Home » Neverlight Horizon – Walxaz

Neverlight Horizon – Walxaz

door Filip van der Linden
394 views 3 minuten leestijd

Het leek einde verhaal voor Neverlight Horizon. Na zowat 20 jaar ploeteren zag deze deathmetalband uit het Franstalige deel van België in 2022 zijn zanger en mede-oprichter Jean-Louis vertrekken. 20 jaar van supports in zweterige jeugdhuizen en andere kleine zaaltjes, van het ene kleine label naar het volgende, met weinig aandacht in de pers en op de socials, …Maar kijk, met een nieuwe zanger achter de microfoon waait er ook een nieuwe vibe door de band. Aubry André zou je kunnen kennen van Excavated, een Waalse genregenoot van Neverlight Horizon die als band zelfs nog twee jaar ouder is. Het nvernieuwde enthousiasme leverde in 2023 al twee puike supports op: voor Napalm Death in Duitsland en voor de Fransen van Pestifer in eigen regio. En vooral: er is een nieuwe EP.

Walxaz is een EP Met vier tracks. De albumtitel is de eerste naam die de Germanen hadden voor de inwoners van Wallonië. Elk van de tracks is dan weer gebaseerd op een lokale en tegelijk lugubere legende, al kan het ook zijn dat ze er eentje zelf verzonnen hebben. Maar op zich is dit wel een interessant uitgangspunt, al zien we dat vaker in folk, pagan en horrormetal dan in oldschool death. Muzikaal klinkt dit inderdaad heel oldschool, met hints naar Death, Exoto, Caducity en Bolt Thrower. Originaliteitsprijzen zullen die van Neverlight Horizon alvast niet winnen met de eerste twee tracks van Walxaz. Heel degelijk, veel adrenaline en brutaliteit, heel technisch, … maar ook heel voorspelbaar en bijzonder repetitief in het drummen.

Dat verandert met Among The Caves. Die track heeft een interessante intro en bouwt leuk voort op die originaliteit door wat melodie toe te voegen aan de grote brok brutaliteit. Dat levert een meeslepende track op die voor geen minuut verveelt. Mist And Darkness gaat voort op dat elan, met in het begin misschien iets minder aandacht voor melodie en meer voor de agressie van de gitaren en het brute van de vocalen, al zitten in deze track voor mij ook wel een paar Amon Amarth-momentjes. Mist And Darkness heeft een heel catchy drive en veel power.

Het concept van de lyrics van Walxaz is een goede vondst, want legendes uit de Waalse bossen en grotten hoorden we nog niet vaak. Maar zelfs zonder de lyrics te volgen kan Neverlight Horizon je als luisteraar vlot overtuigen. Het zou leuk zijn mocht deze Waalse band na België, Frankrijk en Duitsland ook nog deathmetal-fans in Nederland kunnen bereiken.

https://neverlighthorizon.bandcamp.com/album/walxaz-2

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00