Home » Lowlands 2019: Vrijdag (Biddinghuizen) 16/08/2019

Lowlands 2019: Vrijdag (Biddinghuizen) 16/08/2019

door Maurice Tonies
242 views 10 minuten leestijd

Een vervanger zoeken voor hoofdact The Prodigy, de onzekerheid of rapper A$AP Rocky komt opdagen, het zijn slechts een paar kopzorgen waar de organisatie van A Campingflight To Lowlands Paradise mee heeft moeten dealen. Vervolgens werd er ook nog eens behoorlijk slecht weer voorspeld, lagen daar de draaiboeken ook al voor klaar? Een echte festivaldiehard laat zich niet van de wijs brengen door een paar regendruppels, die pakt gewoon een extra poncho in en betreedt de poorten van Lowlands!
Het is voor Rockportaal.nl elk jaar een feestje om van de partij te mogen zijn op het festival in Biddinghuizen. Drie dagen lang mogen we ons gaan opmaken voor het vele mooie wat Lowlands ons allemaal biedt. Ons blokkenschema bevat heel wat cirkeltjes, waarvan we er zo veel mogelijk proberen af te vinken.
Om op deze eerste festivaldag meteen in de juiste sfeer te geraken melden we ons wij de Alpha-tent. Het grootste podium van Lowlands wordt vandaag geopend door Frank Turner & The Sleeping Souls. Wie de Engelse formatie al eens aan het werk heeft gezien weet dat stilstaan geen optie is en al snel krijgt de vrolijke frontman de tent in beweging. De uptempo folk- en punkklanken missen hun uitwerking niet, maar dat kan ook niet anders als we naar het podium kijken en een band zien die er enorm zin in heeft. Zelf roept Frank Turner dat hij nog maar zo’n 45 minuten wakker is en dat het misschien wat vroeg is voor een rock ’n roll-show, maar samen met hem wordt Lowlands echt wakker. Om de feestvreugde wat extra te doen oplaaien roept hij op om een circlepit te maken en niet snel daarna duikt Frank Turner zelf ook het publiek in. Dat is de plek waar hij wil zijn, zo dicht mogelijk bij zijn publiek. Hij laat zich graag crowdsurfend vervoeren, maar ook schroomt hij zich niet om uitgebreid een dans te maken met een bezoekster van het voorste vak. Het festival is begonnen!
Snel spoeden we ons naar de X-Ray, want daar staat de volgende act op het punt van beginnen. We zijn echter niet de enigen die een glimp willen opvangen van het Australische The Chats. Tot ver buiten de X-Ray zijn bezoekers naar dit podium gekomen en eigenlijk kunnen we maar weinig zijn van de act. Wel horen we hoe het dak eraf gaat en de grungy garagepunk zich meester maakt van de tent. We zien een springende massa en dat kan alleen maar betekenen dat iedereen het goed naar zijn of haar zin heeft. Velen blijven na afloop hangen voor de volgende act en wij volgen graag dit advies. Het Canadese PUP ademt punkrock en vanaf de allereerste tonen ontstaan er weer de bijbehorende moshpits in de X-Ray. Het is bij deze show iets minder druk dan bij The Chats, zodat iedereen gelukkig wat meer kan zien en de mogelijkheid krijgt om mee te brullen, te springen en misschien nog een poging waagt om te crowdsurfen. Wie op de vloer niet clasht met een moshpit kan dit als crowdsurfer alsnog overkomen bij het tegenkomen van een mede-surfer. Er is dan ook een hoog energielevel in de tent en dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de Canadezen, waarbij ook hier de frontman graag het publiek in duikt. De teksten van PUP mogen dan misschien niet allemaal even vrolijk zijn, het publiek en de artiest zijn samen één, ook dat is Lowlands!
Fontaines D.C. bezig aan een flinke opmars. Het gehele jaar duiken de Ieren overal op om de boel muzikaal te doen ontploffen. Het kan ook soms heel hard gaan en Lowlands heeft altijd wel oog voor nieuw talent en heeft voor frontman Grian Chatten en de zijnen een plekje in de India gereserveerd. Liefhebbers van puntige gitaarsongs kunnen na de eerdere shows van vandaag wederom hun hart ophalen. Fontaines D.C. schotelt een mix voor van de vele songs die ze hebben uitgebracht. Voor sommigen is de praatzang van Grian wel even wennen, maar wie vervolgens even doorbijt kan daarna helemaal losgaan op de bekende singles Boys In The Better Land en Big, waarmee de heren regelmatig op de radio te horen zijn. De dampende show van Fontaines D.C. gaat in een razend tempo voorbij en is ook plotsklaps afgelopen. Volgens ons schema zouden de heren nog wel langer mogen spelen, maar zo blijft de act interessant om nogmaals te gaan aanschouwen.
Royal Blood is even uit de studio ontsnapt om inspiratie op te doen te voor het nieuwe album. Het duo is bezig aan een kleine festivaltour en gelukkig staat Lowlands ook op dit kleine lijstje. Mike Kerr en Ben Thatcher brengen de grauwe muziek naar de Alpha-tent en al snel mag men zich gaan verbazen hoeveel geluid deze twee heren kunnen voortbrengen. Dat een drumstel hard kan klinken dat weten we wel, maar de trukendoos die Mike Kerr opentrekt is fenomenaal. Met zijn basgitaar denderen de lage tonen door de grote tent, maar door zijn effectenpedalen lijkt hij ook nog eens een ander gitaargeluid eroverheen te kunnen spelen. Het duo zorgt ervoor dat het publiek blijft meeknikken op de muziek, waarbij het niet alleen de nummers van de twee verschenen albums zijn die erin gaan voor zoete koek. De nieuwe tracks Boilermaker en King doen bijvoorbeeld al verlangen naar een nieuw album. Royal Blood is dan ook volop in beweging, er zit vast en zeker nog wat moois in het verschiet. Ondanks dat hun muziek in de Alpha wat onheilspellend klinkt blijft het gelukkig wel droog. Royal Blood zou het zowaar kunnen laten donderen in Biddinghuizen.
