De derde reden is dat we geen deadline hadden dit keer. Niemand heeft ons zitten opjagen, dus we hebben ruim de tijd genomen. Normaal hebben labels bepaalde verwachtingen van bands, maar door COVID waren er even minder regels op dat gebied. Als laatste ben ik ook wel beïnvloed door de moeilijke en unieke wereld waar we nu in leven. De teksten op het album zijn altijd emotioneel omdat ik schrijf over mijn eigen leven, maar nu zitten er wat extra invloeden in waardoor het kwader en emotioneler klinkt dan ooit.
Je hebt een nummer opgenomen samen met Heidi Shepherd van Butcher Babies. Hoe kwam die samenwerking tot stand?
Heidi en ik kenden elkaar als sinds 2013 maar waren niet heel close. Toen ze naar Las Vegas verhuisde bleken we zowat buren te worden zonder dat we het wisten. Ik denk dat het ons lot was dichter bij elkaar te wonen. We zijn nu niet alleen collega’s maar ook dikke vriendinnen. We hebben veel plezier gehad met het opnemen van het nummer samen.
Oorspronkelijk kom je uit Moldavië. Wanneer verhuisde je naar Las Vegas?
Ik verhuisde zes jaar geleden naar hier. Ik kwam voor het eerst in de Verenigde Staten in 2013 en bezocht wat vrienden. Ik kreeg er vervolgens veel werk als model voor tattoo conventies en tattoo magazines. Uiteindelijk ben ik er gaan wonen. Ik heb geen familie meer in Moldavië, al mijn familie woont nu in Italië, dus heb nooit spijt gehad. Mijn band woont er nog wel, dus we moesten  een beetje  uitvinden hoe we dat konden laten werken en dat is gelukt. Het is niet uniek voor bands tegenwoordig om leden in verschillende landen te hebben. Ik ben hier nu gelukkig, maar weet niet of ik hier voor altijd ga blijven wonen. Het leven is boeiend en vol verrassingen. Ik heb in vier landen gewoond. Ik ben geboren in Moldavië, heb daarnaast gewoond in Armenië doordat mijn vader daar vandaan komt, in Italië doordat mijn familie daar naartoe verhuisde en ik daar studeerde en nu dus in de Verenigde Staten.
Heeft dat constante verhuizen je een ander mens gemaakt?
Zeker! Elk land heeft andere gebruiken en tradities. Iedereen is zo anders. Het reizen heeft me meer open gemaakt naar andere culturen. Ik kom van een land dat deel uitmaakte van de Sovjet Unie. We mochten niet reizen naar landen buiten de Sovjet Unie vroeger. Als gevolg daarvan waren en deels zijn, er nog veel mensen daar die op basis van hoe ik eruit zie me als slecht persoon betitelen. Ze denken vanwege mijn tatoeages dat ik in de gevangenis heb gezeten. Ze kunnen dat niet helpen, want het is wat ze constant is verteld. Ik ben blij dat het tegenwoordig makkelijker is om vandaar te reizen.
Je bent naast zangeres een bekend tatoeage model. Wanneer nam je je eerste tatoeage?
Ik was zestien en had toestemming van mijn moeder. Mijn moeder was een verpleegkundige en wilde vooral dat ik een tattooshop uitkoos die veilig en hygiënisch werkte. Het werd een mooie, vrij goedkope tatoeage. Ik heb altijd van mensen met tatoeages gehouden. Toen ik jong was en artiesten en acteurs zag met tatoeages, vond ik dat altijd heel tof. Een mooie manier om je artistiek te uiten. De eerste tatoeage is nog zichtbaar op mijn rug als je goed kijkt. Het is een klein engeltje dat nu een beetje bedekt is door de twee grote vleugels die ik op mijn rug heb laten tatoeëren. Die tatoeage betekende veel voor me. Ik ging indertijd door een moeilijke tijd en zag die tatoeage als mij beschermengel. Het voelde als een positieve energie die me omringde en beschermde. 
Je bent al jaren een overtuigd veganist en ik zag laatst online dat je een veganistische kookcursus volgde.
Ha, dat klopt. Goede research van je! Ik support een nieuwe kookschool in Las Vegas. Het is niet het type school waar je lange tijd op moet zitten om chefkok te volgen. Het is gewoon een les per dag. Veganisme is zo divers en populair nu, dat iedereen wat kan leren om toe te passen in de keuken en je wat gezonder kunt eten. Let wel, ik zal niemand teveel pushen om veganist te worden. Veganisme is zoals elke andere levensstijl als een religie. Je moet nooit iemand pushen die te volgen. 
Je hebt je naam te danken aan je verleden als kapster toch? Heb je tijdens de lockdown veel haar moeten knippen van vrienden?
De naam Lena Scissorhands koos ik niet zelf maar kwam van vrienden af. Toen ik ging werken bij mijn eerste kapperszaak, die me bezig hadden gezien op het examen van mijn kappersschool, kreeg ik van vrienden een shirt met daarop de naam “Lenna Scissorhands”. Die naam is blijven hangen.
Soms help ik wat vrienden in hun kapperszaak als ik niet op tour ben. De meeste van mijn vrienden kunnen zelf redelijk goed knippen, maar ja… ik heb nog wel wat mensen geholpen, haha.

Photocreds: Victoria Wonka provided by Napalm Records

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00