Home » Lowlands 2016: Zaterdag (Biddinghuizen) 20/08/2016

Lowlands 2016: Zaterdag (Biddinghuizen) 20/08/2016

door Maurice Tonies
142 views 10 minuten leestijd

Lowlands ontwaakt op zaterdag met een brandend zonnetje. Op de campings komt men langzaam op gang en maakt zich klaar voor een schitterend zaterdagprogramma. Om iedereen in beweging te krijgen kan men al bijtijds aansluiten bij een Yoga-workshop of zich mengen in een politiek debat wat onder de noemer LLowgenda op het blokkenschema staat. Echt relaxen kan ook nog in de hottub en sauna, maar het draait natuurlijk op Lowlands om de muziek en die is er ook vandaag weer volop!
Tributo 2016 - Lowlands 2016 -2-3De afgelopen jaren zijn ons heel wat muzikale helden ontvallen. Met enige regelmaat raakte de wereld in shock door de plotselinge dood van een idool. De muziek leeft echter voort en onder de naam Tributo 2016 wordt hun nalatenschap geëerd in de grootste tent van Lowlands. Niemand minder dan de 3 Baritons zullen zich van een andere kant laten horen. Geen opera ditmaal, maar onvervalste covers, die worden begeleid door The New Symphonics Orchestra. Samen zetten ze een mooie show neer, waarbij nummers van onder andere David Bowie, Prince, Motorhead en Earth Wind & Fire de revue passeren. Het klassieke tintje wat de nummers hebben meegekregen door het orkest klinkt schitterend in het gehoor en het blijft toch apart om Ernst Daniel Smid, Henk Poort en Marco Bakker dit soort klassiekers te horen zingen. Het publiek zingt volop mee en de vuisten gaan vooral in de lucht als Motorhead’s Ace of Spades klinkt. Het klapstuk van Tributo 2016 mag wel Purple Rain genoemd worden. Een heerlijk uitgesponnen versie met een grote rol voor het koor zorgt voor kippenvel van voor- tot achteraan. Zo weet Lowlands elk jaar toch weer iets aparts naar de Alpha te halen.
Het is goed toeven bij de Alpha vandaag. Heel wat acts komen zich melden in Biddinghuizen en sommigen komen van heel ver. Zo ook de Australische band Wolfmother. De band was even off the radar, maar sinds het verschijnen van het album Victorious zijn ze helemaal terug. Op Lowlands 2006 zetten ze al een sterke show neer en tien jaar na dato weten ze de Alpha wederom voor zich te winnen. Het trio, onder bezielende leiding van zanger Stockdale, trapt af met Dimension en doet het publiek meteen smullen. Zijn geweldige stem en de gierende gitaren brengen het publiek terug naar de rock uit de jaren ‘70. De setlist is vandaag gevuld met voornamelijk nummers van het gelijknamige debuutalbum en dan mag de hit Woman niet ontbreken. Het is springen en meebrullen geblazen en de energie spat van het podium. Van het nieuwe album komt alleen de titeltrack Victorious voorbij, maar ook deze uitvoering mist zijn uitwerking niet. Een uur lang is de Alpha helemaal van Wolfmother en wie niet aan de Yoga-ochtendgymnastiek heeft deelgenomen heeft zich wel wakker gesprongen in de grote tent. Asluitende track Joker & The Thief is een heerlijke afsluiter van een set die eigenlijk nog wel langer had mogen duren.
Wie heeft er de afgelopen tijd niet iets meekregen van de zegetocht van De Staat? Ze waren op pad met Muse en zetten daarvoor al de vele zalen op zijn kop met de tour rondom het nieuwste album O. Niet gek dat ze dan ook vandaag op Lowlands van zich mogen laten horen. De Staat is een graag geziene gast op festivals en vandaag trapt de formatie uit Nijmegen af met Blues Is Dead om vervolgens het tempo op te voeren met Ah I See. De Staat zet dan ook hun zegetocht ook vrolijk voort op Lowlands. Frontman Torre Florim weet met zijn dansjes de aandacht op zich te vestigen en samen met zijn band tilt hij de show naar een hoog niveau. Op een groot scherm op de achtergrond komen wat visuals voorbij, maar als hij tijdens Help Yourself een camera op zichzelf richt en deze beelden op het grote scherm te zien is is de boel compleet. Als een ware tovenaar weet hij briefjes van 10 gulden uit zijn mond te toveren, O wacht, het zijn briefjes met zijn gezicht erop. Een knipoog naar de subsidie van die andere staat? Een volgend hoogtepunt van de set is de act rondom Input Source Select, een regelrechte ode aan de Beastie Boys die in 1998 nog op Lowlands stonden. De Staat is op hun best en heeft de Alpha in zijn greep. Tovenaar Florre kan de tent en ver daarbuiten laten doen wat hij wil en dan is het publiek rondjes laten rennen op Witch Doctor een peulenschil. De grootste circlepits op Lowlands zijn een feit,.
