Home » MAGOA – De nieuwe Franse belofte in metalland?

MAGOA – De nieuwe Franse belofte in metalland?

door Maurice van der Zalm
128 views 7 minuten leestijd

Het jaar 2012 kreeg nog een prettig staartje door de EP Animal van de Franse band
Magoa. Het was de opvolger van de debuutcd Swallow The Earth uit 2011. De zes nummers op de EP bliezen me werkelijk van mijn stoel en platenmaatschappij Klonosphere heeft wederom een band in de gelederen die metal met een hoofdletter speelt. Zanger Cyd Chassagne beantwoordt graag wat vragen voor Rockportaal
.
Allereerst wil ik jullie complimenteren met het meesterstukje Animal
Cyd: Dank je wel voor de complimenten en de mooie woorden in de recensie. We waarderen dat zeer en we zijn heel blij dat je onze EP zo goed vindt.
Ik moet zeggen dat ik wat overrompeld was toen ik de EP voor het eerst hoorde. Het is werkelijk een enorme energie-explosie. Waar halen jullie de energie vandaan om dit geluid te produceren?
Cyd: Het is altijd fijn om zulke dingen te lezen. Wel, we luisteren naar een heleboel dingen en persoonlijk ben ik niet de grootste ‘metalhead’ die er hier rondloopt. Ik houd van veel muziek, maar vooral van rockmuziek in het algemeen. Maar we verzamelen ons onder het teken van de metal omdat dat de enige manier is om uiting te geven aan hoe we ons voelen. Vooral op het podium. Metal is de enige muziekstijl die ik ken waar we zo ontzettend maf en expressief kunnen zijn op het podium!!!
In jullie nummers hoor ik wat invloeden van bands als Caliban, Lamb Of God en een stukje Max Cavalera. Zijn deze bands/personen van invloed op Magoa?
Cyd: Lamb Of God is zeker een band die ons beïnvloedt. We zijn allemaal grote fans van de band. Het zijn gewoon geweldige muzikanten. En daarbij hebben ze dat “ruwe” geluid waar we zo van houden. Ik houd persoonlijk ook van Caliban en Sepultura, maar ik zou niet willen zeggen dat zij een grote rol spelen in het creatieve proces dat zich binnen Magoa afspeelt.
Jullie zijn, zeker in het jaar 2012, wederom een geweldige band uit Frankrijk. Wat is er toch gaande in de Franse muziekindustrie?
Cyd: Oh dank je wel…ik denk dat het spelletje langzaam verandert. De Verenigde Staten hebben hun momenten gehad, daarna kwam Zweden, Duitsland…. Misschien was het wel eens tijd voor ons als Fransen om wakker te worden !! Ik geloof heilig in de Franse metalscene van vandaag. Er zijn zoveel ontzettend goede bands: Klone, Sybreed (ze komen eigenlijk uit Zwitserland, maar hun zanger is een Fransman), Dagoba en natuurlijk niet te vergeten Gojira.
Even terug naar jullie cd. Jullie debuutcd Swallow The Earth kwam maar een jaar geleden uit. In de tussentijd hebben jullie een groot aantal concerten gedaan. Was er genoeg tijd om nieuw materiaal te schrijven?
Cyd: Ja hoor. Dat komt omdat de eerste cd allang was geschreven voordat de cd daadwerkelijk uitkwam (ook lang voordat ik bij Magoa kwam). Dus het schrijven van nieuw materiaal was onze eerste prioriteit.
Opvallend op de EP zijn de titels van de nummers. Ze zijn heel erg kort en geven soms de energie en kracht weer. Ik refereer hier aan titels als: Animal, Sharks en Enemy. Is er een bepaalde boodschap in jullie teksten dat je aan het publiek mee wil geven?
Cyd: In één word: Vrijheid. Ik wil mensen laten weten dat ze niet veroordeeld zijn tot de saaie levens waarin we zijn beland omdat we het zo hebben geleerd. Je kunt je eigen spel spelen zonder altijd te verwijzen naar wijsheden in het “boek”. Je kunt je leven dus gewoon indelen en vorm geven door zelf na te denken en niet klakkeloos te volgen wat anderen je voorschrijven. Schrijf je eigen regels voor het spel waarin je je bevindt.
