Home » Lowlands 2022: Zondag (Biddinghuizen) 21/08/2022

Lowlands 2022: Zondag (Biddinghuizen) 21/08/2022

door Maurice Tonies
583 views 11 minuten leestijd

Het zonovergoten Biddinghuizen mag zich gelukkig prijzen met het weer van de afgelopen dagen. Ook vandaag is het zonnetje weer present en maakt iedereen zich op voor een prima festivaldagje. Men kan langzaam ontwaken op de camping, kiezen voor Yoga-sessie, een ontspannen duik nemen in de hottubs, een ontbijtje scoren op het festivalterrein of toch nog even snel het blokkenschema bewonderen.
Lowlands heeft er dit jaar voor gekozen om de nieuwe Nederlandse talenten ruimschoots een podium te geven. Wie ook de jaarlijsten van 2021 erbij pakt ziet bijvoorbeeld in de Song van het Jaar-lijst heel veel nieuwe Nederlandse namen opduiken. In de top 10 duikt de naam van zangeres Froukje maar liefst drie keer op. Geen wonder dat de Bravo al voortijdig uitpuilt op deze zondagmiddag waar iedereen graag een dansje wil maken. De populariteit van Froukje is de afgelopen tijd enorm toegenomen, ze is actief op social media en heeft de juiste mensen in de arm genomen om haar stijl te ontwikkelen. Haar show op Lowlands kent een droomstart, met het spelen van Groter Dan Ik weet ze meteen alle aandacht op zich te vestigen. De opener is een schot in de roos en hoewel ze zichtbaar zenuwachtig is ploegt ze zich op een formidabele wijze door deze hit. Ook voor haar band moet het een bijzonder moment zijn, zo’n grote volle tent die alle nummers al klakkeloos kan meezingen. De glimlachen van de bandleden spreken boekdelen, het is feest in de Bravo. Froukje speelt een sterke set waarin ze kan laten horen wat ze allemaal in huis heeft. Ze heeft nog niet heel veel muziek uitgebracht, maar haar materiaal volstaat, de show zakt niet. Sterker nog, als S10 met haar een duet komt doen en ze vervolgens ook nog eens een nieuw niet uitgebracht nummer spelen is het hek van de dam. Afsluiten met de grootste hit Ik Wil Dansen is dan ook uiteindelijk de kers op de taart.
De organisatie van Lowlands heeft oog voor nieuw talent en volgt ongetwijfeld ook de hypes op Spotify en TikTok. Gayle is namelijk enorm populair geworden via TikTok waar haar muziek vaak gebruikt wordt in filmpjes en ook is haar monsterhit al miljoenen keer gestreamed. Dan mag een plekje op Lowlands niet ontbreken. De Amerikaanse heeft dan wel een EP uit, maar meer muziek is er eigenlijk nog niet, dat zal ongetwijfeld nog wel een keer gaan volgen. Gayle is niet weer het zoveelste meisje met softe liedjes en een gitaar. Nee, deze dame tapt uit een ander vaatje, het mag wat ruiger en pittiger. Dat past ook prima bij haar persoonlijkheid en ook bij haar mooie stem met een rauwer randje. Ze heeft heerlijke uithalen, weet Creep van Radiohead te nagelen en ook is ze stiekem best grappig. Atlantic Records zou er goed aan doen om erop te hameren dat Gayle zich wat meer zou focussen op het rauwere werk, het zou haar niet misstaan, een nieuwe rockchick aan het front is van harte welkom. Uiteraard sluit de dame op Lowlands haar set af met haar grootste hit die vandaag in de “angry-version” wordt gespeeld. Uit volle borst klinkt het dan ook ABCDEFuckU!
