Home » Paaspop 2023: Zondag (Schijndel) 09/04/2023

Paaspop 2023: Zondag (Schijndel) 09/04/2023

door Maurice Tonies
2,2K views 13 minuten leestijd

Een zonovergoten Schijndel mag zich opmaken voor een geweldige dag. Het zonnetje schijnt en het wordt waarempel een warm dagje Paaspop. Voor een laatste maal zoeken we het blokkenschema erbij, zoeken we die paar verdwaalde munten bij elkaar en melden wij ons bij de ingang van het festivalterrein. Ook op deze dag staat weer heel veel moois op het programma, let’s go!

We beleven in The Jack een mooie rustige start. Blackbird verwent het publiek met hele mooie liedjes. Blackbird is de naam van de formatie van zangeres Merel Koman, een dame met Brabantse roots. Blackbird is heeft zich laten inspireren door diverse zangeressen uit de jaren ’70 en daarnaast heeft deze dame overduidelijk een countrysnik te pakken. Hebben we stiekem te maken met een nieuwe Ilse DeLange? Ze heeft al wel een keer op Tuckerville gestaan, dus ze weet wel waar je in Nederland moet zijn. Blackbird heeft een loepzuivere stem en mag The Jack een beetje wakker zingen. Ook heeft ze een mooie cover ingestuurd en herkennen we in Lean On Me een Engelstalige versie van Leun Op Mij van Ruth Jacott. Haar muziek is vooral een uitlaatklep om moed uit te putten, de liefde wordt bezongen, maar ook dat je voor jezelf moet opkomen. Deze dame heeft naast haar mooie stem een duidelijke boodschap.

En daar zijn ze weer, die dekselse jongens van DeWolff! Afgelopen donderdag mochten ze al op de pre-party van Paaspop spelen in The Jack in Schijndel en nu staan ze weer in dezelfde tent. Dit keer zijn ze niet alleen gekomen en hebben ze hun muzikale vrienden van de Dawn Brothers meegenomen. Onder de noemer DeWolff & Dawn Brothers Present Double Cream staan er ineens veel meer muzikanten op het podium. Er moet eerst nog even uitvoerig aan de techniek gesleuteld worden en dit blijkt niet geheel naar de zin van de muzikanten, maar de begintijd is al in zicht en men besluit het er maar bij te laten. Gelukkig horen we al snel dat de jaren ervaring zich al snel uitbetaalt in Schijndel en worden we getrakteerd op een soulvolle show van deze gelegenheidsformatie. Normaal gesproken neemt DeWolff ons mee op een trip vol met rockmuziek, maar nu bewijzen ze ook uit een ander vaatje te kunnen tappen, waarbij ook de kunsten van de Dawn Brothers een zeer aangename aanvulling zijn. Zanger Bas van Holt van de Rotterdamse formatie is exact het stemgeluid wat bij deze sound past. The Jack is de afgelopen dagen bestookt met de nodige rock, maar nu is het voor soulmuziek en het geheel is oorstrelend, Een blazerssectie, twee heren op percussie, achtergrondzangers, twee frontmannen, er is zoveel te zien en te horen op het podium. Het elftal Dawn Brothers en DeWolff heeft The Jack in the pocket en doet ons heupwiegen en soms een beetje meezingen. Je kunt het veel slechter treffen op deze zondagmiddag, wat een genot!

Een goede soundcheck is vaak de basis voor het verloop van een optreden. Voor Bouke en zijn Elvis Matters Band blijkt deze soundcheck verre van goed te zijn verlopen. Technische problemen vallen hem ten deel en dat is erg vervelend voor de zanger die zich juist nu zo graag wil bewijzen op het grote podium van Paaspop. Een volle Apollo wil wel eens horen wat de winnaar van de talentenjacht allemaal in huis heeft, maar wordt helaas teleurgesteld. Zo blijkt de in-ear van Bouke te falen en zo blijkt dat de zanger niet duidelijk kan horen wat zijn gigantische band allemaal aan het doen is op het podium. Zo zit hij er regelmatig naast en dat is dan ook geheel te wijten aan het technische mankement. Ook staat de bas wel erg hard afgesteld en zo komt het geheel maar rommelig over. En dat terwijl Bouke juist zo’n geweldig stemgeluid heeft! Het publiek zingt graag mee op de klassiekers van Elvis, maar hoort ook dat het niet allemaal zo loopt zoals de bedoeling zou moeten zijn. Hopelijk gaat het bij de volgende optredens van Bouke veel beter, want dat is wat hem zo is gegund.

