Home » Pinkpop 2016: Zaterdag (Landgraaf) 11/06/2016

Pinkpop 2016: Zaterdag (Landgraaf) 11/06/2016

door Maurice Tonies
159 views 10 minuten leestijd

Pinkpop16 - VuurwerkDe tweede dag van Pinkpop begint enigszins met een domper. Ghost blijkt vanwege stemproblemen te hebben geannuleerd. Gelukkig hebben ze De Staat gevraagd om het succes van de vrijdag nog eens dunnetjes over te doen, want velen hebben er weinig van kunnen zien. Zo is het voor Buro Pinkpop, de organisatie van het festival elke keer weer spannend. Waar krijgt men vandaag weer mee te maken? Nou, wat dacht je van een mooi programma? Rammstein, Doe Maar, Puscifer en Lucas Hamming bijvoorbeeld! Een dag vol leuke acts wacht……
Door Dennis Jansen & Maurice Tonies
Het 3FM-stage kent een ideale dagopening. Imelda May is met haar band afgereisd naar Landgraaf om daar een vrolijk stukje muziek te laten horen. De charmante dame uit Ierland ademt rock ’n roll en dat is precies wat het publiek voor de kiezen krijgt. Voor sommigen nog net even te hoog gegrepen en men kijkt gapend toe vanuit het gras. Misschien ’s nachts toch nog te lang doorgefeest op de camping? Daarentegen zijn er ook bezoekers die er een dansje aan wagen en genieten van het mooie stemgeluid van zangeres Imelda. Ze is omringd door steengoede muzikanten die stuk voor stuk ook de Rock ’n Roll een warm hart toedragen. Het swingt, maar vooral de cover van Howlin’ Wolf’s Spoonful doet het publiek luid applaudisseren. Een mooie dag in Limburg is begonnen….
Hij won niet, dat deed Douwe Bob, maar ook Lucas Hamming was een van de deelnemers van de talentenjacht ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Het betekende voor hem geen vliegende start zoals Douwe Bob dat had, maar langzaam maar zeker wordt Lucas Hamming steeds populairder in Nederland. Van 3FM Megahit naar huisband van De Wereld Draait Door bracht hij afgelopen zaterdag een bezoek aan Pinkpop. Vroeg op de middag tikte hij met zijn band in de tent. Ondanks het gebrek aan echt bekend materiaal bij het grote publiek was het helemaal vol, en nee, het regende niet. Een stevige mix van rock, pop en blues ging er bij het Pinkpop publiek goed in. Een goeie show van een stel jonge honden, in dit tempo kan Lucas Hamming zich vast warm spelen voor de mainstage over een paar jaar. Het mooiste moment van Pinkpop kwam sowieso uit zijn show. En kleine fan op de voorste rij kreeg de speciaal ontworpen Pinkpop gitaar van de zanger.
Pinkpop16 - HalestormVoor het podium van 3FM is het vandaag goed toeven. Dat weten ook de vele fans van Halestorm, die massaal op deze show zijn afgekomen. Wie de band nog niet kent zal vrij snel worden overdonderd door het geweldige stemgeluid van zangeres Lizzy Hale. Het is rock wat de klok slaat en of dat op sommige momenten er meer dan cliché uitziet zal een rotzorg zijn. Halestorm speelt een puike set, waarbij zangeres Lizzy het publiek keer op keer wat op te jagen. Ook de drummer doet hier graag nog een schepje bovenop en laat zien wat hij allemaal in huis heeft. Een stoere rockshow op de Pinkpopzaterdag, waarbij de fans woord voor woord meezingen en uiteraard wild gaan springen. Wie niet de muziek van de groep kent kan alsnog een beetje meezingen als Halestorm korte snippets van AC/DC, Papa Roach en Guns ’n Roses laat horen. Dit zullen ongetwijfeld goede inspiratiebronnen zijn voor Halestorm. Een geweldige show waarbij iedereen het ook na afloop nog zal hebben over die formidabele strot van Lizzy Hale.