Ze werd al eens de koningin van het Looping-station genoemd. Tash Sultana kan werkelijk elk instrument bespelen en het zo magnifiek op haar geliefde apparaat instellen dat ze eigenlijk geen liveband meer nodig heeft. Vandaag laat ze aan het publiek in de Alpha zien hoe het nu is om wel met een hele band op het podium te staan. Het geeft haar ongetwijfeld iets meer rust, maar ook moet je dus vertrouwen hebben in je collega’s op het podium, je hebt niet overal zelf meer de controle over. Tash Sultana geeft Lowlands vanmiddag de ultieme zomervibe. Liggend in het gras luisterend naar de zomerse klanken, uitgesponnen loopjes en haar fijne stemgeluid. Wie nog even moet uitkateren of moet bijkomen van de andere dagen is bij Tash Sultana op de juiste plek. Even je batterij opladen en genieten, want jeetje wat is deze act goed bezig. Ook de bijbehorende visuals doen nog een extra duit in het zakje. Lekker psychedelische plaatjes, we houden er wel van. Ook bij Tash Sultana wordt de grootste hit tot het laatst bewaard. Een mooi uitgesponnen versie van Jungle klinkt over de heuvels van de Alpha en vervolgens kan Lowlands er weer tegenaan. Door naar de volgende show!
Tijd om weer helemaal los te gaan, alles te geven bij Fever 333. Jaren geleden mochten zijn al eens Lowlands openen en bliezen toen de tent omver. Ditmaal mogen ze op een later tijdstip de Heineken onveilig komen maken en dat lukt ze al na luttele secondes. Wat hebben deze gasten een enorme bonk energie meegenomen en het is dan ook niet voor niets dat de ene moshpit na de andere ontstaat evenals de circlepit. Het publiek wordt dan ook continu opgezweept door werkelijk iedereen van de band, de Amerikanen hebben duidelijk een missie voor ogen. De grote leider van dit rocktrio is zanger Jason Butler, een voorvechter van inclusiviteit, tegen discriminatie, tegen ongewenst gedrag tegen vrouwen en uiteraard tegen het gebruik van wapens. Het grootste wapen om er samen uit te kunnen komen is het gebruik van je hoofd. Jason Butler heeft het nodige te zeggen over deze zaken, maar er is gelukkig nog genoeg harde lompe muziek en wat spelen ze die lekker. Het zijn absolute bazen op het podium, zo neemt de drummer regelmatig een strakke pose aan om de boel op te jutten om vervolgens zijn instrument weer intens te pijnigen. Niets mag er aan ontbreken om de vlam in de pan te doen slaan. Het publiek geeft dan ook werkelijk alles, dus ja, men breekt de tent af! Ook de band breekt het een ander wel af. Zo moet er aan het einde van de show een gitaar aan geloven en ook een aantal speakers worden opgestapeld. Fever 333 kwam zag en overwon!
Van al dit gitaargeweld moeten we even bijkomen en hoeven eigenlijk maar een klein stukje te lopen om vervolgens Mdou Moctar aan het werk te zien. We duiken de woestijn in voor een stukje desert rock, maar niet de Amerikaanse woestijn waar Kyuss, Queens Of The Stone Age en consorten wonen. Nee we gaan naar de woestijnen van Afrika, waar we ons mengen tussen de rock van de Toeareg. Al eerder leerden we muziek kennen van Tamikrest en vandaag laten we ons verrassen door Mdou Moctar. Al snel horen we het talent door de Lima schallen, wat hebben deze heren een talent. Het is alsof Santana hier op het podium staat mee te spelen. Heerlijke vibes, opzwepende nummers, wat een fijne performance van deze heren die in authentieke kledingdracht op het podium staan. De Afrikaanse desert neemt ons mee op een heerlijke trip vol geweldige klanken. Zelfs buiten de tent wordt een dansje gewaagd, de tent staat overvol. Mdou Moctar doet niet echt aan grote hits, het totaalplaatje moet kloppen en daar is geen woord over gelogen, wat een pure klasse!
Hij had die barman kunnen zijn bij de kroeg bij jou om de hoek of zo’n entertainende zanger in een Irish Pub, maar Lewis Capaldi is ondertussen veel meer dan dat. Hij is grappig, heeft de nodige zelfspot en staat vandaag in de Alpha op Lowlands. Lewis Capaldi is niet de strak gestylde zanger, verre van dat, gewoon een spijkerbroek en ietwat oversized t-shirt is wat hij alleen maar nodig heeft. Maar dan trekt hij ineens zijn strot open en staan we vol verbazing te luisteren naar zijn geweldige stemgeluid. Wat heeft Lewis Capaldi een geweldig bereik. Tussen de nummers door vertelt hij graag grappige anekdotes en heeft zelfs tijd om voor een fan een briefje te schrijven en ook om een selfie te maken met een telefoon van een bezoeker. Hij heeft werkelijk overal de tijd voor en dat gaat wel ten koste van de show. Het duurt soms wel wat lang voordat een volgend nummer komt, maar hij maakt dat muzikaal meer dan goed. Zijn grote hits hebben na al die tijd nog geen kracht ingeboet, een volle tent zingt graag met hem mee. Zelfs met de cheesy cover A Thousand Miles van Vanessa Carlton komt hij prima weg. Eigenlijk is hij die kroegzanger waarbij het allemaal een beetje uit de hand gelopen is. In de grootste kroeg van Lowlands zingt iedereen graag Someone You Loved mee!
