Home » Lowlands 2018: Zondag (Biddinghuizen) 19/08/2018

Lowlands 2018: Zondag (Biddinghuizen) 19/08/2018

door Maurice Tonies
249 views 11 minuten leestijd

Terwijl de zon langzaam over de festivalcamping de bezoekers uit hun tent lokt is de derde dag van A Campingflight To Lowlands Paradise 2018 aangebroken. De laatste festivaldag is voor velen toch iets speciaals, men heeft het idee dat het feestje bijna is afgelopen en wil nog zoveel. Gelukkig is er dan ook een groots programma en hoeven we ons niet te vervelen. Snel checken we de broekzakken, hebben we alles om er weer tegenaan te gaan?
Traditioneel biedt Lowlands op de zondag een ludieke opener in de Alpha. Onlangs kon men zich aanmelden om als smartlappenzanger op te komen te treden op Lowlands en vandaag krijgen we dan te zien wat hier nu precies het resultaat van is. Onder de noemer Smartlappenkaraoke staat er een band op het podium van de Alpha die allemaal bekende smartlappen spelen. Geen grootse artiesten die elkaar continu afwisselen, maar bezoekers zoals jij en ik die wel het lef hebben om op het grote podium de klassiekers vanonder andere Hazes en Drukwerk te vertolken. De kelen gaan wijd open in de Alpha en er gaat zelfs een polonaise door de tent. Ook zijn er een paar gastartiesten naar Biddinghuizen gekomen. Angela Groothuizen vertolkt Amsterdam Huilt, Tania Kross blaast met een groots koort het Slavenkoor nieuw leven in en goh, welke klassieker zou Jacques Herb toch mogen vertolken? Het grote publiek gaat helemaal los op zijn Manuela!
Na deze grappige opener gaan we snel door naar het serieuzere werk in de Bravo. Daar staat Tom Odell op de planning. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe album Jubilee Road en ongetwijfeld krijgen we daar vandaag alvast een glimp van te horen. Shows van Tom Odell zijn zeer energiek en bombastisch en dat terwijl hij toch grotendeels veilig achter zijn vleugel zit. Samen met zijn band gaat hij er vol tegenaan en daar waar zijn liedjes soms wat klein beginnen wil hij deze alsnog groots doen uitpakken. Het is alweer het derde bezoek van de Britse singer-songwriter aan Lowlands en het is niet voor niets dat ze hem terugvragen. Wat heeft deze zanger een krachtige stem en wat weet hij de bezoekers van de Bravo te raken. Hij heeft ondertussen een paar bescheiden hitjes op zijn naam staan en de nieuwe single If You Wanna Love Somebody zou zowaar een nieuwe festivalfavoriet kunnen worden. De power in zijn stem en de energieke band zorgen er voor dat het optreden geen moment saai wordt en eigenlijk is het jammer dat het publiek na het horen van de grootste hit Another Love al afdruipt. De afsluitende track Magnetised verdient ook de nodige aandacht.
Aan mooie stemmen op Lowlands geen gebrek. Niet voor niets loopt de Alpha wederom vol op deze zondagmiddag. Hier is een plekje gereserveerd voor Rory Graham alias Rag ‘N’Bone Man. Wederom een Brits talent wat vele harten veroverd heeft het afgelopen jaar. Zijn album Human met de gelijknamige hit zorgde voor de definitieve doorbraak en zijn shows op Pinkpop en 013 zorgden er al voor dat zijn concert in de AFAS uitverkocht raakte. Vandaag krijgen we een zanger te zien die in topvorm is. Er is dan ook helemaal niets op dit optreden aan te merken. Rory blijkt onder de indruk van de grote opkomst en volgens hem is dat zelfs de reden dat hij een stukje tekst in een nummer verkeerd heeft gezongen. Is dat erg? Nee hoor, Nederland is voor de charme van de soulvolle Brit gevallen. Het is ook een imposant figuur met zijn baseballshirt en tatoeages, maar toch is het ook wel die grote knuffelbeer die met een grote brede glimlach op het podium staat. Zo presteert hij het om samen met zijn band de Alpha kippenvel te bezorgen met zijn uitvoering van Skin en natuurlijk de grote hit Human. Ook schroomt hij het niet om zijn achtergrondzangeres volop in het zonnetje te zetten, samen een show maken is het devies. Daarin is Rag ‘N’Bone Man wederom geslaagd en kennelijk wist het publiek nog niet dat hij naast zanger ook een prima rapper in zich heeft. Wederom heeft Lowlands van een mooie show mogen genieten.
