Home » Lordi + All For Metal – P60 (Amstelveen) 16/04/2024

Lordi + All For Metal – P60 (Amstelveen) 16/04/2024

door Dennis Winkel
671 views 8 minuten leestijd

Door weer en wind vertrokken we voor Rockportaal naar Amstelveen om daar verslag te doen van Lordi en All For Metal in de P60. Gelukkig was het zonnetje zelfs gaan schijnen bij aankomst waardoor het niet zo erg was om buiten te wachten. Mooi op tijd gaan de deuren open en konden we een plekje gaan zoeken in de zaal. Klokslag 19:00 was het zo ver voor All For Metal om het spits af te bijten. Althans, toen begon de band met onweer geluiden. De band zelf begon pas 10 minuten later met spelen. Het is het vermelden waard dat All For Metal niet de beoogde opener van de show was. Eerder tijdens de tour heeft de band Supreme Unbeing de tour verlaten. Naar hoe het eruit ziet is de band opgehouden te bestaan.

Gelukkig heeft All For Metal niet afgezegd want hoewel deze band pas recent het levenslicht gezien heeft weten ze al aardig een reputatie te bouwen. Een half jaar geleden waren ze met Wind Rose op tour en deze tour mogen ze Lordi supporten. De band haalt veel inspiratie uit de noordse mythologie en kleden zich er ook naar. Naast dat ze muzikaal sterk zijn heeft de band twee zeer diverse zangers. Tim “Tetzel” Wagner is bij de luisteraars misschien bekend als de zanger van Asenblut. Naast zijn enorme gestalte brengt Tim een donderende lage stem met zich mee. In contrast brengt Antonio Calanna een echte power metal tenoren stem mee het podium op. Zij worden deze show ondersteund door Jasmin Pabst (gitaar), Tim Hansen (gitaar), Florian Toma (bas), Leif Jensen (drums) en de danseressen Christina Schulz en Luisa Lohöfer. Danseressen zeg je? Ja. Een deel van de act van deze band zijn de twee dames die dienstdoen als promogirl en het geheel een ervaring maken om naar te kijken. De show staat als een huis met inmiddels al bekende nummers als Born in Valhalla en All For Metal. Bij het nummer Mountain of Power, wat lijkt te refereren aan het postuur van Tim, wordt Antonio vrij gemakkelijk op de schouder van Tim getild. Dat er een muzikale chemie tussen de twee heren is, is duidelijk. Zowel als zanger als entertainer weten ze elkaar goed op te zoeken wat het een vermakelijk geheel maakt. Naast de opzwepende muziek is er ook tijd voor de promotie van het nieuwe album Gods of Metal wat 23 augustus uit zal komen. De titeltrack wordt in ieder geval goed ontvangen door het aanwezige publiek. Als Florian tijdens zijn bas solo zelfs een stukje van het Wilhelmus speelt is de toon echt goed gezet. Met Goddess of War is het einde van de show aangebroken en laat All For Metal een goed opgewarmde zaal achter. De set was strak, vermakelijk en laat zien dat All For Metal in ruim een jaar tijd een verdiende plek in het genre opeist en dat we nog veel van deze band mogen verwachten.

Na een vrij lange pauze is het tijd voor Lordi om het podium te betreden. Dit is een band die weinig introductie nodig heeft en natuurlijk ook buiten de rock en metal scene een bekende naam heeft. Het is inmiddels 18 jaar geleden dat Lordi in Athene het songfestival won met het nummer Hard Rock Hallelujah. Dit was voor de band niet het eerste succes daar ze doorbroken in 2002 met Would You Love A Monsterman. Dat de band na de oprichting in 1992 inmiddels 32 jaar later nog steeds gebruik zou maken van dezelfde succesformule is noemenswaardig. Welke formule gebruikt Lordi dan? Het is een combinatie van catchy (hard) rock met horror en film/tv referenties doorgeven van een gezonde dosis humor. Lordi staat ook bekend om de indrukwekkende pakken die elk bandlid aanheeft. Hierdoor is niet bekend wie er achter de maskers schuilgaan wat het hele optreden een extra lading meegeeft. De vocalist (Mr. Lordi) geeft aan verkouden te zijn maar laat daar tijdens de gehele show niks van merken. Hij kent als enige outfitchanges tijdens de show. Zij heeft hij tijdens Blood Red Sandman een slaapmuts op en draagt hij een kussensloop met rode papiersnippers mee. Later tijdens de show heeft hij nog een rook kanon, een confetti kanon, een slang, een leren masker, een rokende schedel en bij Dead Again Jayne een kettingzaag met nepbloed.

Tijdens de show is er ruimte voor elke muzikant om de kunsten te vertonen. Zo is er ruimte voor een drum-, piano-, bas- en gitaarsolo. Tijdens deze solo’s worden verschillende bekende films en tv-shows gefeatured. Zo krijgen we tijdens de drumsolo de Imperial March te horen, kent de bas solo het deuntje van Jurassic Park en de gitaar solo muziek uit Back to the Future. Daarnaast wordt tijdens de bas solo een avonturier met een hoop nepbloed door de bassist “opgegeten” en stijgt de gitarist tijdens zijn solo met een hoop rook en een soort raket een stukje boven het podium. Door de hele show maakt de zanger graag gebruik om wat te vertellen en zijn kennis van de Nederlandse taal te delen met woorden als bioscoop, goed en minder geschikte woorden voor het jongere publiek. Zijn favoriet, lekkerding, komt ook zo nu en dan terug. De show zit erg goed in elkaar en brengt veel meer dan enkel een band die een paar liedjes komt spelen. Het is al met al een hele happening. Na de drieluik van de monsterhits (pun intended) Devil Is A Loser, Would You Love A Monsterman en de klassieker Hard Rock Hallelujah is het tijd voor Lordi om het podium te verlaten.

Het publiek kan terugkijken op een avond met twee voortreffelijke bands die elk binnen hun eigen stijl een fantastische show gegeven hebben. Muzikaal zaten beide bands op hoog niveau en het entertainment gehalte van Lordi is niet te overtreffen in een zaal als P60. Op geheel eigen wijze was All For Metal ook zeer vermakelijk. Er kan teruggekeken worden op een geweldige dinsdag avond in Amstelveen!

Foto’s door: Evy Wisse

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00