Home » Lowlands 2016: Vrijdag (Biddinghuizen) 19/08/2016

Lowlands 2016: Vrijdag (Biddinghuizen) 19/08/2016

door Maurice Tonies
257 views 11 minuten leestijd

Elk jaar vindt er een volksverhuizing plaats richting Biddinghuizen. De treinen zitten volgepakt met goedgemutste festivalbezoekers met ongetwijfeld veel te bagage. Containers, karretjes en grote rugzakken blokkeren de tussenstukken in de treinen en conducteurs zien het met een brede glimlach aan. Ook de bezoekers die met de auto richting de Flevopolder rijden en onverhoopt in de file staan weten hun goede humeur te behouden. Lowlands staat op het punt om te beginnen!
Tom Odell - Lowlands 2016 -2Terwijl sommigen zich nog aan het terrein staan te vergapen maken velen al hun gang naar de Alpha-tent. De grootste tent van A Campingflight To Lowlands Paradise is weer present en daar krijgt Tom Odell de eer om het festival te openen. De singer-songwriter is bij velen bekend van de hit Another Love en liet deze hit in 2013 ook al klinken door de Alpha. Vandaag bewijst hij niet stil te hebben gezeten en laat ook nummers van zijn nieuwe album Wrong Crowd horen. De aanwezige toeschouwers bewijzen geen “verkeerd publiek” te zijn en kijken aandachtig. Een singer-songwriter in de Alpha kan een behoorlijke opgave zijn, maar doordat hij samen met zijn band soms bombastisch uitpakt houdt hij het spannend en zorgt voor de nodige variatie. Natuurlijk gaan de kelen open bij de bekendere nummers zoals dus de eerder genoemde hit. Het wordt ongetwijfeld nog heel veel meezingen dit weekend!
Lowlands biedt voor elk wat wils en dat blijkt vandaag al vroeg in de Heineken-tent. Hiphop ontbreekt ook dit jaar niet op Lowlands en de eerste Belgische act trekt al meteen veel bekijks. Tourist LeMC rapt in het plat Antwerps en werd al snel omarmd door het label Top Notch en genoot van de aandacht van de media. Tourist LeMC zou je ook een soort van troubadour kunnen noemen die zijn raps op gitaarklanken laat horen. Geen grofgbekte verhalen over vrouwen, sex en drugs. Nee, deze Vlaming gooit het over een andere boeg en palmt de Lowlanders in op dit vroege moment van de dag. Het is soms lastig om de beste man te kunnen verstaan, maar eenmaal gewend aan het taaltje dan zit je er ook heerlijk in.
Tijd voor de eerste gitaren op Lowlands. Het Amerikaanse rocktrio Highly Suspect gaat hier voor zorgen op deze 24e editie van het festival. Het trio begon eens als coverband, maar bewijst met hun eigen nummers het ook ver te kunnen schoppen. Liefhebbers van Kings of Leon en Royal Blood komen aan hun trekken in de Charlie en de eerste vuisten mogen dan ook de lucht in. Soms heb je niet meer nodig dan een drumkit en paar gitaren. Highly Suspect trakteert de toeschouwers op rauwe blues, grunge, stoner en nog veel meer. De kleine tent op het festival staat ramvol ook en rondom de Charlie is het goed druk. Iedereen wil even wat meepikken van deze gitaarmannen. Het is qua muzikaliteit niet de meest verrassende band op het festival, maar wel erg lekker in het gehoor.
Miike Snow bracht in maart het album III uit en vandaag mogen ze in de Heineken laten horen hoe deze nieuwe nummers live klinken, Het electropoptrio doet erg aan de sound van de jaren ‘90 denken en brengt een aangename afwisseling op het programma. De Zweden doen de tent helemaal vollopen en er is eigenlijk geen plekje meer te bemachtigen. Er wordt flink gedanst op de klanken van Miike Snow en hoewel de nieuwe nummers misschien niet de beste zijn die de formatie ooit heeft gemaakt staan de oudere tracks als een huis. Zweden heeft natuurlijk een behoorlijke geschiedenis met electronische muziek en dat hoor je ook bij Miike Snow terug. De formatie klinkt enthousiast en blij weer op Lowlands te staan. Het is erg warm in de tent, maar dat deert het publiek niet, die zijn blij met Snow in de zomer….
