Home » Los Venturas & The Tonomats – Rambler (Eindhoven) 01/08/2013

Los Venturas & The Tonomats – Rambler (Eindhoven) 01/08/2013

door Patrick Spruytenburg
142 views 2 minuten leestijd

Op deze donderdagavond staat The Rambler in het teken van surf. Een muziekstroming die bij vlagen wat aan populariteit wint als gevolg van films, maar die toch niet echt als mainstream betiteld kan worden. Toch zijn er genoeg aanhangers getuige de opkomst. Kunnen deze bands de over het algemeen vrolijke en zomerse klanken goed op het publiek overbrengen?
20120801-losventuras-005 Het Belgische viertal Los Venturas mag de spits afbijten. Wat meteen opvalt is dat de nummers niet echt naar ‘authentieke surf’ klinken: voornamelijk ska en reggae zijn flink medevertegenwoordigd in de veelzijdige sound, waarmee de band een interessante set neerzet. In schril contrast echter de performance die live tentoongesteld wordt: de set van lekkere uptempo nummers wordt gebracht in een zeer ingetogen show. Bijna voorzichtig zijn de aankondigingen te noemen, iedere keer weer een schril contrast met het nummer wat volgt. Een wat extrovertere podiumact zou de live show, die overigens muzikaal dik in orde is, wat meer in balans brengen.
20120801-thetonamats-009 Het vanzelfsprekende wat bij de opener van de avond wat ontbrak, is overduidelijk aanwezig bij de volgende band: het uit Nederland afkomstige The Tonomats. Nog voordat er een noot gespeeld is valt meteen op dat de band duidelijk over de presentatie nagedacht heeft: drummer, bassist en gitarist zijn in een identieke outfit inclusief zonnebril vertegenwoordigd, terwijl de leadgitarist er duidelijk uitspringt. Zonder twijfel is hij ‘het baasje’ op het podium.
Muzikaal gezien richt deze band zich veel meer op de authentieke surf. Wie een kijkje op de website neemt zie onder de omschrijving de woorden reverbattack en vintage sound staan, en dit dekt de lading eigenlijk heel goed. De muzikale veelzijdigheid van deze band is minder, zij zijn overduidelijk trouw aan de oersound van de surf. Dat valt na een tijdje op als blijkt dat in een lange set de nummers toch wel veel op elkaar beginnen te lijken. Toch wordt het optreden niet eentonig: het is het plezier waarmee de band speelt en de korte ‘toneelstukjes’ van de gitarist samen met de bassist die zorgen dat het enthousiasme wel degelijk op de aanwezigen overgedragen worden.
Twee best wel verschillende bands, de ene met nadruk op muzikale veelzijdigheid, de ander op een authentieke sound. Het resultaat: een lekker avondje in een genre wat je niet te vaak hoort. Geslaagd? Jazeker!


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00