Home » Physical Graffiti – Effenaar (Eindhoven) 12/01/2024

Physical Graffiti – Effenaar (Eindhoven) 12/01/2024

door Maurice Tonies
505 views 4 minuten leestijd

Terwijl tributebands als paddenstoelen uit de grond schieten is er ééntje die al ruim twintig jaar actief is èn zich daarnaast waagt aan een van de grootheden uit de rockmuziek. Physical Graffiti houdt de muziek van Led Zeppelin in ere en speelt al jarenlang in binnen- en buitenland. De band rondom frontman Andrew Elt gaat ook in 2024 weer op tour, waarbij optredens in Duitsland en Denemarken ook op de tourlijst prijken. Gelukkig ontbreken shows in Nederland niet op hun tourlijst en mogen we de heren ook in ons kikkerlandje bewonderen. Sterker nog, Physical Graffiti trapt af in de Effenaar in Eindhoven!

Physical Graffiti is geen onbekende meer in Eindhoven, de band stond al vaker in de Effenaar en ook vandaag is er geen ticket meer voor deze show te bemachtigen. Er wordt dan ook veel van deze heren verwacht, tijdens eerdere shows werd al duidelijk dat de band met gemak twee uur lang op de bühne kan staan. De tourtitel A Whole Lotta Led Zeppelin Tour 2024 is dan ook niet voor niets gekozen. Vanaf het moment dat de zaallichten doofden hing het publiek in de Effenaar aan de lippen van Physical Graffiti. Wie denkt aan de nummers van Led Zeppelin kan met gemak heel wat songtitels opnoemen, maar Robert Plant en consorten hebben in hun oeuvre nog veel meer muziek gemaakt dan slechts al die grote klassiekers. Physical Graffiti opende dan ook met een aantal deep cuts en pakte er nummers bij die volgens frontman Andrew Elt al jarenlang niet meer op de setlist hadden gestaan. Zelfs deze misschien wat onbekendere nummers gingen er bij het publiek in voor zoete koek.

Het publiek ging dan ook binnen no-time voor de bijl. Er werd aan het begin al behoorlijk meegezongen, er werd meegeknikt op de muziek, maar ook bleken er vooraan bij het podium een aantal muzikanten te staan. Luchtgitaren en virtuele drumstellen werden voor de dag gehaald, het feest was al snel compleet. De muziek van Led Zeppelin is echter veel meer dan gitaren en drums. Zo was er in de kleine zaal van de Effenaar ook een grote rol weggelegd voor toetsenist Remco van Zandvoort, die ook de nodige bijdrage leverde aan Physical Graffiti. Elke muzikant leverde zo zijn bijdrage aan de nummers van Led Zeppelin, maar het absolute middelpunt was toch frontman Andrew Elt. De zanger wist de stem van Robert Plant aardig te benaderen, zonder de podiumact te hoeven te imiteren.

Nummers van Led Zeppelin hebben de nodige speelduur en de tijd in de Effenaar vloog dan ook vrij snel om, Het eerste uur wat gevuld was met relatief onbekendere nummers maakte vervolgens plaats voor alle favorieten. Zo trakteerden Physical Graffiti het publiek op hits zoals Immigrant Song en Stairway To Heaven, waarbij uiteraard bij de laatstgenoemde hit de telefoons tevoorschijn werden gehaald en er luidkeels werd meegezongen. Het bleek slechts de opmars naar nog meer moois, Physical Graffiti wist de muziek wederom enorm sterk te benaderen. Zelfs het bluesy Since I’ve Been Loving mocht niet ontbreken als ook het funky Trampled Under Foot.

Physical Graffiti was dan ook van alle markten thuis en heeft zich alle diverse stijlen van Led Zeppelin meester gemaakt. Het publiek smulde dan ook van de verrichtingen van de band, maar sommigen vonden het drumnummer Moby Dick wat aan de lange kant. Dat was dan ook te merken aan het geroezemoes in de zaal, maar opvolgers Dazed And Confused en Rock And Roll deden dat al weer snel vergeten. Wat was Physical Graffiti in vorm vanavond en wat lieten de heren een heerlijk gitaarspel horen. Toen de klok inmiddels al ruim twee uur had aangetikt werd het tijd voor de allerlaatste tracks op de setlist en de fans kregen precies waar ze op hoopten. Een heerlijk uitgesponnen Kashmir waarin alle registers nogmaals werden opengetrokken, zelfs na twee uur spelen wist Andrew Elt nog steeds die hoge tonen te raken. Alvorens het allerlaatste nummer aangetikt zou worden vroeg de zanger nog welk nummer we nog meer wilden horen en een volmondig publiek scandeerde de titel van de ultieme afsluiter: Whole Lotta Love! Voor een laatste maal ging het publiek uit zijn dak en na ongeveer 2,5 uur muziek te hebben gehoord is er aan de tournaam A Whole Lotta Led Zeppelin Tour 2024 niets te veel gezegd, wat een show!

Archieffoto door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00