Home » Robin Borneman – Doornroosje (Nijmegen) 06/10/2017

Robin Borneman – Doornroosje (Nijmegen) 06/10/2017

door Maurice Tonies
117 views 4 minuten leestijd

In september 2015 bracht de Osse zanger Robin Borneman zijn allereerste deel van de Folklore-trilogie uit. Vele optredens later, waaronder een paar tours met de Trans-Siberian Orchestra is het tijd om het tweede deel aan het publiek te presenteren. De Ossenaar presenteerde zijn eerste Folklore-album in de Groene Engel in zijn geliefde Oss, maar ditmaal is er gekozen voor de kleine zaal van Doornroosje in Nijmegen en de show is uitverkocht!  Een flinke rij staat al nieuwsgierig in de rij te wachten….
Buiten in de rij wordt al gegrapt over de populariteit van Robin Borneman, de rij is groter dan die van Fresku die in de grote zaal van Doornroosje speelt. Het duurt dan ook ietsjes langer voordat alle bezoekers binnen zijn. Er is geen voorprogramma en al snel zien we Robin het podium betreden. De zanger trapt af met wat nummers van zijn vorige album en bouwt zo de spanning wat op. Of probeert hij zelf op deze manier alvast de zenuwen wat weg te spelen? Gelukkig hoeft hij op deze belangrijke avond niet alles alleen te doen en mag hij rekenen op zijn bevriende muzikale kameraad Merijn van Haren. De zanger van Navarone was op eerder werk van Robin ook al te horen en de twee zijn prima op elkaar ingespeeld.
Na het spelen van deze opwarmers is het tijd voor het echte werk. De bandleden komen op het podium en klinkt de intro van Folklore II: The Phantom Wail. De mystieke intro brengt iedereen in de juiste sfeer en is het vervolgens genieten van het schitterende O Faithful World. De lichtshow en de muziek sluiten naadloos op elkaar aan en het bombastische karakter wat het nummer op het album al heeft wordt live nog vele malen overtroffen. De show is dan ook echt begonnen en wie Folklore II al heeft gehoord komt er al snel achter dat Robin het album in chronologische volgorde aan ons voorstelt. Robin Borneman heeft een flinke band meengenomen, waarbij contrabas en een trompet niet worden overgeslagen.
Tussen de nummers door is de zanger niet lang van stof. Hij zegt wat korte woorden richting het publiek. Misschien zijn dat ook wel de zenuwen, het is ook niet niks om voor een uitverkochte zaal je album te presenteren. Natuurlijk grijpt Robin een moment om een aantal mensen te bedanken die hem al de jaren hebben gesteund, maar ook staat hij stil bij het overlijden van zijn vriend Paul O’Neill. De oprichter van de Trans-Siberian Orchestra overleed in mei en heeft Robin een gitaar gegeven waarop hij vanavond The Crossroads inzet. Het nummer met een hoog country-gehalte vormt een van de hoogtepunten van deze avond. Halverwege de uitvoering zien we hoe Robin zelf ook zichtbaar geniet en eindelijk de zenuwen laat vieren. De band gaat heerlijk los en de gitaarsolo’s en trompetsolo’s liegen er niet om, waarbij ook het stemgeluid van Merijn van Haren niet ongenoemd mag worden. Samen maken ze er een groots schouwspel van.
Zo telt de avond redelijk wat hoogtepunten en krijgt het publiek goed te horen dat Robin niet heeft stilgezeten. Wie nog niet was overdonderd door deze show wordt dat alsnog met de live-uitvoering van The Reckoning. Lacherig vertelt Robin nog over zijn rol in de videoclip, maar ook zonder de beelden is de maar liefst negen minuten durende song er eentje om door een ringetje te halen. Wie dan ook Robin Borneman in een simpel vakje singer-songwriter plaatst komt oren en ogen te kort. Wederom raakt de kleine zaal van Doornroosje in trance door de bombastische klanken en de verrassende tempovariaties. Na het nummer Found heeft hij het gehele album doen klinken en verlaat de band het podium.
Het publiek hoeft niet lang te wachten op een toegift, eigenlijk keert Robin al meteen terug, hij kan niet wachten om door te spelen. Het is tijd voor een mooie cover. Spirit Bird van Xavier Rudd blijkt een belangrijk nummer voor de zanger uit Oss en de zaal wordt gevuld met kippenvel. Daarna lijkt de releaseparty echt te zijn afgelopen, maar het publiek wil meer en neuriet alvast de klanken van Awake. Nog eenmaal komt de band hem op het podium versterken en mag het eerdere genoemde nummer op deze avond niet ontbreken. Met een groots applaus sluit Robin de avond af en mag hij zich later bij de verkoopstand komen melden om vele handtekeningen op zijn nieuwe album Folklore II te plaatsen. Wie Robin Borneman met zijn band dit jaar nog aan het werk wil zien krijgt nog een paar kansen, daarna hebben zijn Amerikaanse vrienden van de Trans-Siberian Orchestra hem de komende maanden weer nodig!
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00