Het vorige bezoek van Enter Shikari aan Paaspop stamt alweer uit 2016 en het werd dan ook hoog tijd dat de heren van de electrocore weer eens op de bühne van het festival in Schijndel komen staan. Daarnaast is er een nieuw album aanstaande, dus hebben de Britten nog een extra reden om het festivalpubliek te verwennen met een optreden. De Phoenix is de plek waar het allemaal moet gaan gebeuren en de show is nog maar amper begonnen of we krijgen al het eerste salvo aan confetti om onze oren. Enter Shikari heeft er enorm veel zin in en we zien een enthousiaste band aan het werk die elk plekje van het podium opzoekt. De band trapt vandaag af met een nummer van het nieuwe album A Kiss For The Whole World en dat zou niet het enige nieuwe nummer zijn wat we te horen krijgen. De albumtitel past precies in het straatje van Enter Shikari, want naast de politieke statements die de band al in eerdere nummers heeft gestopt roept men op dat iedereen op Paaspop lief voor elkaar moet zijn en respect voor elkaar dient te tonen. Daarnaast moeten we ons op Paaspop even niet druk maken om de boze buitenwereld. De vredelievende rockers hebben naast deze boodschap ook de nodige electronische beats meegenomen en een heel actieve lichtman, die kennelijk een voorliefde heeft voor de stroboscoop. Enter Shikari bouwt de show in een razend tempo op en het is niet gek dat er al snel wat dubstep door de Phoenix galmt. Al jarenlang mixt Enter Shikari diverse stijlen door elkaar en dat is vandaag niet anders.

Danny Vera is terug in Schijndel en mag zich komen melden in de Apollo. In een naar eigen zeggen roze Paasbeste outfit laat hij het publiek meezingen op zijn bekende nummers en doet hij samen met zijn band precies wat er van hem wordt verwacht. Danny Vera is een vaste festivalwaarde geworden en ook tijdens shows op Pinkpop en Live On The Beach heeft hij laten horen waarom iedereen zo dol op hem is. Zelfs nu hij een grote ster is geworden blijft hij die humoristische Zeeuw die mooie liedjes vertolkt. Ook zijn band maakt er graag een feestje van met diverse dansjes. Het draait niet alleen om de verrichtingen van de zanger, het complete plaatje klopt. Daarnaast is het geluid ook piekfijn in orde en dat is best knap, want er staan heel wat muzikanten op het podium. Ook vandaag mag zijn grote hit Roller Coaster niet ontbreken, maar niet zonder de boodschap dat het ondertussen niet meer alleen zijn eigen liedje is wat hij voor zijn moeder schreef. Danny is overladen met brieven waarin eenieder een eigen interpretatie heeft waar het nummer over gaat zodat het een nummer is geworden voor iedereen. Danny is stiekem gewoon de prediker van de liefde. Zo laat hij een bandlid een stukje La Vie En Rose spelen voor zijn dochter en wil hij aan het einde graag twee vingers in de lucht zien om het vredesymbool te maken. Er is ook niks mis met een beetje L.O.V.E. toch?

De Staat in de Phoenix? Bij het bestuderen van het blokkenschema beginnen we al te fronsen. Gaat dat wel passen? De heren uit Nijmegen zijn anno 2023 nog steeds enorm populair, maar het staat er toch echt. Vele bezoekers van Paaspop blijken dan ook bij aankomst bij de tent een andere keuze te moeten gaan maken. Er kan niemand meer bij in de Phoenix. De status van De Staat in Schijndel nog sky high, iedereen wil er bij zijn en dat is meer dan terecht. Torre Florim weet samen met zijn band keer op keer het publiek te verbazen met een nieuwe show. Zo namen ze al een gigantische lichtshow mee op tour en mochten ze op Lowlands al eens een speciale headlinershow ontwikkelen. De volgepropte Phoenix ziet dan ook een act die op stoom is en alles uit de kast trekt om er een geweldige show van te maken. De dansjes die we eerder al kenden van andere optredens zoals tijdens Pikachu en Input Source Select zijn present, maar ook mogen de nieuwe nummers van de laatst verschenen ep’s niet ontbreken op de setlist. Deze nummers zijn een tikkeltje harder en kennelijk is dat een tikkeltje te veel gevraagd voor de stroomtoevoer op Paaspop.  Tijdens Head On The Block klapt de stroom er uit en is het de vraag of dit het einde is van de band die we eerder een te gek optreden zagen geven in deze tent. Minutenlang blijft het donker en stil op het podium. Gelukkig blijkt het niet het einde van deze show en als de lichten weer aan gaan in de grote tent barst er een massaal gejuich los. De techniek gaat als een dolle tekeer en De Staat keert terug op het podium. Men besluit niet om Head On The Block opnieuw in te starten, maar gaat het publiek in beweging brengen met Witch Doctor. Na al die jaren blijft deze festivalklassieker een schot in de roos, rondjes rennen onder toeziend oog van magiër Torre Florim. De Staat sluit vandaag af met knaller Kitty Kitty, maar niet zonder ons te bedanken en ons de boodschap mee te geven dat we de chaos moeten omarmen en vooral te genieten. Nou Torre, dat zullen we zeker doen. De volgende keer weer in de Apollo?

