Home » Paaspop 2022: Zaterdag (Schijndel) 16/04/2022

Paaspop 2022: Zaterdag (Schijndel) 16/04/2022

door Maurice Tonies
861 views 11 minuten leestijd

Het is druk bij de festivalingang van Paaspop in Schijndel. De glimlachen op de gezichten van de bezoekers spreken boekdelen, hier heeft men zo lang naar uitgekeken. Het uitverkochte festival in Schijndel gaat weer een schitterende dag tegemoet, het is schitterend weer en wat staat er een mooi programma! Aan de slag!
We trappen deze zaterdag af in de Phoenix waar we getuige zijn van een geweldige show van Merol. De dame die we voornamelijk kennen van haar hits Kerst Met De Fam, Lekker Met De Meiden en Hou Je Bek En Bef Me lanceerde een dag eerder haar nieuwe plaat Troostprijs en wist daarmee vele lovende recensies te ontvangen. Paaspop houdt er wel van om nieuw talent te spotten en als er zoveel rondom een artiest te doen is gaan we graag even kijken. We zijn niet de enigen die daar zo over dachten. Een bomvolle tent kijkt toe hoe Merol een geweldige set neerzet. De dame loopt in een sexy catsuit over het podium, is goed bij stem en is omringd door een steengoede band. Alles is in dienst van de frontvrouw die het publiek al snel voor zich wint. De nieuwe single Los wordt al goed meegezongen en de heupen gaan al op en neer in de tent. In de albumrecensies werd al gesproken over uitermate dansbare tracks en dit is live dan ook absoluut het geval. Merol is een zangeres met een ietwat feministische boodschap, ze laat niet over zich heenlopen en als onbeschofte bezoekers roepen “of ze haar tieten wil laten zien” pareert ze direct met een tegenvraag. Deze dame heeft pit en is klaar voor het grote publiek.
Paaspop heeft voor iedereen wel wat leuks op het programma. Voor heel veel grote namen is  een plekje in de Apollo gereserveerd, voor quasi acts is altijd ruimte in de Loco Royale of de Dolle Mina, voor cabaret ga je naar de Theatertent, maar waar laat je in act die van elk element wel iets in handen heeft? Post Modern Jukebox heeft al deze facetten en staat vandaag in de Phoenix en deze act lijkt qua stijl oude tijden te doen herleven. Post Modern Jukebox is een regelrechte variété-act die doet denken aan de jaren ’20, maar de muziek die zij spelen is absoluut van nu. De zeer enthousiaste muzikanten buigen nummers van Britney Spears, Spice Girls en Michael Jackson om tot crooners en bouwen daar een flamboyante act omheen. Denk daarbij aan dansers, veren, een tapdance-act en nog veel meer. Je kijkt dan ook je ogen uit en stiekem zing je alle nummers woord voor woord mee. Keer op keer jutten ze het publiek wel weer op en laten mooie composities zien. Wie heeft er bijvoorbeeld een tapdansende dame gezien op de muziek van Super Mario? Wie heeft er een zanger compleet uit zijn dak zien gaan terwijl hij niet de meest brilante versie van Radiohead’s Creep vertolkt? Alles komt samen bij de show van Post Modern Jukebox en het afsluitende I’ll Be There For You tovert voor een laatste maal een glimlach op eenieders gezicht.
De Groningse band The Vices kent echt een droomstart. Ze bestonden nog maar net toen ze al supportact mochten zijn voor een paar shows bij Yungblud, waren huisband bij het programma M en nu mogen ze al met Nothing But Thieves mee op tour, spreken we hier van een nieuwe Nederlandse sensatie? In de Jack Daniels zien we een dolenthousiaste act die er compleet voor gaat en zich nog niet in een hokje laat vangen. Qua stijlen gaat het nog alle kanten op, we horen vleugjes Arctic Monkeys en Britpop, maar ook surf- en garagerock en dat is juist wat deze act zo interessant maakt, waar gaat het met The Vices naartoe. De band heeft al een stapel singles uitgebracht, die overigens pas veel later op een album terecht kwamen en deze krijgen we in Schijndel veelal te horen. Er zijn veel fans aanwezig en deze zingen letterlijk alles mee. Dit 3FM Serious Talent gaat dan ook als een speer.
