Home » Paaspop 2022: Vrijdag (Schijndel) 15/04/2022

Paaspop 2022: Vrijdag (Schijndel) 15/04/2022

door Maurice Tonies
758 views 8 minuten leestijd

Het festivalseizoen staat weer op groen en rondom Pasen kan dat maar één ding betekenen: PAASPOP! Festivalbezoekers moesten misschien achter de kerstspullen op zolder even zoeken naar de kampeerspullen en waar lag die festivaloutfit ook alweer? Zijn de festivalbezoekers er klaar voor? Zijn de artiesten er weer klaar voor? Is Rockportaal er klaar voor om weer drie dagen op pad te zijn? Paaspop 2022 here we come!
Na binnenkomst voelt alles meteen weer als vertrouwd en dat is zeker de verdiensten van de organisatie in Schijndel. Wederom mogen we ons vergapen aan de geweldige bouwwerken die Paaspop ons voorschotelt en een snel rondje over het terrein leert ons dat de diverse podia nagenoeg allemaal op dezelfde plek staan waar we ze van kennen. Wel zijn sommige tenten wel ietwat van opzet van veranderd. Zo zien dat de Jack Daniels-tent er net weer wat anders uitziet, maar het is wel het donkere rockhol waar wij graag vertoeven. Vandaag bijten daar de heren van Sloper het spits af. Een mooi gegeven, een festival laten beginnen door het te laten slopen. Sloper is het nieuwe project van drummers Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Mario Goossens (Triggerfinger). Met deze twee geweldige muzikanten kan het dan ook niet anders dan dat er flink wat rockmuziek zal klinken en dat we niet om de drumkwaliteiten van deze heren heenkunnen. De twee mastodonten in de muziek dagen elkaar dan ook geregeld uit, drummen soms synchroom en daarnaast wisselen ze elkaar met grote regelmaat af. Sloper speelt een rauwe set, waarbij zang, gitaar en percussie de drijvende motor is, die als deze is aangeslingerd van geen stoppen meer weet. De ideale opener van deze Paaspop is een feit!
 