Een paar jaar geleden kreeg Lowlands een berichtje vanuit het management van Stromae. Of ze interesse hebben in een show van de act van onze Zuiderburen. Er zou na een flink aantal jaar en nieuw album gaan uitkomen en er werd een flinke show beloofd, maar het daarbij wel de kanttekening dat Stromae alleen maar headlinershows doet. Lowlands zei ja en wachtte in spanning af. Het nieuwe album Multitude sloeg in als een bom en er wordt dan ook enorm uitgekeken naar de show van Stromae. Het belooft een technisch hoogstandje te worden, want wat blijkt, de show van het Noord Nederlands Orkest is geschrapt, omdat de techniek voor de show van Stromae nog niet klaar was. Wat heeft Stromae op de zondagavond dan ook allemaal in petto?
De show van Stromae wordt ingestart met een schitterend filmpje en dat blijkt slechts een kleine voorbode van wat deze artiest allemaal gaat laten zien deze avond. Stromae gunt ons tijdens deze show een inkijkje in zijn wereld. De zanger heeft te kampen gehad met depressies, kon even de druk niet meer aan en heeft al deze emoties weten te verpakken in nieuwe songs, die overigens prima blijken te passen bij zijn oude repertoire. Stromae eerst geheel op eigen wijze het Franse Chanson, maar gooit daar wel een heerlijk sausje overheen. Een vleugje elektro wil vaak deze truc al doen, maar op het podium is het vooral de performer zelf die heel veel indruk maakt. Hij beweegt continu over het podium, neemt diverse poses aan en maakt indruk met zijn mooie stemgeluid. De overtreffende trap bij deze show is het technisch vernuft. Zelden wordt er zo’n groots visueel spektakel voor de dag getoverd. Er zijn schermen die continu draaien, in hoogte zijn te verstellen en zo is er telkens iets nieuws te aanschouwen. Stromae kan op deze manier bombastisch groot uitpakken, maar ook het kippenvel op de armen kweken door Quand C’est juist de strijd tegen kanker groots vorm te geven. Er is dan ook enorm goed nagedacht over de volgorde van de show, maar ook over hoe men deze show glans kan geven. Natuurlijk zijn de grote hits Formidable, Papaoutai en L’Enfer van de partij, maar er is nog veel meer te beleven tijdens deze show. Zo heeft Stromae een robothondje, zo beweegt hij met een stoel over het podium en geeft hij het publiek een danslesje. Alles wordt dan ook tot in de perfectie uitgevoerd, dit is absoluut een ware afsluiter op de Alpha. Als dan ook de reguliere set is afgelopen wil men alleen maar meer. Het toegift is dan ook het meest toepasselijk Alors On Danse, oftewel we maken nog een dansje en dit zit Lowlands erop. Stromae is dan ook de Maestro van de Alpha op deze zondag.
De drie dagen in Biddinghuizen zitten er dan ook weer op en mogen concluderen dat we getuige zijn geweest van veel nieuw talent, dat de Hollandse garde zich heeft mogen bewijzen en daar volop in geslaagd is, maar ook dat de rockacts toch wel eens gemist worden op Lowlands. In het verleden hebben we meer grote rockers mogen verwelkomen in Biddinghuizen, maar daarentegen hebben we ons geen moment verveeld. Qua programmering is het met zo’n uitgestelde editie ook heel lastig om alles weer op een rijtje te krijgen en veel grote acts komen door de Corona-situatie helaas nog weinig aan touren toe door Europa. Hier zal ongetwijfeld verandering in gaan komen en we plaatsen dan ook graag de volgende persberichten over Lowlands 2023. Llow Sweet Home blijft ons naar de polder lokken, wat hebben we weer genoten dit weekend!
Foto;’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00