Het lijkt vandaag ontzettend druk in Schijndel. Er is al bekend gemaakt dat er meer kaarten verkocht zijn en als je een rondje over het terrein maakt kom je ook overal enorm veel bezoekers tegen. Sommigen genieten van het mooie weer, parkeren zich ergens in het gras op een bankje en anderen haasten zich naar een volgende tent om een act te gaan kijken. Het blokkenschema lijkt soms leidend, maar soms is het simpelweg niet te doen. Vooral als de act 4B2M in een misschien net te kleine tent speelt. De formatie met bandleden van De Staat en Go Back To The Zoo in de gelederen doen de Thunderalley uitpuilen. Is dit misschien wat men ook wel knaldrang noemt? De enorme hunker naar livemuziek? Of juist bang iets te missen? Vanaf de ingang van de tent is de show niet te volgen, een wijze les… wees op tijd!
We zorgen dan ook dat we ruim op tijd in de Apollo zijn waar Krezip op het menu staat. Sinds de terugkeer van de band draaien ze weer op volle toeren. Krezip nam een nieuw album op, stond al op menig festival en nu het festivalseizoen weer van start is gegaan staan er behoorlijk wat optredens op stapel. Zijn Jacqueline en kornuiten er weer klaar voor om er een feestje van te maken? Het antwoord hierop kan met een volmondig JA worden beantwoord. Als een stelletje jonge honden zetten ze de tent direct op zijn kop. Krezip noemt Paaspop een soort van thuiskomen, oorspronkelijk komen ze uit de buurt en speelden al op heel wat edities. De toegestroomde fans zingen de klassiekers woord voor woord mee, maken filmpjes en foto’s en juichen de band maar al te graag toe. Krezip speelt naast de bekende oude hits, waaronder uiteraard All Unsaid en I Would Stay ook de recentere nummers Lost Without You, Seventeen en de huidige single Making A Memory. Laastgenoemde single wordt normaal gezongen met hulp van Danny Vera, maar aangezien de Zeeuw niet present is in Schijndel wordt deze rol ingenomen door bandlid Jan Peter, maar de vocalen halen het helaas niet bij die van Danny Vera. Ach, eigenlijk mag het niet eens een smetje genoemd worden op deze show, wat een energie spat er van het podium en eigenlijk staat Jacqueline met regelmaat te loeren hoe ze dichter bij haar publiek kan komen. Uiteindelijk vindt ze een manier en de naar eigen zeggen bijna veertiger zoekt op een aantal plekken voor de barriers het contact met het publiek op om daar vrolijk door te zingen. Veel liever staat de band veel dichter op hun fans en dat siert ze!
White Lies is terug met een nieuw album en bij het releasen van nieuwe muziek hoort uiteraard een nieuwe tour en dan mag een plekje op een festival niet ontbreken. Een paar jaar geleden stonden de heren ook al op Paaspop, maar die show kwam niet geheel uit de verf. Het was ietwat stroefjes, men kreeg het publiek niet geheel mee. Het nieuwe album As I Try Not To Fall Apart is flink wat toegankelijker dan hun voorgaande albums en de muziek is makkelijker om een dansje op te doen. Een dansje wagen in de Phoenix is een lastige opgave, de band echt aan werk zien is alleen mogelijk als je ergens vooraan staat, want de enorm flitsende lichtshow doet denken aan een of andere dance-act waarbij de stroboscopen vol open staan. White Lies maakt niet alleen maar die shoegaze-muziek die je puur in het donker aanschouwt. Uiteraard mogen de tracks van het bejubelde To Lose My Life niet ontbreken en deze blijken zich prima te mengen met hun huidige muziek. Er valt dan ook het nodige mee te zingen, de grote hit Tokyo bijvoorbeeld. White Lies poetst met deze show de herinneringen aan het vorige optreden in Schijndel compleet weg.
