Home » Mooie video's van Fish, Eskimo Callboy, Napalm Death en Jet Fuel Chemistry om het weekend te beginnen

Mooie video's van Fish, Eskimo Callboy, Napalm Death en Jet Fuel Chemistry om het weekend te beginnen

door Maurice van der Zalm
104 views 5 minuten leestijd

Hoewel veel landen code oranje hebben deze zomer is de digitale snelweg vooralsnog code geel. En zo kunnen we gerust een kijkje overzee nemen naar het Verenigd Koninkrijk alwaar twee mooie video’s zijn verschenen vandaag.
Vanuit Schotland komt Fish
Legende Fish neemt afscheid. Dat doet de Schotse zanger-songwriter met de aankondiging van zijn eerste nieuwe studiowerk in dertien jaar: het indrukwekkende dubbelalbum ‘Weltschmerz’ waarop hij zich diep in zijn ziel laat kijken en nog één keer alles naar boven haalt wat hij muzikaal en tekstueel in zich heeft (releasedatum 25 september). De gloednieuwe (2e) single ‘Garden Of Remembrance’ is wat Fish zelf betreft de meest persoonlijke en emotionele song die hij in zijn 40-jarige carrière schreef.
Na het overlijden van zijn vader in 2016 groeide bij de voormalige Marillion-zanger het besef van zijn eigen sterfelijkheid en de daarmee samenhangende ouderdomsziekten. Met de zorg voor zijn bejaarde moeder die in januari 2019 bij hem en zijn vrouw introk, diende de inspiratie voor de songtekst zich aan. De toepasselijke titel vertelt het verhaal van een getrouwd stel dat worstelt met vroege dementie en de daaruit voortvloeiende problemen tussen een man en zijn vrouw die “lost between the here and now; somewhere that he can’t be found”. Fish nam het dappere besluit om diep in zijn eigen ziel te kijken en daar een zeer donkere persoonlijke ruimte te betreden. Zijn introspectie -emotioneel een zware bevalling- werd het delicate en ontroerende onderwerp van ‘Garden Of Remembrance’: de diepe schoonheid van het leven die vervaagt in het licht van dagen.

De begeleidende video van dit fragiele nummer is even uitzonderlijk. Geregisseerd door David Lam en Hannah Thompson (dochter van Fish’s long time illustrator Mark Wilkinson) werd er tijdens de Corona lock-down buiten gefilmd, op een verlaten strand bij het aanbreken van de dag. “‘Garden Of Remembrance’ kwam tot stand alsof we een delicaat stuk Royal Doulton-porselein aan het schilderen waren“, vertelt Fish.
Fish: “De video vergde een gecompliceerde planning omdat het hele land in lock-down ging op het moment dat we wilden gaan filmen. Ik zou zelf in mijn eigen huis gefilmd worden vóór een wit scherm zodat er later op magische wijze 3D-beelden omheen geprojecteerd konden worden: een galerie met kunstwerken uit mijn carrière. Ondertussen werd het verliefde stel op een strand in Essex gefilmd, in plaats van in Schotland zoals eigenlijk de bedoeling was. De gigantische glazen wand op het strand in de video symboliseert hun scheiding. Die wand kreeg echter nog een andere betekenis omdat families in het hele land van elkaar werden gescheiden. Het paar in de video wordt echter op een bepaald moment heel kort herenigd.
Ik was me heel bewust van mijn moeder op slechts 15 meter afstand in mijn huis. Ik voelde haar aanwezigheid intens tijdens de opnames. De hand van mijn vrouw op mijn schouders aan het einde van de video draagt bij aan de emotionele dynamiek en vormt een nieuwe cirkel binnen het verhaal. Het ontlokte een genuine traan bij me.”
Vanuit het ruige Wales komt Napalm Death met nieuw werk.
De grindcorepioniers zullen het nieuwe, alweer 16e studioalbum Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism op 18 september uitbrengen via Century Media Records. Van het album hebben ze de track Backlash Just Because gehaald om een lyricvideo bij te schieten. De band zou in september op Baroeg Open Air spelen, maar helaas is de editie van 2020 afgelast. Het goede nieuws is dat Napalm Death in 2021 zeker van de partij is in Rotterdam.
Zanger Mark ‘Barney’ Greenway zegt het volgende over de video: “This song in particular really spurred me on when I was writing lyrics for the album overall. It’s raucous and traditional, but also quirky and discordant and ultimately catchy-as-anything in the context of rampaging noise. Lyrically it was directed at the spiteful art of creating easy targets and fomenting paranoia and revulsion, which is something that I feel has become de rigeur in very recent times. I really let loose on the more sporadic vocals at the end of the song – it’s a real barkfest at that point. Lovely.”

Het is een kleine stap van Holyhead naar Ierland voor Jet Fuel Chemistry
Het rock/metalkwintet uit Dublin staat op het punt om de EP Sign Of The Times uit te brengen op 7 augustus waarop een mix te horen is van alternatieve rock en moderne metalcore.
Elementen van I Prevail, While She Sleeps en Bring Me The Horizon komen allemaal samen op de EP. Met de video van Sleep kun je kennismaken met de band.
Het geluid van Dublin is geheel opgenomen in de EP Sign Of The Times volgens frontman Lorcan:
“Dublin is a city notorious for phenomenal indie music and there’s a lot of positives to that, but what’s overlooked by that movement is the misery endured by Dublin’s young people for the last decade as more and more of their lives and identities shift to social media. We love the music coming out of our city but most of it does not capture the spirit of dread and aimlessness that’s become the norm here. We want our songs to not only acknowledge these issues, but to give a two fingered salute to the enablers of our collective unhappiness and offer a source of strength to anybody feeling as lost as we do.”

Vanuit het Verenigd Koninkrijk gaan we terug naar Duitsland waar Eskimo Callboy een nieuwe video online heeft gezet.
Met Hypa Hypa ontketende Eskimo Callboy een internethypa van zichzelf. Nu is het voor de band weer tijd om de meer donkere kant te laten zien in de video Hate/Love.
“’Hate/Love’ is one of the first songs that we have written during the Corona lockdown, so you can find a lot of emotions in it. ‘Hypa Hypa’ is a feel good song while ‘Hate/Love’ shows the complete opposite. It‘s rough and brutal – but also very melodic.” 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00