Home » Paaspop 2022: Zondag (Schijndel) 17/04/2022

Paaspop 2022: Zondag (Schijndel) 17/04/2022

door Maurice Tonies
698 views 12 minuten leestijd

Op zondag melden wij ons voor de laatste maal voor de ingang van Paaspop en wat ons meteen opvalt is dat er veel ouders met jonge kinderen in de wachtrij staan. De jeugd heeft natuurlijk de toekomst en wie weet zijn dit wel de nieuwe Paaspoppers in wording. Is zondag dan echt een familiedagje in Schijndel? Er staan natuurlijk wel veel acts die enorm populair zijn bij een jong publiek, we gaan het zien!
Onze vraag is bij het betreden van de Phoenix al meteen duidelijk. Zangeres MEAU zorgt er al meteen voor dat er een jong publiek aanwezig is. De afgelopen tijd was deze zangeres niet van de radio af te slaan, wie heeft niet haar enorm grote hit gehoord? Daarnaast heeft de hit meer dan een miljoen streams op Spotify te pakken, we hebben het dan ook over een populaire dame. Wat heeft MEAU ons allemaal te bieden, want één hitje maakt nog geen compleet optreden. Wie echter iets meer over haar leest weet dat ze al een EP op haar naam heeft staan en weldegelijk meer muziek op haar conto heeft staan. Een meer dan enthousiaste MEAU vertelt vol trots dat dit haar allereerste festivalshow is en gaat helemaal hyper van start. Helaas zijn er aan het begin van de set wat technische mankementen, maar die zijn snel opgelost. MEAU staat niet alleen op het podium en heeft gelukkig een band bij om soms op terug te kunnen vallen. Gaandeweg de set begint ze zich steeds meer op haar gemakt te voelen en bij de single Als Jij Maar Bij Mij Bent wordt al luidkeels meegezongen. Vriendinnen staan arm-in-arm toe te kijken en veel kinderen worden op de schouders gehesen. Aan het einde van de set volgt voor velen het hoogtepunt van de show, de grote hit Dat Heb Jij Gedaan. De telefoons gaan de lucht in, de keeltjes gaan open en her en der wordt een traantje weggepinkt.
Velen pinkten onlangs ook wel een traantje weg toen het trieste nieuws naar buiten kwam dat Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins was overleden. De muziek van de Foo Fighters hebben velen in hun hart gesloten. Bands van deze grootte zullen niet snel in Schijndel te bewonderen zijn, maar gelukkig zijn er goede tributebands die de muziek van diverse helden laten horen op Paaspop. Zo speelde er al eerder dit weekend een Slayer-tributeact en nu is het aan de band Stacked Actors om de muziek van Dave Grohl en kornuiten te laten klinken. Op de drumkit siert een mooie tekening van Taylor Hawkins en als de heren aftrappen wordt er vanaf het allereerste moment meteen meegezongen. De zanger klinkt misschien wat schor, maar het evenaren van Dave Grohl is ook een lastige missie. Aan het nodige enthousiasme en energie is er absoluut geen gebrek en het publiek smult van de songs. Er heerst dan ook een heerlijke sfeer in de Thunderbolt en de Stacked Actors hebben zelfs een  gastvocalist meegenomen die heel graag Everlong wil meezingen met de band. Ok, toegegeven… heel goed is het niet, maar ga er maar aan staan, heb het lef! En ja dat had ie en het publiek hielp hem graag een beetje mee. De muziek van de Foo Fighters kan dan ook niet stuk in de Thunderbolt.
