Home » Pearl Jam – Ziggo Dome (Amsterdam) 17/06/2014

Pearl Jam – Ziggo Dome (Amsterdam) 17/06/2014

door Maurice Tonies
324 views 5 minuten leestijd

Pearl Jam - Lighting BoltPearl Jam is weer in Europa. De band uit Seattle trapt hun Europese tour af in Amsterdam. De media was vol lof over het eerste optreden van de tour. Rockportaal.nl was ook bij deze show aanwezig en zag de band een goede show neerzetten, maar het echt magische gevoel ontbrak. Was het op maandag een kwestie van nog wat puntjes op de i zetten? Speelde de pijnlijke knie van zanger Eddie Vedder nog wat parten? Natuurlijk geven we Pearl Jam graag nog een kans en trad wederom binnen in de Ziggo Dome. Welke nummers hebben de mannen vandaag op hun flinke setlist? Raken we vandaag wel buiten zinnen of zijn de verwachtingen simpelweg te hoog?
Zoals eerder aangekondigd speelt Pearl Jam op deze tour behoorlijk lange sets, waarbij de teller na bijna drie uur op ongeveer dertig nummers staat. Geen probleem voor de hofleveranciers van een van de beste albums uit de jaren ’90. Sindsdien heeft de band al heel wat albums uitgebracht en heeft eerder bewezen behoorlijk gevarieerde setlists te kunnen samenstellen. Bijna geen enkele avond is hetzelfde. Fans die dan ook allebei de avonden in deze mooie zaal bijwoonden hebben een groot scala aan nummers voorbij horen komen.
Vanavond trapt Pearl Jam af met “Hard To Imagine”, waarbij meteen de eerste verrassing een feit is. Daar waar de band tijdens de “Lightning Bolt-Tour” eerder onder andere opende met “Pendulum” en “Corduroy” weet de band nu weer een ander nummer uit de hoge hoed te toveren. Als zanger Vedder vervolgens “Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town” inzet is het meteen meezingen geblazen. Het publiek smult en zingt acuut mee. Er zijn veel fans in de zaal en de show is dan ook al maanden uitverkocht. Het zijn niet puur de ballads die worden meegezongen, maar ook de snelle nummers die al snel op het menu staan, doen het erg goed. In het voorste vak wordt flink gesprongen en er wordt al snel een pit gebouwd. Dit lukt ook prima met de nummers van het nieuwe album “Lightning Bolt”. De band is op  tour met dit album en het is dan ook logisch dat er een paar nummers op de setlist prijken. “Mind Your Manners” en “Getaway” laten de Ziggo Dome schudden.
Pearl Jam lijkt ontketend. Terwijl Eddie Vedder door zijn knieblessure veelal op zijn plek blijft staan springen de bandleden vrolijk over het podium. Soms rennen ze een rondje of zoeken de zijkant van het podium om fans te begroeten en op te zwepen. Dit lijkt bijna niet nodig, want daar zijn nummers zoals “Dissident” en instant-klassieker “Even Flow” wel voor. Een van de grootste hits van het album “Ten” gaat er ook vandaag heerlijk in. De energie spat dan ook van het podium. Eddie vertelt blij te zijn weer in deze zaal te mogen spelen en spreekt zijn bewondering uit voor de stad Amsterdam. Hij maakt ook meteen reclame voor een zaak met muziekinstrumenten, waar iedereen toch eens geweest moet zijn. Hij draagt een nummer op aan de medewerker die hij daar gesproken heeft. Verrassing twee is een feit, de cover “Rain” van The Beatles! Ook dit nummer wordt meegezongen in Amsterdam. Evenals “Sirens” en “Better Man”, waarbij het kippenvel niet ontbreekt.
Als de lichten even doven op het podium worden er snel wat krukken geplaatst. Het Ziggo Dome is vervolgens getuige van een semi-akoestische set, die wordt afgetrapt met “Just Breathe”, wat een van de grootste latere hits is van de band uit Seattle. Echter een hoogtepunt in deze set is toch wel de cover “Mother” van Pink Floyd. Vanaf de eerste tonen barst er gejuich los in de zaal. Pearl Jam blijkt in de Pink Floyd-mood door tijdens “Daughter” een stukje “Another Brick in the Wall” te spelen, wat overigens geen unicum meer is. Het eerste toegift wordt afgesloten met twee nummers van “Ten”. “State of Love and Trust” laat de zaal weer springen en beuken en ultieme meezinger “Alive” slurpt wederom de energie van het publiek leeg.
Niet veel later komt de band wederom terug op het podium. Zanger Eddie Vedder hinkt nog wat en loopt met wat papieren in zijn hand. Ook vanavond gaat hij zich in het Nederlands richten tot het publiek. Hij wil graag het record vestigen met het meest aantal optredens in Ziggo Dome. Altijd grappig om hem in het Nederlands te horen spreken. Echter draait het wel om de muziek vanavond. De drie nummers die het meest op de setlist ooit hebben gestaan zijn “Even Flow”, “Alive” en “Black”. Laatstgenoemde nummer wordt met regelmaat ook niet gespeeld. Veel fans hebben dan ook nog nooit deze klassieker kunnen aanschouwen. Vanavond is echter een uitzondering. Vol overgave laat Pearl Jam dit nummer horen en wederom komt het kippenvel weer om de hoek zetten. Wat een klasse, wat een geweldige versie. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en zingt uitbundig mee. Vervolgens mag men nog eenmaal helemaal los gaan op “Blood” en als “Rockin’ in the Free World” wordt ingezet is het einde aanstaande. Het schitterende “Yellow Ledbetter” is dan ook de kers op de taart.
Pearl Jam bewijst dan ook vanavond hun klasse. 29 nummers van maar liefst 9 verschillende albums hebben de Ziggo Dome doen schudden. De band wou eigenlijk het dak eraf spelen en grapte de schade wel te willen vergoeden. Dit is precies wat deze band zo typeert. Na alle jaren nog alles geven en er zelf ook ontzettend veel plezier in hebben. Als ze dan toch zo graag het record “Het vaakst gespeeld in Ziggo Dome” willen halen, dan komen wij ze graag weer aanmoedigen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00