Home » Puppy + Monster Magnet – Effenaar (Eindhoven) 1/2/2019

Puppy + Monster Magnet – Effenaar (Eindhoven) 1/2/2019

door Jochem van der Steen
213 views 4 minuten leestijd

Niets in de Effenaar laat zien dat er toch best wat kaartjes zijn verkocht voor dit concert. Ik vraag me even af of het komt omdat Monster Magnet zowat elk jaar hier op het podium staat. Is de verzadiging dan toch opgetreden, ondanks het elk jaar enthousiaste publiek? Of is het dan toch de stilte voor de storm en ligt het geluid van het voorprogramma toch te ver af van de stonerrock van de hoofdact?
Het is even wachten voor Puppy‘s zanger/gitarist Josh Norton en bassist Will Michael  tot de drummer opkomt. De tijd doden ze met verkondigen dat drummers shit zijn en wat Terminator-achtige riffjes te spelen. Als drummer Billy Howard het podium oploopt doet ie dat meteen opvallend en met een Nederlands elftal shirt aan. Wat een aardige touch.
Deze band uit Londen krijgt redelijk wat goede recensies en is een perslievelingetje. Dat hebben ze te danken aan hun originele “Black Sabbath meets Weezer” sound. Dat wil zeggen ze spelen lekkere vette riffs maar met vocalen die wat meer poppy en nasaal klinken, yep zoals Weezer of die andere nerdrock band Wheatus. Ik ben zeker benieuwd of ze de belofte van het zojuist uitgekomen album Goat kunnen waarmaken op het podium.
Uiteindelijk ben ik gematigd enthousiast te noemen. Een song als Black Hole is wat mij betreft gewoon goud met perfecte hooks. Helaas klinkt Josh live toch niet zo prettig als op de plaat en verdrinkt zijn stem soms in het drumwerk. Drummer Billy steelt sowieso redelijk de show met zijn energieke manier van spelen. Uiteindelijk moet hij ook bezweet zijn shirt uitdoen. Hij zou ook een prima kandidaat zijn voor een programma als Tattoo Fixers blijkt trouwens, want het zijn niet de fraaiste stukjes inkt op zijn torso.
Het podium lijkt helaas gewoonweg wat te groot voor een powertrio. En dat wordt er niet beter op doordat de heren vrij ver van elkaar af staan. Ik denk dat het beter was overgekomen en dat er meer energie te horen maar ook te voelen zou zijn geweest als ze elkaar meer op hadden gezocht.
Al met al heeft deze band de songs om de zaal de volgende keer vol te krijgen, maar nog niet de live sound of stage performance. Dus de moeite waard om op tijd voor binnen te komen, maar niet wat ik gehoopt had te zien.
Van Monster Magnet weet ik prima wat er te verwachten valt eigenlijk. Met uitzondering van een enkele keer toen frontman Dave Wyndorf’s gezondheid niet de beste was en dat af te zien was aan zijn opgeblazen lichaam geven ze altijd een fijne show. Vandaag ziet hij er prima uit, wel weer een paar jaartjes ouder maar zeker vol energie en gezondheid. Op de achtergrond worden via een beamer typische sixties filmbeelden uitgezonden van bijvoorbeeld oude horrorfilms. Niet dat de band dat vanavond nodig heeft want Dave blijkt echt ontzettend energiek en goedgemutst vanavond, ik heb hem nog nooit zo zien lachen en vol enthousiasme en liefde naar zijn publiek zien kijken.
De rest van de band zijn de coolste gasten van die leeftijd die ik ooit gezien heb. Ze dragen hun grijs wordende haren met trots en weten hoe ze krachtig op het podium moeten staan. Met drie gitaren op het podium is het geluid lekker vet. Het publiek vreet het dan ook op en blijft lekker in beweging en maakt er zeker een feestje van.
De setlist is er eentje die ook vernuft en ervaring laat zien. De band heeft er niet voor gekozen om vooral van het nieuwe album Mindfucker te spelen maar een perfect doordachte reis door hun discografie. Opener is klassieker Dope To Infinity, gevolgd door het lekkerste nummer van het nieuwe album, Rocket Freak. Dan als perfect derde nummer, nu het publiek is opgewarmd het heerlijk groovende Crop Circle. Na nog wat klassiekers is Spacelord is natuurlijk een perfecte afsluiter van de set zodat het publiek nog even alles kan geven en lekker “motherfuckah!” kunnen schreeuwen bij het refrein. In het korte toegift komt ook  nog even Powertrip voorbij, nog zo’n nummer dat eigenlijk gewoon niet kan ontbreken.
Wat knap dat een band na zoveel keren in deze zaal te hebben gestaan en zo lang mee te draaien en dan toch weten te verrassen door gewoon een avond te hebben waar ze in absolute topvorm zijn. Als ze dit volhouden zullen ze zeker nog vaak Eindhoven mogen verblijden met hun komst.


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00