Home » Navarone – Willem Twee (Den Bosch) 14/04/2018

Navarone – Willem Twee (Den Bosch) 14/04/2018

door Maurice Tonies
283 views 6 minuten leestijd

Navarone bestaat dit jaar alweer 10 jaar en heeft zich het afgelopen decennium al lang en breed bewezen. De formatie rondom zanger en podiumbeest Merijn van Haren stond al op diverse grote festivals en ook is de groep al menigmaal het clubcircuit rondgegaan. Afgelopen week was Navarone elke dag te gast op de speelplaats bij radiozender Veronica om daar weergaloze covers te spelen. Mag dan ook de concertzaal van Willem Twee zich gaan opmaken voor een avond vol covers of worden het toch de Navarone-klassiekers?
Navarone heeft een trouwe fanbase en voor de show van vanavond is geen kaartje meer te koop. De fans zijn al bijtijds aanwezig, want velen kennen het voorprogramma niet alleen van naam, maar ook van de livereputatie. Bevriende zanger Robin Borneman mag de zaal komen verblijden met zijn muziek. De singer-songwriter werkt regelmatig samen met de Navarone-frontman en de twee zijn dikke vrienden. Tijdens de shows die Robin Borneman samen met zijn band speelt is Merijn van Haren ook regelmatig te horen. Vanavond mag Robin het in zijn eentje doen, maar dat is voor dit talent een koud kunstje. De zanger opent met een acapella versie van Wayfaring Stranger, een cover van Johnny Cash. Daar waar normaliter al snel door een voorprogramma wordt heengepraat is het nu vrij stil in de Willem Twee. Aandachtig wordt er geluisterd naar de verrichtingen van Robin, waarna een groot applaus niet uitblijft. Er zullen ongetwijfeld fans zijn die ook al vaker een show van Robin Borneman hebben bijgewoond, maar de setlist die het publiek vanavond voor de kiezen krijgt is heel wat anders dan wanneer de zanger samen met zijn band op het podium staat. In zijn eentje kan hij het publiek makkelijk de baas en wat is het genieten van het rauwe stemgeluid en de flinke uithalen. De bezoekers liggen aan zijn voeten en trots vertelt hij hoe leuk hij het vindt dat hij mag openen voor zijn vrienden en hoe tof het is dat het is uitverkocht. Naast de nummers van zijn eigen albums covert hij er vrolijk op los. Zo mag een nummer van Tom Waits niet ontbreken en probeert hij met de Ierse ballad The Wind That Shakes The Barley een klein politiek statement af te geven. Het half uurtje wat Robin mag vullen is eigenlijk veel te kort. Met groot gemak had hij hier de hele avond kunnen vullen. Iets over negenen vraagt hij ook hoe laat het is en hoewel zijn speeltijd er eigenlijk al opzit heeft de zanger nog een verrassing in petto. Samen met zijn vriend Merijn van Haren mag het publiek volop meezingen op Hard Sun, een cover van Gordon Peterson, maar voor velen bekend door de versie door Eddie Vedder. Wat een magistraal begin van deze avond!
Om het 10-jarig jubileum te vieren heeft Navarone een nieuwe EP uitgebracht. Twee nieuwe nummers zijn opgenomen en op kant B zijn een aantal klassiekers in een akoestisch jasje gegoten. Vanavond is het echter geen tijd voor rustige akoestische versies, nee het is tijd voor ruig gitaarspel en de band opent met Loud & Clear, de titeltrack van de EP. Het is dan ook meteen luid en duidelijk, de show is begonnen en de energie spat van het podium. Tijd om adem te halen is er niet, want zoals de band zelf al speelt, het is Showtime wat de klok slaat. De show staat meteen als een huis, de heren hoef je niet meer uit te leggen hoe je een zaal op zijn kop zet. Daarbij worden de heren voorzien van goed geluid en sterke lichtshow. Alle elementen zijn aanwezig om er een mooie avond van te maken. Het publiek heeft er zin in en zingt de vele teksten woord voor woord mee. Dat kan ook niet anders aangezien de bandshirts met het bekende logo overal opduiken in de zaal in Den Bosch.
Er wordt gedanst, gesprongen en vooral veel meegebruld op de bekende nummers van de heren, maar ook krijgt het publiek het andere nieuwe nummer te horen en al snel blijkt dat Jailbird zich prima weet te nestelen tussen de andere tracks. Wat is het ook geweldig om Navarone aan het werk te zien. Zanger Merijn van Haren mag zich een van de beste zangers van ons land noemen en samen met zijn kompanen maken ze een mooie avond van. Ze zwepen het publiek op met hun gitaren en het is mooi om te zien hoe een frontman geen moment stil kan staan. Tussendoor vertelt de zanger over de beginjaren van de band en hoe het eens begon in een van de repetitieruimtes van de Bossche concertzaal. Navarone blijft ondertussen ook sleutelen aan hun eigen repertoire en zo horen we soms bij de intro’s een vleugje Pink Floyd doorschijnen. De heren weten wel waar ze de juiste inspiratie kunnen opdoen. De afgelopen week was Navarone te gast bij Veronica en ze speelden daar elke dag een cover. Een van die covers, Helter Skelter, een nummer van The Beatles, brengen ze ook in Den Bosch ten gehore. Wat weten ze ook in een niet-eigen nummer veel gevoel te brengen. Daarna teasen de heren met intro’s van andere nummers die ze ook op de radio speelden, maar al snel hervatten ze hun eigen show. Het publiek zingt niet alleen mee op een cover, maar laat zich bij Wander ook volop horen. Van voor- tot achteraan in de zaal gaan de keeltjes wijd open en als een ware dirigent weet frontman Merijn het publiek zelfs fluisterend te laten meezingen.
Wat is het dan ook een geslaagde avond in Den Bosch. Als toetje krijgt het publiek nog twee nummers te horen, waarbij het afsluitende nummer Lonely Nights de bezoekers de mogelijkheid geeft om voor een allerlaatste keer helemaal los te gaan. Wat blijft Navarone toch een fantastische band en is het fijn om te zien wat voor een plezier deze mannen erin hebben om op te treden. Het publiek heeft genoten en stiekem waren misschien wel de twee allerbeste zangers van Nederland te bewonderen in een van de kleinste popzalen van het land….
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00