Home » Reformist + Another Now + For I Am King – Willem Twee (Den Bosch) 05/02/2023

Reformist + Another Now + For I Am King – Willem Twee (Den Bosch) 05/02/2023

door Jochem van der Steen
549 views 3 minuten leestijd

Op zondagmiddag kun je natuurlijk bij je schoonouders op bezoek, de bladeren van je pad vegen of gaan voetballen. Maar wat is daar nu aan? Nee, dan kun je beter naar een paar fijne metalcore bandjes gaan kijken in Willem 2.

Het metalcore matinee wordt gestart door het Eindhovens/Rotterdamse Reformist. Het is hun eerste show van het jaar, dus de conditie is nog niet helemaal op peil en het is even hard werken. Toch komt de band snel op stoom en klinkt hun geluid, een mengeling tussen het technische van Periphery en het brute van Whitechapel origineel genoeg om te boeien. Naast nummers van hun EP Reform, Rebuild waarvan Rebuild de afsluiter van de set is, horen we een voorproefje van hun aankomende single Oblivion. Frontman Freek Kruijswijk heeft sterke harsh vocals, maar stelt ook niet teleur in de clean stukjes. Altijd mooi als beiden door dezelfde vocalist worden gebracht. Complimenten zijn ook op zijn plaats voor Bas van Kampen (Changing Tides) die binnen iets meer dan een maand de set heeft moeten leren om als gitarist in te vallen.

De laatste keer dat ik Another Now zag werd er wat meer geleund op een uniforme aankleding en futuristische look. Die hebben ze tegenwoordig laten varen voor een meer rechtdoorzee, brutere aanpak. Dat werkt wonderwel goed. Er zit iets meer kracht, agressie in het optreden nu waardoor het metal geweld niet wordt ondergesneeuwd door de elektronische dance elementen waar ze mee spelen. Kortom, nee dit is geen Electric Callboy. Hoewel frontman Stef Rikken niet de clean vocals voor zijn rekening neemt is zijn bereik als het gaat om harsh vocals erg breed en dat houdt het spannend. Als hoogtepuntje mag aangemerkt worden de vertolking van Cascade waar, net als op de plaat, Xavier Kleuters een bruut duet aangaat met Stef. De energie is groot, de aanpak professioneel. Een triomfslag van deze rijzende sterren die met deze tour een gooi doen naar het headlinerschap in de grotere zalen.

De echte headliner van vanavond is echter For I Am King, die met deze tour hun in eigen beheer uitgebracht album Crown promoot. Hoe mooi is het dat, na eerder bij een label te hebben gezeten, zijn hun beste werk zelf hebben uitgebracht. Hoewel de basis ligt in metalcore is er een dosis death metal te horen in de nummers die ook de oudere metalliefhebber, die minder heeft met metalcore weet te bekoren. Vocalist Alma is een sympathiek, eigenzinnig boegbeeld die naast een geweldige strot ook een ongedwongen, aanstekelijke podiumpresentatie heeft. Zo vraagt ze zich af wat de bezoekers vanavond na de show gaan eten wat ontaardt in een discussie over de eeuwige vraag ‘’friet of patat”. Gezien we in Brabant zijn is het  natuurlijk friet. Daarnaast mengt Alma zich in het publiek om een nummer lekker tussen de fans te brullen. Het meest heb ik persoonlijk genoten van hun explosieve nummer Liars, dat live gelukkig niet teleurstelde.

Bijzonder fijne package die laat zien hoeveel metalcore talent we in ons eigen land hebben. Bonuspunten voor het tijdstip dat alle fans uit heel het land de mogelijkheid heeft gegeven tot het einde te blijven en daarna nog even na te praten.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00