Home » Paaspop 2023: Zaterdag (Schijndel) 08/04/2023

Paaspop 2023: Zaterdag (Schijndel) 08/04/2023

door Maurice Tonies
1,9K views 11 minuten leestijd

Het was een koude nacht voor de bezoekers van de festivalcampiong op Paaspop, maar daar is ie dan eindelijk: De zon! Last-minute lijkt deze koperen ploert aan de lineup te zijn toegevoegd in Schijndel. Dat is mooi meegenomen, want een beetje opwarmen is wel zo prettig en ook voor de bezoekers die hopelijk een plekje op een minder drassige parkeerweide kunnen vinden werkt een beetje meer zon wel mee. Een festivalbezoeker kent de klappen van de zweep en maalt niet om het weer en dat is er genoeg op deze tweede festivaldag!

Zo trapt Rockportaal af vandaag in de Phoenix waar het Amsterdamse WIES zich mag komen laten zien. De formatie zingt in het Nederlands en laat zich graag inspireren door Spinvis en al snel begint de stem van de zangeres ook wel wat gelijkenissen met Roosbeef te vertonen. WIES heeft ondanks deze vergelijkingen wel een eigen stijl ontwikkelt en gaat vol bravoure van start. Het klinkt lekker fris en is meteen een fijne start voor deze lange festivaldag. De band heeft ondertussen al wat bescheiden hitjes op hun naam staan en uiteraard staan deze ook op de setlist. Radiostilte, Gewoon Je Maat en Meisje worden dan ook volop meegezongen. Daarnaast kondigt de band vol trots nieuw materiaal aan, er zit dus nog het nodige in het vat. De Amsterdammers mogen op de komende optredens van Krezip fungeren als supportact en daar zullen ze het ongetwijfeld prima gaan doen. Fans van Krezip kunnen ook vast Soms Is Het Te Laat meezingen toch? Als afsluiter zetten de redelijk gevulde Phoenix nog even op zijn kop met Bandje, het nummer wat in de media ook de nodige aandacht kreeg. We zijn dan ook benieuwd wat de toekomst voor WIES allemaal brengen zal.

Op Paaspop is ook voldoende plek voor diverse tributebands. De plek voor deze acts is natuurlijk de Thunderbolt, waar deze dagen onder andere muziek van Johnny Cash, Anthrax, Tool en Linkin Park zal worden uitgevoerd. Rockportaal duikt ook de Thunderbolt in vandaag en ziet hoe Made In Purple een enorm sterke ode brengt aan de muziek van Deep Purple. Sommige tributebands geven nog een eigen draai aan de muziek die ze spelen, maar Made In Purple weet de klassiekers van Deep Purple perfect te nagelen. Er wordt vandaag geopend met Highway Star en daarmee trekt de formatie meteen alle aandacht, die vervolgens met het vertolken van Child In Time nog fier overeind blijft. Wat is deze tributeband in topvorm, wat een klasse. Muziek coveren lijkt soms niet zo moeilijk, maar muziek heel goed kunnen coveren is toch echt wat anders. We kunnen dan ook stellen dan Made In Purple het spelen van Deep Purple tot een volgend level tilt. Zelfs als later in de set Smoke On The Water klinkt blijft de Thunderbolt goed gevuld. Wat een genot om deze nummers weer te horen!

De tweede festivaldag van Paaspop is dan ook weer goed begonnen en we zetten graag weer een stap in The Jack waar het Zweedse Smash Into Pieces op het menu staat. Onlangs bracht deze band het nieuwe album Disconnect uit en vandaag mogen ze laten horen hoe nu dit album live klinkt. Normaliter komt er behoorlijk wat muzikaal geweldig uit Zweden, maar Smash Into Pieces kun je misschien beter onder de vlag van de mainstream rock plaatsen. Het klinkt lekker in het gehoor, het is melodisch en doet de kopjes knikken in The Jack. Ook zien we een drummer die zich graag verstopt achter een hip masker, waarvan eigenlijk niet duidelijk is waarom hij dat doet. Misschien wil de band net iets te veel opvallen, maar dan had de muziek ook nog net wat grootser gebracht moeten worden, het gitaargeweld en ook de dito zanger is net te keurig, net iets te veel binnen de lijntjes. De bandnaam maakt het niet geheel waar, maar wel spelen ze een vermakelijke set.

Bij onze Zuiderburen wordt al jaren goede muziek gemaakt en zo prijken er diverse acts op de lineup van Paaspop 2023. Zo ook in de Phoenix waar we getuige zijn van een geweldige performance van Warhaus, het andere muzikale project van Balthazar-zanger Maarten Devoldere. Warhaus speelt melancholische muziek die doet denken aan Nick Cave en aan film noire. Het is duister, grauw, beklemmend, maar daarnaast ook uiterst melodieus. Een rode achtergrond siert het podium waarvoor een verhoging staat waar de bandleden elkaar regelmatig opzoeken. Onlangs verscheen er een nieuw album van Warhaus en vandaag krijgt Paaspop dan ook te horen hoe deze muziek in een fantastische live-versie wordt vertolkt. Wat zijn deze heren goed op elkaar ingespeeld en wat komen de blaasinstrumenten heerlijk binnen.  Het is dan ook puur genieten in de Phoenix en eigenlijk is Warhaus zo’n band die je eigenlijk in een zaal zou moeten zien. In het laatste nummer en tevens hoogtepunt Open Window gaan alle registers voor een laatste maal open en misschien zijn we wel getuige van het beste optreden van deze dag.

