Home » Pinkpop 2016: Vrijdag (Landgraaf) 10/06/2016

Pinkpop 2016: Vrijdag (Landgraaf) 10/06/2016

door Maurice Tonies
165 views 9 minuten leestijd

De zon schijnt over Landgraaf en de poorten van het oudste openluchtfestival van Europa gaan weer open. Pinkpop gaat zijn 47e editie beleven en velen willen hier bij zijn. Het is enorm druk bij de festivalingang en eerder op de dag hebben vele bezoekers al hun tent op de camping neergezet. Wat gaat deze eerste festivaldag dan ook allemaal brengen? Zijn de Red Hot Chili Peppers in vorm? Maakt Major Lazer er weer een groot feest van? Gaat Witch Doctor wel passen in de Brand Bier Stage? Rockportaal is alle dagen aanwezig met twee verslaggevers, er valt dan ook zoveel te beleven!
Door Dennis Jansen & Maurice Tonies
Om meteen de dag goed te beginnen trappen we af met Storksky. De winnaar van de Nu Of Nooit-wedstrijd mag Pinkpop openen en verwent de bezoekers die de tent zijn komen bezoekers op een prima optreden. De stonerrock doet iedereen meeknikken. Nadat de band een paar nummers heeft gespeeld blijkt men een verrassing in petto te hebben. Ineens wordt er nog een drumstel aan het podium toegevoegd en daar blijkt Mario Goossens, de drummer van Triggerfinger achter plaats te nemen. Gejuich klinkt door de tent van het Brand Bier Stage en deze drummer weet wel hoe je het publiek weet te bespelen. Mario werkte mee aan het album van Storksky en nu werkt hij ook zelfs mee aan de show. Als de twee drummers samen een battle uitvechten bereikt de show al de climax. Daarbij doet drummer Roy Moonen niet echt onder aan zijn Belgische collega. Helaas wordt de show na deze battle geplaagd door stroomstoringen en moet Storksky zich behelpen om de show alsnog overeind te houden.
CommonLinnets - PinkpopNa het succes op het songfestival is het alles behalve een ‘Calm After The Storm’ voor de Common Linnets. Twee succesvolle albums en tours door heel Europa brengt de band rondom Ilse DeLange voor het eerst naar Pinkpop. Het is nog vroeg op de eerste Pinkpop dag als Ilse en de jarige JB Meijers het eerste nummer inzetten. Je merkt direct dat de muziek kwalitatief van een ontzettend hoog niveau is. Het publiek in Landgraaf moet nog even wakker worden en zoekt nog wat onwennig naar een plekje op het terrein, dus de Common Linnets hebben een lastige klus. Het optreden is sterk, het publiek komt traag op gang, maar het is een heerlijke opwarmer voor een fantastisch weekend.
Het is vandaag goed toeven in Landgraaf. De zon schijnt en een laagje zonnebrandcrème smeren is geen overbodige luxe. Deze handeling moet men wel snel verrichten, want het volgende hoogtepunt van het weekend is al aanstaande. Gary Clark Jr. bewijst binnen een paar minuten waarom hij ook wel de reïncarnatie van Jimi Hendrix wordt genoemd. Met open mond staren de bezoekers van Pinkpop naar het podium. Wat is deze man in topvorm en laat hij het publiek smullen van rauwe blues en dikke laag soul. Het draait niet eens echt om de nummers, het draait om de solo’s die deze gitarist laat horen. Hij mag rijkelijk zijn gang gaan en staat met een brede glimlach op het podium. Zijn band ondersteunt Gary Clark Jr. zonder grootse kunsten uit te hoeven halen. Niemand zal dit weekend boven deze gitaarvirtuoos uitkomen. De prijs voor beste gitarist is bij dezen dan ook vergeven.
Bastille - PinkpopTwee jaar geleden hadden de Britse heren van Bastille een lastige klus, de 3FM stage afsluiten op de Pinkpop zaterdag van 2014. Wat is daar lastig aan zou je denken? Nou, direct na het optreden van Bastille zouden The Rolling Stones optreden op de Mainstage. Het was dus minder druk dan dat de band had verdiend. Pompeii en Things We Lost In The Fire waren in dat jaar niet van de radio weg te denken en het was dus tijd voor een revanche. Ditmaal op het hoofd podium van het festival. De band heeft er zin in en is vanaf minuut één bezig met een fantastische show. Het publiek wordt bij de hand genomen en smult er van. De band laat veel nieuw materiaal horen, dat is af en toe even wennen, maar de nieuwe radiohit zit er alweer bij, hou die radio in de gaten.
Graag geziene gasten op de vele festivals in ons land zijn de heren van Bear’s Den. Keer op keer bewijst deze formatie hun vorm en blazen ze het publiek van hun sokken, Zo ook op het Brand Bier Stage, waar ze zich vandaag mogen komen melden. Bear’s Den begint dan ook steeds meer fans in Nederland te krijgen en dat is te merken aan de opkomst van het publiek. Men komt om te smullen van een nummer zoals Elysium, waarbij de blazers door de tent schallen. Het is kippenvel alom en tevens laten de heren horen niet stil te hebben gezeten. De band trakteert ons op nieuwe nummers waarbij we mogen concluderen dat Bear’s Den een nieuwe weg inslaat en we ze ”folk meets Snow Patrol” zouden mogen noemen. We kunnen dan ook niet wachten tot het nieuwe album in de schappen ligt