De afstand overbruggen tussen de Alpha en de Bravo begint de diehard Lowlander als een routine te beschouwen en wie na alle dagen de stappenteller erbij pakt zal zien dat een festival bezoeken topsport is. De kilometers die men in de benen heeft zitten zal men doen verbazen. Het is dan ook elke stap waard en velen zijn al bij de Bravo gearriveerd als Patti Smith aan haar optreden begint. De Godmother Of Punk is naar Lowlands gekomen om haar politieke boodschappen uit te dragen en om de jeugd te laten horen waarom deze dame in haar hoogtijddagen zo populair was. Samen met haar band, waarin ook haar zoon zit, vertolkt ze naast eigen songs ook covers waaronder Beds Are Burning van Midnight Oil. Velen zijn naar de Bravo gekomen om de 71e jarige zangeres de hit Because The Night te horen vertolken en natuurlijk prijkt deze op de setlist. Uit volle borst wordt er meegezongen in de tent en ver daarbuiten, maar daarmee ebt het ook weer vrij snel weg. De zangeres predikt haar voorliefde voor Jerusalem en draagt een gedicht voor, waardoor het tempo wel snel uit de show gaat. De protestzangeres maakt zelf wel uit hoe ze een show opbouwt en laat zich niet afleiden door de huidige maatstaven waarin alles vele malen sneller gaat. Patti neemt vaak het woord, ze wil de menigte in beweging houden en wat past daar beter bij dan het afsluitende People Have The Power?
Het vorige bezoek van de Dropkick Murphys aan Lowlands is alweer zo’n tien jaar geleden. De heren waren in die tussentijd wel regelmatig in ons land te zien, maar het piratenschip wist Lake Lowlands even niet meer te vinden. Vandaag komt daar verandering in en gaan de heren aan wal vlakbij de Alpha om daar de tent weer overhoop te zetten. Lowlands is ondertussen volop in beweging en toe aan een feestje. Na een misschien wat lang intro van Sinead O’Connor’s The Foggy Dew barst het feest direct los. Het bier vliegt de lucht in, moshpits ontstaan, de Dropkick Murphys zijn begonnen. Een uur lang houden de heren die aan hun zesde bezoek aan Lowlands bezig zijn de tent in hun greep. De band heeft in de loop der jaren genoeg nummers uitgebracht om uren te kunnen vullen en een uurtje op Lowlands is dan ook een koud kunstje. Frontman Al Barr weet hoe hij het publiek kan bespelen en brult de longen uit zijn lijf. Het publiek blijft de nummers maar meeschreeuwen en feesten, men heeft met zijn allen echt uitgekeken naar deze show. Mocht men dan ook nog wat lui zweet hebben, na de show van deze heren is dat definitief verdwenen. De band uit Boston kwam, zag en overwon of zoals ze zelf zingen Going Out In Style.