Fan van harde drums? Vind jij het wel cool als een dame met enorme kracht op een drumstel kan slaan? Dan ben jij van harte welkom bij Brutus in The Jack. Wederom verwelkomen we een band uit België. Onlangs bracht de formatie nog een nieuw album uit en vandaag mogen ze dit op Paaspop live komen laten horen. Het vorige bezoek aan The Jack is ook alweer zes jar geleden, hoog tijd om de band uit Leuven weer te mogen verwelkomen. Stefanie Mannaerts os de dame waar het bij Brutus allemaal om draait. Naast haar harde drumwerk heeft ze ook nog de rol van zangeres toegeëigend, waarbij haar collega’s Stijn en Peter voor het gitaarwerk mogen zorgen. Hoewel Stefanie tijdens haar show zingt, tiert en schreeuwt bedankt ze ons in een poeslief zacht accent voor het afkomen naar de show. Vervolgens gaat het brute geweld vrolijk verder en zijn oordoppen een absolute must bij deze show. Het instrument van Stefanie overstemt dan ook de muzikale kwaliteiten van haar medemuzikanten, waardoor we helaas te weinig variatie meer kunnen waarnemen. We weten in ieder geval wel wie er dit weekend voor de titel hardste drummer naar huis gaat….

Die grote Apollo-tent blijkt ook vol te zijn als afsluiter Armin van Buuren daar zijn ding mag gaan doen. Nederlands grootste DJ staat echter niet op ons schema, wij gaan weer terug in de tijd, terug naar de tijd dat Nederland werd overdonderd door de Urban Dance Squad. De formatie rondom frontman Rudeboy bestaat helaas niet meer, maar onder de noemer Rudeboy Plays Urband Dance Squad Samen met zijn grote vriend DJ DNA en andere muzikanten blazen ze de muziek van Urban Dance Squad nieuw leven in. Vele belangstellenden en oude fans van de muziek van Rudeboy en de zijnen zijn naar The Jack gekomen en zien dat ze even geduld moeten hebben voordat het geweld op het podium echt losbarst. Natuurlijk zien we hoe Rudeboy zijn karakteristieke bewegingen doet en vocaal is er niks aan te merken, maar het echte vuur blijft nog even bewaard, Ons geduld wordt beloond en we krijgen de grote klassiekers vervolgens allemaal te horen. Wat is het heerlijk om weer los te mogen gaan op Demagogue, Happy Go Fucked Up en natuurlijk Fast Lane. Er ontstaat zelfs nog een moshpit in The Jack en dat zal de laatste pit zijn die we deze Paaspop mogen aanschouwen,. Het allerlaatste vaatje energie is aangesproken en daarmee zit het feestje er dan echt op in Schijndel.

Rockportaal en vele anderen hebben dan ook massaal kunnen genieten van de vele optredens op Paaspop in Schijndel. We hebben slechts een klein gedeelte van het programma kunnen verslaan. Lopende over het terrein horen we overal lovende verhalen van shows waar we echt bij hadden moeten zijn. Alles draait om keuzes maken op Paaspop en volgens ons hebben we heel veel toffe dingen gezien. Het festivalseizoen is dan ook echt begonnen en wie weet op welke festival we dit jaar nog meer allemaal opduiken. Na Paaspop overleven we elk festival en graag slaan we de modderige parkeerweilanden over. Het festivalseizoen is dan ook definitief voor geopend!

Foto’s door Fotografie Maarten Meulensteen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00