Hits To The Head is de titel van het onlangs uitgebrachte compilatiealbum van Franz Ferdinand. De Schotse band bestaat inmiddels ruim twintig jaar en menig festivalweide heeft al staan stuiteren op de grote hits van deze heren. Paaspop stond in al die jaren nog niet op het lijstje met bezochte festivals. Daar komt nu eindelijk verandering in. Franz Ferdinand stelt zelden teleur, de mannen weten wel hoe ze een set kunnen opbouwen, hoe ze iedereen aan het juichen, springen en meezingen krijgen en dat lukt ze in Schijndel dan ook vol verve. Als setlist zouden we praktisch heel Hits To The Head kunnen opnoemen, maar dan in een andere willekeurige volgorde. Elk nummer is raak, het is feest in de Apollo. Franz Ferdinand hoeft maar een nummer in te starten en het publiek weet al wat er komen gaat. Het festivalpubliek is samen groot geworden met deze ultieme festivalact. Naar eigen zeggen zijn de heren van Franz Ferdinand onder de indruk van het festival en zeggen al een prima dag te hebben in Schijndel. Laten wij dat nou ook hebben!
Paaspop heeft vele graag geziene gasten op het programma staan. Zo is het altijd prima toeven bij de heren van de Paceshifters. De groep rondom de gebroeders Dokman is al jarenlang actief in ons landje en overal zet het rocktrio een geweldige show. Waar kan je zo’n band als de Paceshifters beter neerzetten dan in de Jack Daniels! De gierende gitaren, het rauwe stemgeluid, alles blijkt te kloppen bij de show van de ooit eens jonge honden. Ze begonnen in 2008 en anno 2022 zetten de nu bijna derigers overal nog steeds de boel op stelten. De heren laten tijdens hun set geen steekje vallen, nummers volgen elkaar vliegensvlug op. Je hoeft de Paceshifters dan ook niet te vertellen hoe je een strakke show neerzet, de vele gemaakte kilometers betalen zich rijkelijk uit.
Ondertussen wordt het maar later en later in Schijndel, maar de doorgewinterde Eindhoven Rockcity-liefhebbers zijn halverwege de show van de Paceshifters al present in de Jack Daniels. Met Pasen viert men de verrijzenis van Jezus, maar hier in Brabant hebben we een andere variant te pakken. In de Jack Daniels vieren we de verrijzenis van Peter Pan Speedrock! De heren hebben een tijdje geleden besloten om de krachten weer te bundelen en samen de boel op stelten te komen zetten. De absolute huisband van Paaspop mag dan ook niet ontbreken, het was echter wel fijner geweest als de band iets eerder op het tijdschema zou staan. Ver na middernacht wordt de alom bekende intromuziek van Cecil Brown ingezet en dan weet je meteen wat er komt. Peter Pan Speedrock kwam, zag en overwon. Totaal geen last van een roestig begin, enige vorm van spanning of stress. Simpelweg Speedrock wat de klok slaat. Uiteraard mag op deze dag de hit Resurrection niet ontbreken en als de we dan toch het heilige boontje zijn brullen we graag mee op Go Satan Go. Een show van Peter Pan Speedrock gaat niet voorbij zonder boegbeeld Dikke Dennis en wie deze naam scandeert kan niet zonder de hit Schoppenaas. Peter Pan Speedrock is terug!
Zo zien we vandaag dat oude helden nog steeds gewild zijn in Schijndel, het prima meezingen en brullen is met de hits van weleer en er ook weer een hoop nieuw talent in aantocht is. Wat is het toch fijn dat dit allemaal weer kan, dat de festivalpoorten weer wijd open staan. We hebben nog één dagje Paaspop op het programma staan, we laden onszelf weer even op… er komt nog zoveel leuks aan!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00