Home » Queensrÿche – Effenaar (Eindhoven) 01/11/2013

Queensrÿche – Effenaar (Eindhoven) 01/11/2013

door Patrick Spruytenburg
386 views 5 minuten leestijd

Als ik vanavond vroeg aan de kassa van de Effenaar kom zie ik iets wat ik niet vaak bij metal concerten zie: er staat een dik uur voordat de deuren opengaan al een groepje die-hard fans tegen de deur aan om maar als eerste naar binnen te kunnen om een plekje vooraan te kunnen bemachtigen. Dit zie ik normaal alleen bij gothic metal en emo concerten. Maar goed, het is dan ook niet de eerste de beste band die vanavond voor een eenmalige show in Nederland optreedt: het is de progmetal formatie Queensrÿche…
2013-11-01 - mother misery - 004Er staat geen ‘uitverkocht’ op de website van de Effenaar, maar als het richting aanvangstijdstip van de support act gaat, ziet de zaal er uit alsof het maximale bezoekersaantal toch bijna bereikt is. Zo’n duizend paar ogen zijn dan ook op de heren van Mother Misery gericht als ze stipt op tijd het podium betreden. Er lijkt echter iets niet helemaal lekker te gaan bij de drumkit, en pas bij de derde poging schijnt alles goed te gaan. De band weet hier laconiek mee om te gaan: geen greintje pijn maar gas er op. Hun “melodic supersonic rock” komt lekker over: enerzijds worden er geen nieuwe wegen aangeboord, anderzijds komt de powermetal in hun energieke live show van 40 minuten lekker over op het publiek. Muzikaal gezien zitten ze absoluut niet in het zelfde vaarwater als de headliner (maar wie zit dat wel?), een ernergieke openingsshow zorgt voor een prima sfeer.
Als de ombouw begint, valt eigenlijk op dat het niet zozeer een ombouw is, maar meer een leeghalen van het podium: de drumkit die Scott zometeen mag gaan bespelen staat er, geflankeerd door 2 enorme schermen met het bandlogo die paars verlicht worden. Verder liggen er 2 monitoren vooraan op het podium, maar overheerst de leegte op het cleane podium.
2013-11-01 - queensryche - 014Kwart over negen is het dan zover: een enorme backdrop wordt omhoog gehesen en Queensrÿche onder vocale aanvoering van Todd la Torre zet in met Queen of the Reich, darmee de grote zaal in luttele seconden voor zich winnend. Het komt niet vaak voor dat ik een band zie die zo snel greep op het publiek heeft. Dat publiek bestaat vanavond overigens van jong tot oud, maar veertigers vormen toch wel de overgrote meerderheid.
Geoff Tate, die heel wat jaren de stem van de band is geweest, is geen bandlid meer. Zijn vervanger is Todd la Torre, en hij is een waardige opvolger. Hij laat horen live geen enkele moeite te hebben met de uithalen die een jonge Geoff vroeger opgenomen heeft, waardoor het oude werk, wat volop in de setlist opgenomen is, geen verplichte kost is waar de glans vanaf is omdat de zanger het niet meer haalt, nee het oude werk herleeft in al z’n glorie!
Daarnaast blijkt Todd ook een meester te zijn in het bespelen van het publiek: hij ouwehoert minimaal tussen de nummers door, en laat de zaal op exact de juiste momenten een stuk van de tekst overnemen. Niet te veel, precies vaak en lang genoeg. Zijn complimenten over het publiek worden dan ook met gejuich in ontvangst genomen.
2013-11-01 - queensryche - 015Ondanks dat Queensrÿche op een recentelijk uitgebracht album terug kan kijken, speelt dit niet de hoofdrol in de setlist. We krijgen een heerlijke flashback naar de The Warning / Rage for Order / Operation: Mindcrime & Empire periode van deze rockers met o.a. natuurlijk het openingsnummer, Walk in the Shadows, Enforcer, Warning, The needle lies, Road to Madness en Eyes of a stranger. Met het fenomenale Empire is het einde na vijf kwartier in zicht, bedankt de band voor een geweldige avond en verlaat onder luid gejuich het podium. Om minuten later nogmaals het podium te betreden, waarbij bassist Eddie Jet City Woman muzikaal aankondigt. Met de vraag van Todd om bij het laatste nummer “raise the roof” te lagen gelden volgt Take hold of the Flame. Dat is echt het laatste nummer van vanavond…
Een optreden van anderhalf uur, een setlist van 19 nummers. Een waanzinnig live optreden, een zaal die helemaal uit z’n dak is gegaan. Een fenomenaal optreden. Een optreden wat zeker in mijn top 5 van 2013 terecht gaat komen!
setlist: queen of the reich – speak – walk in the shadows – the whisper – enforcer – child of fire – warning – x2 – where dreams go to die – a world without – solo Michael Wolton & Parker Lundgren – the needle lies – nm156 – road to madness – fallout – my empty room – eyes of a stranger – empire – jet city woman – take hold of the flame


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00