Sigur Ros - Lowlands 2016 -9294Met grote regelmaat keren bands terug op Lowlands en promoveren naar het grootste podium. Zo stond in 2008 het IJslandse Sigur Ros in de voormalige Grolsch-tent en dat werd als een legendarisch concert bestempeld. Gaat de show van 2016 in de Alphatent hier nog een schepje bovenop doen? Sigur Ros is een band die nogal dromerige muziek maakt en ze zingen in een eigen verzonnen taal. Wie dan ook graag wil kunnen volgen waar het over gaat komt bedrogen uit. Maak een eigen interpretatie en zweef mee op de klanken. Deze ingrediënten zouden het best tot zijn recht komen in de late uurtjes, maar ze moeten zich tevreden stellen met een vroegere spot op het blokkenschema. De meegenomen visuals komen dan ook niet echt tot hun recht. Buiten de Alpha zijn ook grote schermen, maar daar valt door de felle zon niet heel op te zien. In de tent blijkt voldoende plek , maar op de heuvels van de Alpha is het juist prima relaxen en wegdromen. Het zijn niet de beste omstandigheden voor een hoogtepunt, maar muzikaal is er op Sigur Ros absoluut niets aan te merken, Frontman Jonsi zijn stemgeluid is nog steeds aan de hoge kant en de band weet velen van het publiek te ontroeren. Stelletjes vallen elkaar in de armen en her en der wordt een zakdoek tevoorschijn gehaald. Naast gitaren, dance en hiphop is er dan ook ruimte voor ontroering op Lowlands.
De grootste Britpopband uit de jaren ’90 is ongetwijfeld Oasis. Helaas bestaat de formatie niet meer en zijn de broers een eigen weg op gegaan. Liam stond al op Lowlands met zijn Beady Eye en vandaag is het de beurt aan Noel Gallagher’s High Flying Birds. Vol verwachting staan veel bezoekers te wachten in de Bravo en het blijkt zeker het wachten waard. De band begint met een aantal eigen nummers en ziet een frontman die in goeden doen is. Noel richt zich met regelmaat tot het publiek en draagt al bijtijds een nummer op aan alle Oasis-fans in de wereld. Zouden er vandaag wat klassiekers op het menu staan? Het antwoord volgt al heel snel met een dikke JA! Uit volle borst wordt door het publiek Champagne Supernova meegezongen. Niet elke toeschouwer is een briljant zanger, maar over de stemkwaliteiten en kunsten van Noel hoeven we niet te klagen. Ook zijn band volgt de frontman op de voet en doet simpelweg waarvoor ze naar Biddinghuizen gekomen zijn. Tussendoor maakt Noel wat grappen en opeens valt zijn oog op twee kleine jongetjes die vooraan tegen de barrier staan. Hij grapt nog: “Are you boys lost? Are you Disclosure?” Noel weet waar hij staat en wie er nog op het grote podium van de Alpha mag afsluiten. Verderop richt hij zich weer op de twee. Hij vraagt af of het broertjes zijn en of ze elkaar wel leuk vinden. Niet alle broers vinden elkaar wel leuk grapt hij nog. De show is van een hoog vermakelijk niveau en het massaal meezingen blijkt niet eenmalig. Als Noel Gallagher Oasis’ The Masterplan aankondigt wordt en nog flink gejuicht, maar de grootste sing-a-longs die moeten dan nog komen. Schaamteloos laat iedereen zich gaan op Wonderwall, maar de absolute festivalkraker voor vanavond is Don’t Look Back In Anger. Oasis zal niet terugkeren, maar in de persoon van Noel Gallagher blijft de muziek in leven!
Disclosure - Lowlands 2016 -9660De zaterdagavond in de Alpha wordt afgesloten door de Britse danceact Disclosure. De afgelopen jaren is de dance-scene behoorlijk veranderd. Gevestigde namen krijgen de nodige concurrentie en daar is Disclosure een duidelijk voorbeeld van. De Britten waren al eerder op Lowlands te zien en vandaag mogen ze hun kunsten op de Alpha komen vertonen. Niet eerder stonden ze op dit podium en om te kunnen imponeren moet je heel wat van stal halen. Dat is aan de heren wel besteed. Disclosure opent met de grote hit White Noise en vanaf dat moment wordt er al massaal gejuicht en gedanst. Overal in en rondom de grote tent zijn de Lowlanders in beweging en geniet van de klanken van Disclosure. De flinke lichtshow, de schermen en de opzwepende klanken vormen de ideale mix. Wie de albums van Disclosure kent weet dat de heren met heel wat artiesten hebben samengewerkt om met hen een nummer op te nemen. Het is dan ook onmogelijk om deze artiesten allemaal naar Biddinghuizen te halen. De vocalen komen dan ook van een bandje en op de schermen zien we wel beelden van onder andere Sam Smith en Gregory Porter. Het publiek maalt hier niet om, deze komen om te dansen en doen dit vol overtuiging. Jong en oud gaat uit hun dak en zo blijkt dat Lowlands wederom een juiste keuze heeft gemaakt om een danceact tot headliner te bombarderen.
Een dag op Lowlands gaat in een sneltreinvaart voorbij. Het is elke dag weer keuzes maken op een grote blokkenschema, Acts tegen elkaar wegstrepen, ergens op tijd willen zijn om een goede plek te bemachtigen, een pauze kunnen inlassen om even te kunnen eten, Lowlands is topsport. De bezoekers in Biddinghuizen maken heel wat kilometers als ze alles van hun lijstje willen zien. Soms is dan ook heerlijk om even in de rij te staan en bij een cabaretshow of balletvoorstelling aan te kunnen schuiven. Ook worden er ’s avonds wat theatrale acts in de open lucht opgevoerd en kunnen bezoekers aan onderdelen van de LLowlympische Spelen meedoen. Lowlands is dan ook veel meer dan een paar optredens in wat tenten. Eigenlijk kom je tijd te kort, maar gelukkig is er nog één dag!
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00