Je hebt al eerder aangegeven dat je niet alleen tot metalmuziek richt, maar dat rockmuziek in het algemeen je aandacht vraagt. In het nummer Enemy gebruik je wat industriële invloeden. Ook in het nummer No More Pride heb ik dit gehoord. Kunnen we meer industriële stukken terugvinden in jullie muziek?
Cyd: Hum…misschien wel. Als je praat over de effecten in zang of het gebruik van onverwachte “cuts”, of onverwachte toevoegingen, ja, dan gebruiken we dat in de toekomst misschien ook wel weer.
Jullie omschrijven Magoa als een echte liveband. Is het nu prettiger om nieuw materiaal te creeren of om op te treden?
Cyd: Nou, optreden is echt wel veel leuker. Daar hebben we altijd ontzettend veel plezier. Aha, maar persoonlijk houd ik ook veel van het werken in een studio hoor. Het is een complete andere benadering van het geheel voor me. Soms vind ik het echt heel moeilijk om alleen op mijn kamer nieuwe nummers te schrijven, maar daarna teksten vijf verschillende keren in de studio inzingen en daarna daar weer de beste uitkiezen is absoluut geen probleem voor me.
Er zijn ontzettend veel metalstijlen ondertussen. Hoe zou je zelf de muziek van Magoa willen omschrijven?
Cyd: Zelf zouden we onze muziek willen omschrijven als “Brutal Rock”. We klinken wel degelijk als een metalband, maar onze muziek is aan de andere kant ook aardig eenvoudig vergeleken met wat tegenwoordig gangbaar is in de metalmuziek. We willen het graag kort houden en gewoon recht-in-je-gezicht. En dat allemaal in eenvoudige, herkenbare en aansprekende refreinen.
Nu is Magoa voor ons in Nederland nog een vrij onbekende band (hopelijk niet voor lang). Kun je me iets meer vertellen over de band zelf?
Cyd: Maar natuurlijk. De “Animal EP” is werkelijk een nieuwe start voor ons. We beschouwen het misschien wel als onze eerst echte cd. De eerste cd Swallow The Earth gaf ons de kans om te kunnen touren met grote bands als Sybreed, maar het weerspiegelt niet meer wat we momenteel aan het doen zijn. We hebben een nieuwe bassist nu, Swammer. Hij is echt geweldig en is als een frisse wind in de band. Creatief en inspirerend. Daarnaast zijn we kortgeleden ingelijfd door het Franse collectief “Klonosphere” (die ook Klone, Trepalium, Hacride..enz onder hun hoede hebben). Ze verrichten echt geweldig werk en we zijn echt beretrots om de volgende te zijn naast als deze grote bands. Ondertussen zijn we ook hard bezig om nieuwe nummers te schrijven voor een volgende cd en die gaat echt groots en fantastisch worden. Wacht maar af in Nederland. Dingen gaan snel vanaf nu..:)
Het jaar 2012 loopt langzaam ten eind en het is bijna 2013. Ik neem aan dat het wederom een fantastisch metaljaar gaat worden. Zijn er nog specifieke plannen met de band voor 2013?
Cyd: We hebben plannen genoeg. Er zullen een aantal singles worden uitgegeven, daarnaast komt er een kleine tour in maart. Nog meer optredens en we willen natuurlijk de nieuwe cd gaan opnemen. Ik wed dat je nog veel gaat horen van Magoa in 2013 !!
Met zo’n positieve instelling zal Magoa waarschijnlijk een flinke stempel gaan drukken op het nieuwe jaar. Tot die tijd zullen we geduld moeten hebben, maar met de EP Animal zullen we de tijd makkelijk kunnen doden. Let op de band, want Magoa werkt zeker niet met de Franse slag.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00