Damon Albarn was vorig jaar nog in de Alpha te zien met zijn project Gorillaz en nu mag de frontman van Blur zich wederom melden op Lowlands. Ditmaal is de zanger te zien met The Good, The Bad & The Queen, een muzikaal project met leden van The Clash en The Verve in de gelederen. In 2007 waren ze al eens van de partij en nu mogen ze opnieuw van zich laten horen. Vorig jaar verscheen het nieuwe album Merrie Land en ongetwijfeld prijken hier wat nummers van op de setlist. De toeschouwers die naar de Bravo zijn gelokt komen vandaag oren en ogen te kort. De tent lijkt te zijn veranderd in een grote circustent, waarbij het gebruik van lichtsnoeren en heel tierelantijntjes geen uitzonderingen blijken te zijn. Het circus heeft natuurlijk wel een leider nodig en met zijn hoge hoed is Damon Albarn hiervoor de perfecte persoonlijkheid. The Good, The Bad & The Queen neemt de toeschouwers mee op een muzikale trip, die vervolgens ruim een uur in beslag zou nemen. Zelfs buiten de Bravo zitten heel wat bezoekers op wat stoeltjes aandachtig te luisteren. Naast de steengoede muzikanten zijn er ook nog strijkers aanwezig die ook nog een extra duitje in het zakje doen. Het draait bij deze groep echter niet alleen om de muziek, tekstueel laat men zich graag uit over de politieke omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk, de nadere Brexit en de onvrede van de working class. De band heeft een boodschap, maar de grootste boodschap komt van frontman Damon Albarn: “This is our last gig, after this Poof! Gone”. Het is dan ook een rare gewaarwording in de Bravo vandaag, heeft nou de frontman die ook in deze groep geweldig melodica kan spelen net gezegd dat dit echt de laatste show is? Laten we dan ook maar met volle overgave genieten!
Maandag 4 maart overleed Keith Flint, een van de frontmannen van The Prodigy. Een groot verlies voor de muziekwereld en ook meteen een groot probleem voor Lowlands, die de Britse grootmacht had geboekt als afsluitende act voor de vrijdagavond. Medio maart is het lastig om een grote internationale vervanger te vinden, de agenda’s van deze acts zijn immers al ingevuld. Gelukkig kan Lowlands rekenen op Hollands trots De Staat. Maar is de band uit Nijmegen wel headliner-waardig? De afgelopen weken bestookte Torre en de zijnen de social media met berichten waarin men aangaf de grootste show ooit neer te gaan zetten. Wat hebben de heren in petto? De heren hebben veel nieuwsgierigen naar de Alpha weten te lokken en als het het helemaal donker is gaat de formatie van start. De Staat opent op grootse wijze door met het vertolken van hun versie van Firestarter meteen een ode te brengen aan The Prodigy. Na deze indrukwekkende opener gaat de band vol bravoure van start met hun eigen repertoire. Het optreden van vandaag staat ook in het teken van Bubble Gum, het meest recente album van De Staat en zoals de heren ook eerder op festivals hebben laten zien pakt men qua visuals groots uit. Voor de show op Lowlands heeft men echter nog veel meer in petto. Zo heeft men een meer den perfecte lichtshow in elkaar gezet en blijkt er zelfs een speciale catwalk te zijn gemaakt die men uit de lucht kan laten zakken. Dit alles onder toezicht van frontman Torre Florim. Deze persoonlijkheid heeft het in zich om de Alpha op te zwepen en iedereen mee te laten zingen op een nummer zoals Help Yourself. De heren hebben echter nog veel meer in petto. Daar komen ineens Rico & Sticks de formatie uit Nijmegen versterken. Met deze heren op het podium kan het niet anders dan dat de grootste hits van Opgezeolle gespeeld gaan worden en bij het horen van de eerste tonen ontploft de tent, wat gaat het heerlijk los. Daarna is het gedaan met de trukendoos van De Staat, maar hebben de heren met hun eigen nummers nog voldoende hits op hun conto om het publiek in beweging te houden. Zo mag de grootse draaikolk niet ontbreken tijdens de hit Witch Doctor en sluiten ze met Kitty Kitty hun show weergaloos af. Alle twijfels zijn dan ook weggenomen, ja, De Staat is headliner-waardig!
Met de laatste tonen van De Staat zit het muzikale programma er voor vandaag op en mag het publiek zich nog gaan storten op het vele wat Lowlands nog meer te bieden heeft. Zo kan men nog gaan genieten van cabaret, film en de vele dj’s die tot in de late uurtjes voor vermaak zorgen. Ook kan men er voor kiezen om de camping op te zoeken en een beetje rust te pakken. Er komen namelijk nog twee volle dagen aan!
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00