We blijven hangen in de Phoenix en zien dat veel bezoekers van Warhaus hetzelfde idee hebben, want wie wil niet Tom Barman en de zijnen aan het werk zien met dEUS. Recentelijk verscheen van de formatie uit Antwerpen alweer hun achtste studioalbum en dat er wat nieuws gespeeld gaat worden is zeker te verwachten, maar ook mogen er een aantal klassiekers niet vergeten worden. Een uurtje met dEUS is eigenlijk ook veel te kort, we zien een band aan de slag die met gemak uren en uren kan vullen, wat speelt de band vol vuur en het is dan ook smullen in de Phoenix. Soms reageert het publiek misschien wat tam of men genieten wat meer in stilte. Wel wordt er her en der meegezongen op Instant Street en Fell Off The Floor Man, maar voor velen zal de band van Tom Barman nog steeds de boeken in gaan als dat ene band met dat nummer met die scherpe viool. Juist die geweldige hit Suds & Soda is voor het laatst bewaard en dan lijkt de Phoenix alsnog voor de bijl te gaan. Misschien is dan ook dEUS niet de band voor dit festival, maar wel één van de mooiste.

Minder complex, recht voor je raap en ook van onze Zuiderburen: Fleddy Melculy! The Jack is de plek waar het vandaag allemaal moet gebeuren en de zeer geliefde band zet binnen no-time de boel op zijn kop. Fleddy was al vaker te zien op Paaspop en ook vandaag hebben de teksten weer een goede uitwerking in Schijndel. Evenals de andere bands uit België hebben ook Fleddy Melculy een nieuw album om te promoten, maar ook schuwen de heren het niet om een flink aantal nummers van hun debuutalbum Helgië te spelen. Fleddy rekent met deze show nogmaals af met de verwachting dat ze een connectie zouden hebben met Queen en ook komen andere ludieke teksten aan bod. Zo vieren ze graag een Feestje In Uw Huisje, eten ze Geen Vlees Wel Vis en soms gaat een liedje simpelweg over Niks! De gitaren staan lekker hard, de moshpits staan aan en er hangt dan ook een zeer vermakelijk goede sfeer in The Jack. Soms moeten we wel even ons best doen om de teksten te kunnen verstaan, maar het medegezang van de vele toeschouwers zorgt ervoor dat we absoluut weten bij welk nummer we zijn. Vooral als de afsluiter T-Shirt Van Metallica wordt gespeeld. Deze instant-klassieker mag natuurlijk niet ontbreken.

We hebben vandaag de Apollo nog niet bezocht, maar voor de laatste namen van vandaag zetten  we voet in de grote tent. George Ezra heeft met zijn album Gold Rush Kid vele nieuwe fans voor zich gewonnen en samen met vele anderen staan we in de grote tent te wachten en betrappen we ons erop toch wel erg veel nummers klakkeloos mee te kunnen zingen. George Ezra is dan ook niet meer van de radio weg te denken en is veel meer dan alleen maar die zanger met dat liedje over die hoofdstad van Hongarije. Vanaf de eerste tonen begint dan ook het grote meezingen op Anyone For You en Cassy O. Er hangt dan ook een vrolijke sfeer in de Apollo en dan is geheel te wijten aan de muziek van George Ezra, die omringd is door geode muzikanten, waarbij de blazers centraal staan. Wij zijn natuurlijk ook Pretty Shining People en kunnen de tekst van Green Green Grass gemakkelijk meezingen. George Ezra maakt er dan ook graag een feestje van en zijn enthousiasme heeft een positieve uitwerking op het publiek in Schijndel. Aan het einde van de set mag uiteraard zijn doorbraakhit Budapest niet ontbreken, maar met afsluiter Shotgun heeft hij nogmaals een grote troef in handen!

Sinds de enorme doorbraak op Lowlands kon niemand meer om Goldband heen. Geen wonder dat deze heren uit Den Haag nu op praktisch elk festival staan en dus ook op Paaspop. Ze mogen het licht komen uitdoen in Schijndel en dat is aan de Popprijs-winnaars wel toevertrouwd. Onder luid gejuich komen ze het podium opwandelen en eigenlijk kan men al spreken van een gewonnen wedstrijd zonder ook maar een nummer gespeeld te hoeven hebben. Dat blijkt ook al snel als het een na andere nummer luidkeels door het publiek wordt meegezongen. Wat is het ontzettend snel gegaan voor Goldband. Het album Betaalbare Romantiek heeft dan ook alles in zich om een nieuwe klassieker te gaan worden. Jong en oud staan vrolijk door elkaar en zingen alles mee, springen het laatste beetje energie uit hun lijf en gaan er helemaal voor. Dat kan ook gezegd worden voor Goldband die een zeer strakke show speelt. Ze springen, dansen, trekke gekke bekken en proberen op allerlei manieren contact te krijgen met het publiek. Dat werkt het gemakkelijkste door simpelweg het publiek in te duiken, zanger Boaz mengt zich in de menigte en aan de schermpjes van de telefoons is precies te volgen waar hij ergens is. De heren weten wel hoe ze een show moeten neerzetten, grappige dansjes uitvoeren en simpelweg de krachtige songs doen de rest. Goldband voert gaandeweg het tempo graag op en aan het einde van de set stuitert de menigte op en neer. Noodgeval heeft dan al lang geklonken, het zijn de nummers Mijn Stad, Witte Was en Psycho waarop de boel voor een laatste keer helemaal los gaat. De beats klinken, de vlaggen gaan door de lucht en iedereen geeft dat laatste beetje energie. Goldband is dan ook heer en meester van de Apollo!

Foto’s door Fotografie Maarten Meulensteen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00