Al tijdens het optreden van de Dropkick Murphys neemt de wachtrij aan het voorste vak alsmaar toe. De jeugdige fans van Dua Lipa zijn al de gehele dag in de buurt van de Alpha te vinden. Men wil met z’n allen vooraan staan bij deze nieuwe heldin. De zangeres is dan ook niet van de radio weg te slaan en werkelijk elk nummer is dan ook een hit geworden. Als de hekken opengaan stormen de fans in paniek het vak in en pinken een traan weg zonder überhaupt een toon gehoord te hebben. Vanaf het allereerste moment dat Dua Lipa aan haar show begint wordt de Alpha getrakteerd op een enorm strakke show. Er wordt afgetrapt met Blow Your Mind en overal gaan de telefoons de lucht in om dit moment vast te leggen. De nieuwe generatie Lowlanders wil graag laten weten aan de wereld dat men er bij is. Op de schermpjes zien we dan ook een zangeres aan het werk die een hele sterke show neerzet, waarbij de danspasjes strak geregisseerd zijn en dat geldt ook voor achtergrondzangeressen. Het nieuwe popicoon doet de harten smelten en al snel hoort men waarom dit het geluid is van de nieuwe generatie. De hits vliegen je om de oren, maar ook weet ze met haar praatjes tussen de nummers door het publiek te bespelen. Je kan deze dame dan ook niet op een foutje betrappen en als een danseres een sensueel dansje mag uitvoeren en de zangeres mag bespelen is er op deze manier ook een duidelijk statement gemaakt, men mag zijn wie men wil. Ze is Hotter Than Hell en zij bepaalt de New Rules voor de toekomst. Het zou ook niet vreemd zijn als deze dame een Ziggo Dome-show gaat aankondigen, de 22-jarige Dua Lipa is er klaar voor!
Er zijn weinig acts op Lowlands die zo prodctief zijn als King Gizzard & The Lizard Wizard. In 2017 brachten ze maar liefst vijf albums uit en het moet dan ook een kleine moeite zijn om een uur en een kwartier de Bravo mee te kunnen meenemen op een muzikale psychedelische trip. Het rockmonster uit Australië zet vanaf het begin meteen de begeleidende visuals aan zodat iedereen direct in de juiste sferen raakt. Door het verschijnen van de vele albums is het bijna onmogelijk geworden om alle nummers te kennen, maar dat maakt bij een optreden van King Gizzard & The Lizard Wizard niet eens zoveel uit, het gaat om de grote muzikale trip. Men kan ietwat wegdromen op deze zondagavond en nog nadenken over wat men allemaal op Lowlands heeft meegemaakt of toch nog even lekker losgaan, springen, headbangen en zelfs een keertje crowdsurfen. De boys from down under zijn soms razendsnel en spelen of hun leven er vanaf hangt en dat onder bezielende leiding van frontman Stu Mackenzie, die er zelf ook helemaal voor gaat. Helaas zijn veel bezoekers al richting de Alpha gelopen om alvast een plekje voor de afsluiter te bemachtigen en missen zo toch een prachtige performance.
Bij de Alpha is het dan ook dringen geblazen, want een van de grootste rappers van het moment is naar Biddinghuizen gekomen om een knallende show neer te zetten. Kendrick Lamar is een van de absolute eindbazen van het festival. Sommigen waren behoorlijk teleurgesteld door N.E.R.D. die een totaal onnodige mix van Neptunes-producties lieten horen en zo hun tijd verklooide, maar bij Kendrick Lamar gaat geen seconde verloren. Natuurlijk hoort bij deze rapper het “N-word”, maar is dat anno 2018 nog zo’n grote heisa als de rapper dit zelf scandeert? Kendrick Lamar laat het publiek horen dat hij bij de grote der aarde hoort door wel de hardere rappers voort te brengen en niet die lome spits te laten horen die vooral in Nederland veel voorbijkomen. Het publiek stuitert graag mee op hits zoals King Kunta en Swimming Pools, maar ondertussen heeft de afsluiter van Lowlands nog veel meer op zijn naam staan. Zo leverde hij met DAMN een van de beste albums van het afgelopen jaar af en wist hij zich tussen de vaste garde te scharen. Ok, the man of the hour is minder relevant voor Rockportaal, maar wij snappen wel waarom de massa hiervoor valt.
Na het aanhoren van de laatste tonen van Kendrick Lamar zit dan ook de 26e editie van A Campingflight To Lowlands Paradise erop. De nachtbeesten gaan ongetwijfeld er nog een feestje van maken, maar Rockportaal heeft van zo’n vijfentwintig concerten kunnen genieten en heeft weer veel nieuwe herinneringen erbij. Wat was het weer een prachteditie en wat mogen we van geluk spreken met het mooie weer, de ideale sfeer en de schitterende organisatie. Het klinkt dan ook heel cliché, maar we kunnen dus niet wachten tot de volgende editie. The Countdown has started….
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00