Die Antwoord - Lowlands 2016 -2-71Als je een energieke show wil ben je bij Die Antwoord aan het juiste adres. Naast de stampende beats en veelzijdige outfits weet Die Antwoord wel hoe je een tent op zijn kop kan zetten. Het is een visueel spektakel, wat eigenlijk wel erg vroeg op de programmering staat. Het publiek op Lowlands krijgt vandaag een voorbode van het nieuwe album wat in september uitkomt. Het gaat allemaal razendsnel op het podium, de dansers, de foute latexpakjes, de beats, het dak gaat er af! Die Antwoord schuwt contact met het publiek niet en duikt er het liefst letterlijk tussenin. Ze hebben zich als festivalact al vaker bewezen en eerder dit jaar stonden ze nog op We Are Electric.   Voor de danceliefhebbers die normaal gewend zijn ‘s nachts helemaal los te gaan op Lowlands is het misschien nog wat vroeg dag, maar dan is ook dit publiek alvast helemaal opgewarmd. Die Antwoord is een act die het publiek duidelijk verdeeld in twee kampen, haters en lovers. Het krijsen van Yo Landi doet bij velen alsnog de das om en doet bezoekers naar een andere tent lokken….
John Coffey heeft aangekondigd te gaan stoppen en pakt nog even de festivals mee deze zomer. Voor velen is het dan ook misschien wel een van de laatste kansen om deze hardwerkende band te zien. John Coffey geeft bij elke show werkelijk alles en dat is ook vandaag zo in de Bravo. Een ramvolle tent juicht als de formatie opkomt en vanaf dat moment gaat het optreden als een wervelwind voorbij. Springen,schreeuwen, beuken en crowdsurfen is wat de klok slaat en dat onder het genot van de podiumkunsten van zanger David en zijn mannen. In de Bravo kan je compleet gesloopt worden en daarna aan het infuus moeten om energie bij te tanken. De band maakte er op een eerdere editie van Lowlands in de X-Ray al een feest van en nu wordt het nogmaals dunnetjes overgedaan. Enigszins is het jammer dat het boek “John Coffey” dit jaar gaat sluiten, maar het is wel begrijpelijk. De band heeft alles al bereikt wat er te behalen valt en op alle festivals het dak er af gespeeld. Het voelt vandaag niet als een afscheidstour, de band is vol vuur en is er een met een boodschap. Ze komen op voor de vluchtelingen, spreken zich uit tegen Wilders en ook in hun nieuwe videoclip steken ze hun zorgen niet onder stoelen en banken. Naast de boodschap is het simpelweg genieten van de gigantische circlepit, de confettikanonnen en een ware wall of death. Alle elementen die een John Coffey-show tot een hoogtepunt maken en daar is het vangen van een biertje helemaal niet voor nodig.
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros heeft zoveel meer te bieden dan alleen de hit Home. Dat laat de band vandaag wel merken in de Bravo. In deze tent zal in de nacht volop dance klinken, maar nu is het tijd voor folk. Edward Sharpe stond al eerder op Lowlands en was toen zeer succesvol. Vandaag mogen ze het komen overdoen en dat is aan deze formatie wel besteed. Al snel bekruipt je de vibe die je Love Peace & Happiness zou kunnen noemen. Een uur lang voel je je even die hippie en gaat de tijd even terug naar de jaren ‘70. Het is dan ook niet vreemd dat ineens John Lennon’s Instant Karma klinkt. Een schot iin de roos, want de gehele tent zingt mee “and we all shine on!” Zanger Alex mag niet klagen over zijn Magnetic Zeros, wat een fantastische band. Samen weten ze de Bravo in te pakken en het lang uitgesponnen Home laat het pubiliek nog eenmaal volop meezingen.