Aangezien het ook vandaag enorm druk is in Schijndel zorgen we ervoor dat we op tijd richting de Apollo vertrekken. Met 35.000 bezoekers op het festivalterrein is het soms lastig doorlopen van tent naar tent. Soms is het een beetje wurmen, om rijen rond de eettentjes manoeuvreren of simpelweg grote vriendengroepen heenlopen die een geweldige festivaldag beleven. In de Apollo begint de tent dan ook aardig te vullen, want de kans om Nightwish-zangeres Floor Jansen solo te bewonderen is schaars. Floor Jansen is voor velen in Brabant nog bekend als de zangeres van After Forever en ReVamp, maar ook haar kunsten bij het wereldberoemde Nightwish is niemand ontgaan. De zangeres oogstte ook veel lof door haar deelname aan het programma De Beste Zangers, waardoor de tent nu volstaat met een gemêleerd publiek. Evenals bij eerdere solo-optredens wordt Floor vandaag begeleid door de Marcel Visser Band. Op de setlist prijken nummers van haar diverse bands, maar ook staan er een aantal verrassingen op het menu. De praatgrage zangeres vertelt openlijk over hoe zij de pandemie heeft beleefd en wat zij in deze “pauze” allemaal heeft gedaan. Zo heeft ze een aantal covers opgenomen vanuit huis en ook is ze bezig met een solo-album wat volgend jaar gaat uitkomen. Vol trots primeurt ze vandaag haar eerste single Fire en dit smaakt meteen naar meer. Wat is deze zangeres gezegend met een gouden keeltje en gedurende deze show wordt wel duidelijk dat ze werkelijk van alles aankan. Of dat nu Loreen’s Euphoria is, of Tim Akkerman’s Winner of zelfs Let It Go, de grote hit uit de film Frozen, Floor Jansen kan het werkelijk allemaal. Laatstgenoemde nummer is dan ook een persoonlijke favoriet van haar dochter en zo blijkt dat de metalkoningin ook een ijskoningin kan zijn. Al na een paar nummers kwam zanger Henk Poort haar al vergezellen op het podium en kan een afsluitende The Phantom Of The Opera niet ontbreken, wat een meesterlijke uitvoering klinkt door de Apollo.
Als het aan Peter Pan Speedrock-frontman Peter van Elderen ligt kan het festival bijna worden omgedoopt tot Peter Pop. Nadat hij eerder met zijn nieuwe project Fire Horse en met Peter Pan Speedrock op het podium van Paaspop stond is hij vandaag weer niet van het podium van Paaspop weg te slaan. Onder de noemer Tankzilla komt hij de Thunderbolt een uur lang vermaken met ijzersterke songs. Tankzilla weet slecht met z’n tweeën er een waar spektakel  van te maken. Rauw gitaargeluid wat wordt begeleid door een strakke drummer, dat zijn de elementen van Tankzilla die er voor zorgen dat menigeen op de bar gaat staan om het optreden te kunnen volgen. Frontman Peter geeft het allerlaatste beetje energie wat hij nog in zich heeft, maar krijgt van het groots aanwezige publiek het nodige weer terug. Zelfs een paar piepjonge rockers zijn met hun ouders komen opdagen, gewapend met een gehoorbescherming gaan de kleine vuistjes in de lucht. De jeugd heeft de toekomst, de glimlach is niet van de kleine gezichtjes af te krijgen. Tankzilla zet ook een energieke show neer, waarbij er zelfs op het einde nog een ware pit ontstaat in de Thunderbolt. Rock ’n Roll will never die!
Het kan er in zo’n moshpit soms wat verhit aan toe gaan, maar dat leidt nog niet direct tot een ontruiming. Op het schema van Rockportaal stond eigenlijk Rondé op het programma, maar helaas blijkt de Jack Daniels-tent overvol, er zijn veel te veel bezoekers binnen en dat zorgt voor oververhitte toestanden, het is enorm warm in de tent en onder toeziend oog van de security wordt de drukte in de gaten gehouden. Misschien heeft dan ook de organisatie de populariteit van de band overschat en had een plekje in de Phoenix niet misstaan. Met 35000 bezoekers per dag in plaats van de 30000 bezoekers per dag op de vorige editie van Paaspop mag men zich afvragen of het maximaal te huisvesten publiek niet is bereikt. De weersomstandigheden zijn het festival goedgezind dit weekend, maar als er een flinke regenbui overtrekt zullen de tenten uitpuilen en ook bij een hittegolf zal men graag ergens de schaduw opzoeken.
Gelukkig is de drukte in de Jack Daniels na een tijdje wel weer weggeëbd en kan iedereen zich opmaken voor de show van Skindred. Als zowel AC/DC’s Thunderstruck en Star Wars-klassieker The Imperial March hebben geklonken is het tijd voor de band uit Newport. Skindred is een crossover-act die graag reggae, metal en rap door elkaar gooit. Deze elementen zorgen voor een dampende show in de Jack Daniels, waarbij de bezoekers continu op en neer stuiteren. De energieke frontman zweept het publiek keer op keer op, er is altijd wel iets te zien op het podium en de spannende breaks en hooks zorgen ervoor dat er genoeg te genieten valt. Ook strooit Skindred graag met wat samples van House Of Pain, Van Halen en Dr. Dre, waardoor er keer op keer weer een glimlach bij  het publiek te waarnemen valt. Skindred gaat voor het laten meezingen a la Freddie Mercury, meewuiven, een sitdown, maar ook gewoon heerlijke rauwe songs. Frontman Benji Webbe is een entertainer pur sang en lijkt geboren voor deze baan. Hij weet continu de aandacht op zich te vestigen en als hij aan het einde van de show vraagt of iedereen zijn shirt wil uitdoen en boven het hoofd wil zwaaien is dat niet tegen dovemans oren gezegd. Skindred laat dan ook een mooie dampende bende achter zich!