Hij brak een aantal jaar geleden ineens door met zijn super hit You Give Me Something. De wereld was verkocht, zeker ook in Nederland. Zijn hese stemgeluid, het nonchalante baardje en de gitaar zorgden ervoor dat James Morrison ineens razend populair werd. Het is dan ook niet gek dat het complete veld voor de mainstage helemaal vol staat. Een aantal video’s op internet laten zien dat Morrison niet altijd even toonvast is als dat je zou willen, maar op Pinkpop klinkt het geheel bijzonder prettig. Het is een goeie show die lekker voortkabbelt, geen spektakel, maar zeker ook niet saai.
Pinkpop16 - Matt SimonsJe kon de afgelopen tijd geen radio of tv hebben aanstaan of zijn laatste hit kwam ergens voorbij. Geen wonder dat er een plekje voor Matt Simons en zijn band is gereserveerd op Pinkpop. Het Brand Bier Stage staat dan ook goed vol als de goedlachse zanger samen met zijn band de bühne betreedt. Vanachter zijn toetsen vindt hij het heerlijk om PINKPOP te roepen en vooral het publiek te laten genieten van zijn muziek en zijn mooie stemgeluid. Matt Simons is allang niet meer die zanger met dat hitje uit Goede Tijden Slechte Tijden. Er wordt vandaag op Pinkpop volop meegezongen op zijn muziek en her en der vallen stelletjes elkaar in de armen. Matt legt het tempo vrij hoog, waardoor er geen gaten vallen in de show. Tussendoor vertelt hij wat korte verhalen en zingt vervolgens verder. Samen met zijn band maakt hij er een feestje van wat tot zijn climax komt als hij als allerlaatste nummer zijn hit Catch & Release speelt. Hij begint, zoals in de originele versie op ukelele en vervolgens maken de heren van Deepend er een dansfeest van. Matt heeft de tent in zijn broekzak en laat iedereen met grote glimlach achter.
Lianna La Havas is voor velen misschien wel een van de grootste onbekenden op het grootste podium van Pinkpop. Deze Britse dame maakt een mix van pop, R&B en soul. Een heerlijke mengelmoes die ontzettend fijn in het gehoor ligt. Wat direct opvalt is het vakmanschap van de gehele band. Niet alleen Lianne la Havas zelf zingt spat zuiver, maar ook de band om haar heen is ontzettend goed. Het bekendste nummer Green & Gold komt fantastisch uit de verf en sowieso is Lianne zelf ook een genot om naar te kijken. Er is weinig vuurwerk voor het oog, maar de muziek is perfect en een heerlijk moment om uit te rusten voor wat er later nog zou komen aan acts.
Een unicum noemde Eric Corton, presentator van het festival, het. Eén act, twee keer in hetzelfde weekend op het Pinkpop podium. Wegens stemproblemen moest de band Ghost afzeggen, de vervanger werd gevonden in De Staat. De band uit Nijmegen liet vrijdag al zien dat ze de tent ontgroeid waren en mochten het feestje nu nog eens dunnetjes overdoen op de 3FMstage. De band, die dit jaar een top jaar kende, trok wederom al het publiek naar hun show toe. Het is energiek, lekker hard en vooral steengoed. Het toppunt vandaag was ook weer uiteraard de circlepit bij Witch Doctor, een festival fenomeen van jewelste wat Pinkpop dit jaar dus maar liefst twee keer kreeg voorgeschoteld.