Oscar and the Wolf - Lowlands 2016 -7473Sinds het verschijnen van het album Entity is het wel heel erg hard gegaan met Oscar & The Wolf. Overal uitverkochte clubshows en zelfs de HMH werd getrakteerd op een uitverkochte show. De formatie uit België mag dan ook spreken van een zeer succesvol jaar. Ondertussen zijn ze al druk bezig met nieuwe nummers en Lowlands krijgt hier vandaag al vast iets van te horen. Goed om te horen dat ze niet hebben stilgezeten.. Zanger Max weet hoe je een tent zoals de Alpha kunt inpakken. Het is een echte showman en het publiek eet uit zijn hand. Naast de flamboyante frontman zijn de visuals ook zeer kleurrijk, waardoor het allemaal ook groots overkomt. De synthpop van de Belgen werkt dan ook nog steeds! Soms misschien wat te dromerig, maar dat past prima bij deze band. Het is al heel druk bij de Alpha, maar of dit allemaal fans zijn van Oscar and the Wolf is twijfelachtig. Vooral als de shirts van Muse overal beginnen op te duiken. Het lijkt soms of dat de Belgen een trucje opvoeren, wat overal goed uitpakt, maar het is meer dan dat. Oscar and the Wolf vernieuwt de show en op het grootste podium van Lowlands mogen de pyro’s ook niet ontbreken. Zanger Max grapt nog: “I was almost on fire”.
Terwijl het langzaam donker begint te worden in Biddinghuizen wacht iedereen geduldig op wat komen gaat. Het wordt alsmaar drukker en drukker in en rondom de grootste tent van het festival. Nederland houdt van Muse en de band heeft met de Drones-tour al een aantal keer ons land aangedaan. Vandaag staat Lowlands op het programma en vanaf het begin weet zanger Matthew het publiek voor zich te winnen. Of ja, is het eigenlijk wel een wedstrijd? Soms hoeven bands nog geen noot te spelen en lijkt het optreden al geslaagd. Muse weet ook vandaag te overdonderen en een geweldige set neer te zetten. Als op de grote schermen de drill instructor zijn zegje gedaan heeft trapt de formatie af met Psycho, om vervolgens heel de tent op zijn kop te zetten. Naast de nummers van het recente Drones-album is er bij Muse ook altijd plek voor wat klassiekers. Met speels gemak schakelt de band tussen de nummers zonder een pauze te laten vallen. Frontman Matthew zegt niet veel tegen het publiek, maar laat de muziek voor zich spreken. En dat is prima! Het is volop genieten van Plug In Baby, Supermassive Black Hole, Time is Running Out en vele anderen. De gitaren en piepende zang komen heerlijk binnen. Het podium is niet heel groots ingericht, maar daardoor komt het grote scherm op de achtergrond des te mooier uit. Vooral als de band het theatrale The Globalist laat klinken, waarbij muziek en beeld samen voor kippenvel zorgen. Helaas duurt de show op Lowlands minder lang dan in het Ziggodome, maar wat een prachtige afsluiter is Knights of Cydonia. Bij voorbaat werd al aangekondigd dat Lowlands een van de grootste bands ooit heeft binnengehaald en men heeft gelijk gekregen. Muse is heer en meester op deze Lowlandsvrijdag.
Hiermee is de eerste festivaldag nog niet helemaal over. Zo kan er nog gedanst worden op Zer00’s Heroes, is er nog tijd voor late night comedy, voeren de heren van De Jeugd van Tegenwoordig een stukje musical op en trekken nieuwsgierigen naar Helga’s House Of Pain. Een nieuwe tent op Lowlands die naar men zegt vol met gitaarmuziek zit. Zo hoeft men zich ook op laat in de avond niet te vervelen op Lowlands. ….naar bed kan altijd nog….
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00