Een uur later wordt het veel mysterieuzer en grauwer in de Jack Daniels. Er wordt een waar rookgordijn opengetrokken en als de grommende gitaren klinken is de show van DOOL echt begonnen. De band rondom Raven Van Dorst heeft veel bezoekers naar de Jack Daniels-tent weten te lokken en men geniet vol overgave van de psychedelische trip die hen wordt geserveerd. DOOL klinkt bevlogen, mysterieus, ongepolijst en vooral heerlijk eigenzinnig. Raven Van Dorst heeft er enorm veel zin in en verheugd om weer te mogen spelen. DOOL laat zich kenmerken door een enorm strak samenspel, men daagt elkaar in jams regelmatig uit zonder de jams te lang laten doordenderen. De fijnproevers worden op hun wenken bediend en wie de muziek van DOOl niet zo goed kent kan met de Killing Joke-cover Love Like Blood ook prima uit de weg. Het schuurt, het rockt, het tiert, het is een uur lang genieten van de kunsten van deze formatie. Als helaas de laatste klanken hebben geklonken hijst Raven nog een biertje in de lucht en bedankt uitvoerig het publiek, wat een geweldenaars!
Deze editie in Schijndel zou ook wel Paaspop meets Helldorado & Speedfest genoemd kunnen worden. Op de lineup prijken veel namen die ook op de bovenstaande festivals hadden kunnen staan. Rockliefhebbers die het DNA van Eindhoven Rockcity door hun aderen hebben lopen komen op Paaspop 2022 behoorlijk aan hun trekken. Aan stevige rock is geen gebrek in Schijndel en regelmatig zien we exact dezelfde bezoekers bij diverse shows opduiken. Zo ook bij op het optreden van Speedmobile in de Thunderalley. Speedmobile is een samenwerking tussen bandleden van Peter Pan Speedrock en Batmobile en deze combinatie klinkt zeer vermakelijk. De muziek is hard en snel, waarbij de zang van Batmobile-zanger Jeroen Haamers de bende prima aanvult. Wat eens begon als een gelegenheidsoptreden mondde uit tot een serieuzer muzikaal project. Ook vandaag gaan de heren tekeer als een beest, geen softe gedoe, speedrock meets psychobilly, concessieloos gas erop! Drie dagen lang feesten op Paaspop begint wel zijn tol te eisen bij het festivalpubliek, de Thunderalley staat niet meer zo vol als bij eerdere show en ook is het publiek niet meer zo energiek als aan het begin van deze uitputtingslag. Speedmobile laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en speelt een heerlijke set, waarbij oordoppen geen overbodige luxe is.
Onze Rockportaal-reportage beleeft ook in de Thunderalley de allerlaatste show van Paaspop 2022. De bezwerende klanken van Temple Fang doen voor ons het licht uit in Schijndel. Terwijl de tent wordt bewierookt kan dat maar één ding betekenen, een lange uitgesponnen trip vol met experimentele jams en nummers waar soms geen einde aan lijkt te komen. Temple Fang uit Amsterdam zorgt voor de spacerock die regelrecht uit de jaren ’70 komt. Met ex-leden van Death Alley in de gelederen kan het bijna ook niet anders. De formatie stond eerder al eens op Desertfest, Sonic Whip en Roadburn en daar passen ze dan ook perfect tussen. Lange jams zijn voor het Paaspoppubliek na elven misschien wat hooggegrepen, de man met de hamer heeft de nodige slachtoffers gemaakt. De toeschouwers die wel een bezoekje hebben gebracht aan de Thunderalley kunnen dan vrijuit genieten van een geweldige show. De heren van Temple Fang sleuren je regelrecht de woestijn in en trakteren je op een grootse trip.
De enige trip die wij van Rockportaal nog maken is een ritje huiswaarts. Wat was het weer geweldig om weer de festivalweide in te mogen en we ons kunnen onderdompelen in het festivalgedruis. Rockportaal zag drie dagen lang hoe ook de gevestigde namen wel eens onwennig op een podium kunnen staan, hoe oude helden weer kunnen terugkeren, maar ook hoe nieuw jong talent keihard onderweg is om een grote naam te gaan worden. Wat was het geweldig, wat was het een feest. Het klinkt misschien clichématig, maar na jaren zonder Paaspop hopen we gewoon weer te kunnen zeggen dat we op Paaspop 2023 “gewoon “weer van de partij zijn!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00