Pinkpop16 - Doe MaarHet vorige bezoek van Doe Maar stamt alweer uit 1983. Toen kon de band niet op de sympathie van het publiek rekenen en werd men bekogeld met appels. Vandaag worden de mannen met meer fatsoen onthaald en krijgt Pinkpop precies wat men van deze act verwacht. Het is meezingen geblazen met hits zoals Is Dit Alles en 32 Jaar. Ook mag Joost Belinfante niet ontbreken en wordt er uit volle borst “Nederwiedewiet” meegezongen. In de aanloop naar Pinkpop is er veel commentaar geuit op deze act. Wat moeten deze mannen nu op Pinkpop? Dat is vanaf het begin meteen duidelijk. De heren hebben het nog steeds in zich om een grote menigte te laten meezingen en springen. Een uur lang is het genieten van vrolijke klanken en een enthousiast Doe Maar. Veel dames weten misschien niet meer of ze nu fan van Henny of Ernst waren, maar de teksten zijn ze na al die jaren nog steeds niet vergeten. Zelfs de jeugd zingt de hits klakkeloos mee en zo blijkt ook Doe Maar in de categorie tijdloos te passen. Een lange neus naar alle critici is dan ook meer dan terecht!
Al jarenlang wordt er gewacht op een nieuw album van Tool. De vorige release stamt alweer uit 2006 en ook voorlopig zal er nog niets van de band verschijnen. Zanger Maynard Keenan is namelijk op tour met side-project Puscifer. Onlangs bracht de groep een nieuw album uit en vandaag laten ze zien wat ze allemaal in hun mars hebben. En niet alleen de band krijgen we te zien op het podium. Een grote boksring staat midden op het podium en terwijl Puscifer speelt zien we allerlei American Wrestling-figuren in bizarre outfits verschijnen. Het publiek kijkt zijn ogen uit en vraagt zich ongetwijfeld af waar ze nu eigenlijk naar aan het kijken zijn. De band speelt ondertussen hard en energiek en de muziek is moeilijk te behappen. Het is ook lastig om de aandacht er bij te houden, want er wordt druk geworsteld in de ring en dan wordt toch de aandacht verdeeld. Ook de band is gehuld in quasi outfits, waardoor er echt van alles te zien is.  Noem het waanzin, noem het gekkigheid… of noem het Puscifer!
Pinkpop16 - RammsteinDe gehele dag zijn er shirts van Rammstein te bewonderen op het terrein. Van geen enkele andere act vandaag zijn zoveel fans aanwezig als van deze Duitse grootmacht. Als op een groot scherm wordt afgeteld naar nul zijn alle ogen op het hoofdpodium gericht. Rammstein begint meteen met wat vuurwerk en opent met het nummer Ramm 4 waarbij er van allerlei hits een regel tekst voorbijkomt. Vervolgens is het meebrullen geblazen op Reise Reise en dat is niet tegen dovemans oren gezegd. Overal gaan de vuisten de lucht in en staan de kelen wijd open. Hiervoor is men naar Landgraaf gekomen, maar wie dan ook denkt dat er direct met veel vuur gespeeld wordt komt bedrogen uit. Rammstein bouwt de show geraffineerd op en laat zien dat het ook op een andere manier alle aandacht op hen is gericht. Als na een aantal nummers alsnog het vuurwerk losbarst op het podium is er geen houden meer aan. Wat een geweldige show van deze headliners. Al jarenlang bewijzen ze zich met hun gevaarlijke capriolen die meer dan strak getimed zijn. Niks wordt aan het toeval overgelaten. De Duitse teksten zijn overigens geen probleem voor het publiek en iedereen gaat uit zijn dak. Dit gebeurt al helemaal als er vuurpijlen boven de menigte worden afgeschoten. Het feest is compleet en het publiek blijft maar meezingen met Mein Herz Brennt, Ich Will en Du Hast. Als in het toegift Amerika, Engel en Sonne ook nog eens voorbijkomen kan het publiek hun geluk niet op. Het klinkt dan ook nog lang voor het podium: Rammstein Rammstein Rammstein Rammstein Rammstein Rammstein………
Foto Credits:
Vuurwerk Rammstein – Rene Bradwolff
Halestorm – Bart Heemskerk
Matt Simons – Sascha Teschner
Doe Maar – Bart Heemskerk
Rammstein – Bart Heemskerk

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00