James Bay - PinkpopIneens was hij daar, Hold Back The River en Let It Go zorgden definitief voor zijn doorbraak. De man met de lange haren, een hoed en een heerlijk Brits accent, James Bay. Opvallend veel jonge meisjes verzamelen voor het podium om deze ietwat schuchtere muzikant van dichtbij te aanschouwen. Met een gitaar om zijn nek zweept James Bay het publiek op. Voor wie denkt dat James Bay alleen mooie liefdesliedjes kan spelen bewijst James Bay het tegendeel. Hij houdt van stevige gitaren en een tikje blues hier en daar. Als de Brit de cover van Proud Mary achterwege had gelaten dan had dit zomaar de beste show van de vrijdag kunnen zijn. Kleine smet op een verder formidabele show.
De Staat - PinkpopHet festival kent een gevarieerde lineup. Velen zullen het tijdschema bij de hand hebben genomen en in dubio hebben gestaan. Waar gaan we naar toe: De Staat of naar Major Lazer? Rockportaal.nl heeft de luxe dat we met twee verslaggevers aanwezig zijn en wij hoeven dan ook niet te kiezen, we zien ze allebei! Ongelofelijk dat De Staat “maar” in de Brand Bier Stage staat. Misschien wel de grootste Nederlandse band van het moment zou een veel groter podium moeten krijgen. De tent staat dan ook bomvol en ver daarbuiten werpt iedereen nog een blik naar binnen. De Staat speelt ook vandaag de show zoals ze deze in het clubcircuit hebben laten zien. Gedreven en vol passie passeren nummers van het laatste album O en het publiek geniet van de klanken van Torre en zijn mannen. Torre is de absolute bandleider en dirigeert zijn Staat naar een kolkend hoogtepunt. De aanwezige visuals doen hier nummer na nummer nog een schepje bovenop. Velen komen om een rondje te rennen op Witch Doctor, maar eer dat het zover is verlaat men ook alweer de tent om een mooi plekje te bemachtigen voor de afsluitende act van vandaag. Desalniettemin gaat de tent op het laatst helemaal los en bewijst De Staat wederom hun absolute topvorm.
“All We Need Is Somebody To Lean On!”  Een zin uit misschien wel een van de grootste hits van afgelopen zomer. Danceact Major Lazer mixt stevige dancebeats met popmuziek en laat op deze manier horen dat ze voor zowel de popmuziekliefhebber als voor de dancemuziekliefhebber muziek maken. Het blijft toch altijd lastig op Pinkpop, dancemuziek. Tiësto was ook een goede zet, Avicii vorig jaar was een aanfluiting. Major Lazer dus niet. De danseressen, de lichtshow, maar voor ook de muziek zorgen ervoor dat het dance minnend publiek op Pinkpop voor het eerst echt in extase raakt. Willen de heren dat iedereen springt, dan springt het veld. Niet een beetje, maar met volle overtuiging. Willen ze dat je zingt, dan zing je. Dancemuziek kan dus prima op Pinkpop, maar Major Lazer laat zien dat je echt je best moet doen.
RHCP - PinkpopEr valt zo ongelofelijk veel over de band te zeggen. Natuurlijk, drugs, dood, verderf, muzikantenwisseling en recent nog de operatie van Anthony Kiedis. Iedere cyclus van de Red Hot Chili Peppers rondom een nieuw album levert altijd wel een bescheiden hitje op en de single van het nieuwe album The Getaway: Dark Necessities is wederom een bescheiden hitje. Genoeg om naar uit te kijken op Pinkpop. Wat direct opvalt is dat de band er dit keer écht zin in heeft. Direct bij het eerste nummer ligt Flea al tussen de fotografen en zoekt hij het publiek op. Ook de schuchtere Josh Klinghoffer, gitarist van de Peppers sinds 2008, lijkt meer te genieten van het optreden dan ooit tevoren. Kiedis, die je normaal gezien nog wel eens kunt betrappen op flinke vocale uitglijders is ondanks de operatie toonvast en toont zich een echte frontman. Af en toe komt hij net wat adem te kort. De beste man is simpelweg niet fit en hier is de set op aangepast. Er zijn veel poppy meezingers waaronder Californication en Scar Tissue, maar het gaspedaal gaat enkel in bij Can’t Stop en Give It Away. Erg? Nee hoor, de gehele band staat als een huis, geeft een meer dan headliner-waardige show en geeft direct een van de beste shows van het weekend.
Foto Credits:
The Common Linnets – Bart Heemskerk
Bastille – Bart Heemskerk
James Bay – Hub Dautzenberg
De Staat – Saskia Bosch
Red Hot Chili Peppers – Bart Heemskerk

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00