Home » Nightbringer, Sargeist – Willemeen (Arnhem) 23-3-2014

Nightbringer, Sargeist – Willemeen (Arnhem) 23-3-2014

door erik@rockportaal.nl
139 views 17 minuten leestijd


Zondag 23 maart jongstleden beloofde geen rustdag voor mij te zijn. Integendeel: met Nightbringer, Sargeist, Pseudogod en Irkallian Empire in de Willemeen te Arnhem is het weer een prima avond met zware metalen geblazen. Gelukkig dachten velen daar ook zo over. Het was dan ook behoorlijk druk toen ik de Willemeen binnenstapte.

Helaas heeft de langdurige wachtrij voor de entree van de Willemeen me behoorlijk parten gespeeld en moet ik het Zweedse Irkallian Oracle grotendeels missen. En dat is erg jammer aangezien de korte impressie van deze show goed te noemen is.  De trage mix van doom-, black- en death metal samen met de wierook en andere podium opsmuk weten de heren een duistere ambiance te creëren. Wel jammer dat het geluid dusdanig hard staat dat zelfs mijn oordoppen het geweld op mijn tere oren niet kan stoppen. Ondanks deze kanttekening hoop ik deze bijzondere act nog een keer te zien zodat ik een volledige set kan meemaken.

Tweede band van deze avond is Pseudogod. Deze Russen weten een aardige mix van death met een klein vleugje black metal te maken. Helaas is het geluid erg slecht en staat het volume wederom loeihard. Vooral de mix zorgt ervoor dat ten tijde van het eerste kwart van de set onder andere de zang en gitaar niet goed uit de verf komt. Later weet de geluidsman dit euvel gelukkig  te verhelpen. Een aardig optreden, al had deze band beter gepast bij een meer death metal georiënteerde avond. Getuige de reacties van het aanwezige publiek denken er meer mensen zo over.

Drie kwartier later kampt het Finse Sargeist helaas ook met een nogal mager geluid. Hierdoor vervormt het geluid in eerste instantie in een brij van chaos. Na twee nummers wordt dit permanent hersteld en is het genieten van de hypnotiserende rauwe black metal waar Sargeist patent op heeft. Met het  nummer Disciple of the Heinous Path en natuurlijk nummers van het nieuwe (aankomende) album Feeding the Crawling Shadows weet Sargeist een prima show weg te zetten. Verwacht geen over the top podium act bij Sargeist. De presentatie is koud, kil met een agressieve ondertoon, net als de muziek zelf.  Vocalist Hoat Torog is erg goed bij strot en weet samen met zijn kompanen een duivelse, hypnotiserende en koude impressie achter te laten: precies zoals het hoort. Bewijst wat mij betreft eens te meer dat Sargeist samen met Horna en Behexen tot de top van de Finse black metal underground gerekend kan worden. Na ongeveer drie kwartier houdt Sargeist het al weer voor gezien. En dat is jammer, want dit smaakte naar meer, veel meer!

Het voor mij relatief onbekende Nightbringer is de hekkensluiter van deze avond. Met onder andere nummers van de albums Hierophany of the Open Grave en Apocalypse Sun weten deze heren een verdraaid goede set neer te zetten. Het unieke geluid waarbij de complexe lagen de boventoon voeren worden live prima tot uiting gebracht. Samen met een door vlaggen en rood licht omgetoverd podium weten deze Amerikaanse heren, compleet in priestergewaad, een duister, obscuur en behoorlijk agressief geluid neer te zetten. Het is dan ook jammer dat een groot deel van het publiek het halverwege de show voor gezien houdt. Waarschijnlijk wacht een drukke werkdag op maandag of een treinreis richting het bed. Na een krappe veertig minuten is dit intense optreden jammer genoeg al weer afgelopen en kan ik ook de nacht betreden en door mistflarden naar huis rijden.

De Willemeen heeft met bovengenoemde acts een prima avond weten te bieden. Naast muzikale duisternis was er gelukkig ook nog tijd om tussen de bedrijven door met alle bekenden te praten.  Laten we hopen dat er nog meer van dit soort avonden komen. Kortom: voor herhaling vatbaar!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00