Home » MaYaN – De Schakel (Reuver) 20/06/2014

MaYaN – De Schakel (Reuver) 20/06/2014

door Hans Kraaijveld
392 views 9 minuten leestijd

We gaan voor Rockportaal vandaag op weg naar ‘t zuidoosten, naar Reuver. Na dankzij een verkeerde afslag heel even in Duitsland terecht te zijn gekomen, vinden we toch onze weg. In zalencentrum De Schakel treedt vandaag MaYaN op, met in het voorprogramma Izegrim en Aeverium. Dit belooft dus een avondje stevige muziek te worden. MaYaN met haar Epica leden is qua genre wel bekend, Izegrim speelt een combinatie death/trash metal en Aeverium is ons nog onbekend, dus dit wordt een verrassing. Altijd leuk! Als we aankomen staat er nog maar weinig volk voor de deur, maar een aantal bekenden maakt het al gezellig. Als de deur opengaat, blijkt dit een andere te zijn dan waar we voor staan te wachten! Ach ja, binnen is binnen.
aeverium-20140620-024Als eerste begint de verrassing van de avond, genaamd Aeverium. De uit Duitsland afkomstige band bestaat pas een half jaar, maar komt al erg professioneel over. De omschrijving op hun eigen site heeft het over melodic metal, dus we zijn benieuwd naar hoe het precies gaat klinken. Er wordt uitgebreid tijd genomen voor de soundcheck alvorens men het goed genoeg vind om te beginnen. De band heeft overduidelijk een aantal fans meegenomen die duidelijk te herkennen zijn aan hun Aeverium t-shirts. Het podium is natuurlijk al redelijk gevuld met de drum en keyboard podiums voor straks, dus de band heeft met zijn zes leden niet heel veel plek. De muziek is erg aangenaam, alsmede de podium performance. Voor een band die nog maar zo kort bestaat hebben ze het geven van een concert al erg goed door. Aeva Maurelle, de zangeres, bewijst meermalen dat ze een aardig goede stem heeft. Ook Marcel Roemer (bijnaam Chubby) laat horen dat hij zowel clean, scream als grunt aardig onder de knie heeft. Zelfs wat rap achtige vocalen worden niet geschuwd. Samen met de electro sound er tussendoor is het lekker luisteren en de zeven nummers vliegen voorbij.
Een markant nummer, wat de zanger aankondigt als zijnde niet hun beste song en best wel poppy, is een tribute aan Peter Steele. De song staat bol van de referenties aan Type ‘O Negative. Zowel met de teksten als ook middels de riffs wordt de nagedachtenis aan Peter goed vorm gegeven. Rest in Peace indeed! Van het laatste nummer, Heaven’s Burning, is ook een clip opgenomen, deze is uiteraard te vinden op het youtube kanaal van de band.
izegrim-20140620-024De tweede band in het voorprogramma is het uit Zutphen afkomstige Izegrim. Deze band neemt wat minder plek in op het podium, met z’n vieren komen ze op. Twee gitaristen aan weerszijden met in het midden Marloes, de blonde bassiste. De soundcheck is kort maar krachtig, dit belooft wat! De circus stem en bijbehorende intro muziek gaan al gauw over in een van het podium denderende trash metal sound, waarbij de blonde bassiste ineens een dikke growl inzet! Wow! Dat is totaal niet wat ik verwachte! De band heeft pas een nieuwe cd uit, Congress of the Insane en hier laat men menig nummer van horen. Na Relic of the Past vraag ik me af of het nog harder kan, maar dit blijkt al gauw. Het verbaast me tijdens The Legion en Victim of Honor wel dat er zich nog geen dikke moshpit vormt. Ik kan me zo voorstellen dat als je deze band op een buiten festival zet, de eerste tien rijen publiek ene grote moshende massa zullen worden.
Marloes kondigt aan dat het volgende nummer een goeie is om de nek lekker los te maken, hier is duidelijk menig headbangend persoon in het publiek het wel mee eens, Endless Strife leent zich hier inderdaad uitstekend voor. Met Point of no Return en ook Celebratory Gunfire gaat het eerder gehoorde trashtempo weer net zo kneiterhard verder, de combinaties tussen death en trash metal knallen werkelijk van het podium. Met Bloodpower or Downfall komt er spijtig genoeg een einde aan deze geluidsvloedgolf van loeiharde riffs, mega vette drums en een growl/scream waar menig kerel een puntje aan kan zuigen. Een toegift zit er voor deze band helaas niet in.