Van slopen is het maar een kleine stap naar rammen. In de Thunderbolt staat de band Ramkot op het menu en wederom zijn oordoppen geen overbodige luxe. Het driekoppige rockmonster uit Gent maakt naar eigen zeggen Ramrock en daar is geen woord aan gelogen. Binnen notime zetten de heren de tent op zijn op kop en naast het feit dat het lekker “ramt” is het ook uitermate dansbaar. Ramkot plukt hun inspiratie uit bands zoals Queens Of The Stone Age en De Staat en dan hoeven we niet meer te zeggen toch? Soms zit er ook wel een vleugje Royal Blood doorheen, oftewel allemaal namen die wel weten hoe ze indruk kunnen maken. Op het nog relatief vroege moment van de dag weet men de boel aardig op te jutten en laten ze het publiek graag meezingen.. of moeten we eerder spreken over meebrullen?
Vervolgens melden we ons voor de eerste maal in de Phoenix-tent, waar het aanvankelijk nog vrij rustig oogt en dat is eigenlijk best gek. Niet veel later zou hier Miles Kane het podium gaan betreden en aangezien dit best een grote naam is hadden we wel iets meer toeschouwers verwacht. Mogelijk staat iedereen nog bij een andere show en snelt men zich daarna als een dolle naar de grote Phoenix-tent. Er is dan ook zoveel te zien op Paaspop en wie een stappenteller bijhoudt zou zich misschien verbazen over het aantal meters wat men hier per dag zou kunnen afleggen. Ook kan het zijn dat men zich onderweg naar tent nog vergaapt aan de schitterende bouwwerken en de diversiteit aan vermaak wat men onderweg ziet. Er is een flinke stad herrezen in Schijndel.
Om 18.30 uur is het gelukkig al heel wat drukker als Miles Kane en zijn band het podium oplopen en ons onderdompelen met een flinke dosis Britse klanken. Velen kennen de zanger van zijn samenwerking met Alex Turner in de formatie The Last Shadow Puppets, maar ook timmert hij onder zijn eigen naam al jarenlang aan de weg en was al menigmaal in ons land te zien. Vandaag trakteert de enthousiaste Miles ons op veel nummers van zijn nieuwe plaat Change The Show. Her is altijd spannend om te zien hoe het publiek reageert op nummers die ze mogelijk nog niet eerder live hebben gehoord, maar het gaat de heren op het podium allemaal prima af. De zanger is heer en meester op het podium, hij bepaalt hoe zijn show verloopt en dat verlangt hij ook van zijn techniek-crew. Naast de eigen nummers mogen ook een paar nummers van The Last Shadow Puppets niet ontbreken en het venijn blijkt echt in de staart van de show te zetten. Publieksfavorieten Come Closer en Don’t Forget Who You Are zijn voor het laatst bewaard. Het is dan ook meezingen en meespringen tot aan de laaste minuut!
Anouk en Paaspop gaan al een tijdje samen. De zangeres uit Den Haag stond al menigmaal op het podium in Schijndel en ook vandaag wordt er weer veel van haar verwacht. Shows van Anouk zijn altijd spannend, je weet nooit wat Anouk weer in oetto heeft en wat er op het menu staat. Er zijn simpelweg genoeg grote hits om een setlist te vullen, maar Anouk kiest vandaag toch voor een andere weg en dat blijkt vandaag niet de meest gemakkelijke keuze. De show kent geen droomstart, tijdens het openingsnummer Down Daddy Down gaat er muzikaal van alles mis. Anouk sommeert de band om te stoppen en opnieuw te beginnen, maar men besluit om toch maar door te spelen. De blikken van de gevierde zangeres spreken boekdelen, er gaat echt ontzettend verre van goed. De openingstrack duurt dan ook bijna negen minuten en dat voor een nummer wat normaliter na zo’n drie minuten is afgelopen. Zou het dan toch nog wat onwennig zijn om weer op het podium te staan? Is men er nog niet helemaal klaar voor? Het duurt dan ook even voordat de show echt op gang komt, maar als klassieker Nobody’s Wife door de Apollo klinkt gaat het dak eraf. Uit volle borst wordt er meegezongen en ook Anouk zelf begint wat losser te worden of berust zich simpelweg in het lot. Met een set die vervolgens nog Lost, The Dark, Girl en Good God in petto heeft komt het uiteindelijk allemaal wel goed, maar zo zie je maar dat het ook voor artiesten weer even wennen is!
Wie zin heeft in een feestje vol met rock ’n roll is vandaag zeker te vinden in de Phoenix. Als de introklanken van We Are Family worden ingestart heeft Eagles Of Death Metal eigenlijk al gewonnen, de band en hun publiek zijn samen één. Eagles Of Death Metal heeft een goede band met Nederland, de heren spelen graag in ons kikkerlandje en waren al menigmaal te zien op festivals zoals Pinkpop en Lowlands. Vandaag mogen ze daar Paaspop aan toevoegen. De heren hebben de afgelopen jaren niet veel relevante muziek meer uitgebracht, maar dat is volkomen onnodig vandaag. De gelikte rock ’n roll show volstaat. Puntige riffs, strakke hooks en een geweldige frontman. Velen kijken aandachtig naar de snor van zanger Jesse Hughes of vergapen zich aan de outfit van de bassiste. Er is genoeg te zien bij de Eagles Of Death Metal en met speels gemak rijgen de bekende nummers aan elkaar. De magie van I Only Want You, Cherry Cola, I Want You So Hard (Boy’s Bad News) en I Love You All The Time is nog steeds niet uitgewerkt, maar het hoogtepunt van de set is toch de Bowie-cover Moonage Daydream. Na deze voortreffelijke versie lijkt dan ook al het kruit verschoten. De band klooit nog even wat aan, men jamt wat en speelt nog een nummer, maar hun missie is absoluut geslaagd. Paaspop heeft zijn eerste echte hoogtepunt binnen!
Rockportaal sluit de eerste dag van Paaspop af in de Jack Daniels-tent waar Blues Pills voor ons het licht mag komen uitdoen. De Zweedse rockband is een graag geziene act op de festivals en ook in het clubcircuit hebben ze zich al regelmatig bewezen. Het is bluesrock wat de klok slaat, waarbij de focus ligt op de jaren ’70. We gaan dan ook terug in de tijd en dan is het niet gek dat we bij het horen van zangeres Elin soms ook een beetje aan het stemgeluid van Janis Joplin. Frontvrouwe Elin krijgt van haar collega’s ruimte genoeg op het podium om op een neer te springen en te dansen. Wat heeft ze toch een dijk van een stem! Haar collega’s staan misschien wat stilletjes hun partijen te spelen, laat Elin maar haar werk doen en o wat is ze daar goed in!  Zij is de absolute entertainer en dat kan zij juist zijn omdat haar muzikanten ook in topvorm zijn. Samen zetten ze de Jack Daniels dan ook compleet op zijn kop!
De allereerste dag in Schijndel gaat dan ook in sneltreinvaart voorbij. Het publiek heeft kunnen genieten van een zonovergoten festivalterrein en hopelijk kunnen we de komende dagen nog meer schitterends verwachten, er staat nog veel meer moois op het menu!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00