Home » OUST + Cold Brats + GEL – Merleyn (Nijmegen) 07/03/2023

OUST + Cold Brats + GEL – Merleyn (Nijmegen) 07/03/2023

door Jochem van der Steen
1,1K views 4 minuten leestijd

Een uitverkochte Merleyn wil zeggen knusjes schouder aan schouder staan. De smalle trechter naar het podium staat goed vol, maar deze verslaggever weet een plaatsje te reserveren met goed zicht, veilig tegen de bar. Dat het vanavond gaat knallen kun je al aanvoelen. De drie hardcore bands die vanavond geprogrammeerd zijn staan daarvoor garant.

Het Nijmeegse/Amsterdamse OUST zet de toon. Vocalist Sanne rent vanaf de eerste noot het publiek in en daarbij lazert de monitor op het kleine podium om. Ze spoort de al meteen woeste moshpit aan en maakt er zelf deel van uit. Ze wordt opgetild, ze crowdsurft, wurgt het publiek zowat met de snoer van haar microfoon en klimt bovenop de bar. Als ze vervolgens daar van af springt steunt ze op mijn schouder, de nagels daar in zettend. Ik word half meegesleurd de pit in, een erg opmerkelijke manier de pers mee te krijgen. Respect voor de tomeloze energie en agressie voor deze frontvrouw. De hele set voelt een soort van gevaarlijk, waarbij je jezelf afvraagt of je ontzettend blij bent er bij te zijn of eigenlijk spijt moet hebben. CBGB vibes in Nijmegen! De enige adempauze die ze neemt is om aan te kondigen dat het volgende nummer een soort recept is. Want hoewel, verkondigt ze, de meeste van ons hier vegan zullen zijn en een goede curry zullen kunnen maken schieten we daarbij wat tekort  bij ons voornemen ‘’to eat the rich’’. Het standpunt van deze band mag duidelijk zijn, ook met een nummer als Never Trust A Politician. Het is me duidelijk dat het een harde dobber gaat worden deze opener qua energie te overtreffen.

 

Het Roemeense Cold Brats, die onlangs een split EP uitbrachten met de headliner, doet zijn best die energie vol te houden. De heren blijven daarbij braaf op het podium dus de actie moet hier meer van het publiek komen. Daar valt niet over te klagen. Stagedives, crowdsurfers, two step moves en next level moshing houden de zaal in beweging. Muzikaal gezien is deze band het leukste op de stukjes waar er een stukje rock ‘n’ roll aan de hardcore punk wordt toegevoegd.

 

Hoofdact GEL is natuurlijk de reden dat vanavond is uitverkocht. Eigenlijk nu al te klein voor dit soort zaaltjes wist deze band uit New Jersey, opgericht rond 2018,  zich al snel op te werken tot perslieveling met coverage van NME, Brooklynvegan en meer. In het kielzog van de populariteit van andere hardcore bands met iets van hetzelfde geluid en een dame achter de microfoon als Scowl en Dying Wish voegt deze band, via vocalist Sami Kaiser en gitarist Madison Nave wat broodnodige girl power toe aan de hardcore scene. De bouncy Turnstile meets Negative Approach nummers houden de energie continu hoog in de zaal. Er volgt een stroom van stagedivers waarbij de apparatuur soms wel in gevaar komt. Geen bindteksten, miniem direct contact met het publiek maar gewoon gaan! Met de beperkte discografie van een startende band als deze hoef je niet bang te zijn dat je favoriete nummers niet worden gespeeld. Dus komt naast persoonlijke favorieten XOXO, Bitchmade en Attainable bijna al hun andere werk voorbij. En dat in een set van iets meer dan een half uur. En eerlijk is eerlijk, dan is zowel de band als het publiek wel aan wat rust toe. Energiek, met prima live uitvoeringen van de nummers maakt de band wat mij betreft simpelweg de hype waard.

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00