mayan-20140620-066Nu is het de beurt aan de hoofd act van vanavond: MaYaN! Na de vrij lange intro muziek komt de band langzaam en een voor een het podium op, om ieder alvast wat applaus in ontvangst te nemen. Als eenmaal iedereen op het podium heeft plaats genomen zet men Bloodline Forfeit in. Hierin is al gelijk te horen waar MaYaN live toe in staat is. Het tempo zit er gelijk goed in en Mark zet zijn beste stem op! Als even later Henning hem komt vergezellen gaat het publiek uit z’n dak. Ook bij het tweede nummer, Celibate Aphrodite, werkt de samenzang tussen Mark en Henning uitstekend. Ook mogen we al even genieten van Laura’s prachtige stemgeluid. Het publiek schreeuwt intussen al lekker mee, zo ook bij Burn your Witches. Dit begint met redelijk recht toe recht aan riffs, maar mondt al gauw uit in de intrigerende melodische death metal die we intussen van de band kennen. Het nummer eindigt met de toevoeging van Marcela Bovio’s stemgeluid die vanavond als gast zangeres mee doet. Beide dames zorgen voor zowel de achtergrond zang alsook menig stuk afwisseling in de over het algemeen toch vrij harde nummers.
Henning mag zich in het nummer Devil in Disguise van zijn beste kant laten horen. Behalve het heerlijke headbang tempo is dit typisch een nummer waarin de lange uithalen van Henning erg goed tot zijn recht komen. Na Redemption is het tijd voor een van mijn favorieten, Paladins of Deceit. Reden hiervoor zijn de snelle, kippenvel opwekkende grunts van Mark die in het nummer keer op keer terug komen. Voordat de volgende song begint, geeft Mark zijn microfoon aan Ruurd, die vanuit het publiek het prachtige Insano aan mag kondigen. Merel neemt hier dan ook de akoestische gitaar ter hand en Marcela haar viool. Het prachtige nummer, wat aan het einde uitmondt in een heerlijk duet tussen Laura’s stem en de trieste klank van Marcela’s viool, veroorzaakt een enorme hoeveelheid kippenvel.
mayan-20140620-039Aan de rust komt echter weer snel een einde met het nummer Drown the Demon van het vorige album Quarterpast. Om de rust echt een einde toe te roepen vraagt Mark aan het publiek om, net als bij de vorige bands, helemaal uit z’n dak te gaan! Dit leid tijdens Human Sacrifice niet tot een hoop geheadbang of gemosh, maar tot een ware polonaise! Dit is misschien niet waar hij aan dacht, maar het is in ieder geval wel origineel! Met Faceless Spies komt er aan de set een einde, maar uiteraard volgt er nog een ruime toegift. Mark laat ons nog even in spanning, maar al gauw komt de band weer terug voor Enemies of Freedom. Laura mag hier nogmaals laten horen wat ze kan en ook Marcela komt aan het einde van het nummer nog even lekker aan bod. Daarna worden we nog getrakteerd op The Savage Massacre en Bite the Bullet. De band neemt dan genoeg tijd om met zijn allen netjes een buiging te nemen en verlaat daarna onder het uitdelen van plectrums en drumstokjes het podium.
Na het concert blijft er genoeg publiek hangen voor een drankje en even kletsen met menig bandlid, zowel in de zaal als bij de merchandise. Er wordt genoeg tijd genomen om wat foto’s te maken, waar echt een paar hilarische tussen moeten zitten… De verrassing van de avond zat hem voor mij vooral in het voorprogramma. Izegrim vanwege het feit dat ze mij nog niet bekend waren en ik een op z’n zachtst gezegd andere verwachting had van de frontvrouw! Female fronted metal? Ja, maar denk dan in de richting van het stemgeluid van Angela Gossow/Maria Arkhipova gekoppeld aan de stijl muziek van bijvoorbeeld Death Angel. Ook Aeverium was een aangename verrassing, zeker als je bedenkt dat de band nog geen half jaar bestaat. Er zaten echt wel wat schoonheidsfoutjes in, maar die werden ruimschoots gecompenseerd met de podium presentatie, die was dik voor elkaar. Muzikaal gezien lijkt de band nog ietwat zoekend, wellicht dat dit zich in de toekomst nog wat meer uitkristalliseert. Ze zijn dit jaar nogmaals in Nederland te zien, ze treden in augustus samen met End of the Dream op in Extase in Tilburg. MaYaN is een heerlijke band om live mee te maken. Er gebeurt zoveel op het podium en er wordt zoveel gewisseld in zang, stijl, tempo en uiterlijk vertoon dat het een genot is en blijft om te kijken EN te luisteren. Allen muzikaal erg goed in hun vak en met gasten als bijvoorbeeld Marcela is het bij elkaar een topconcert. Enige tip: oordopjes in!


 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00