Home » Rowwen Hèze – Doornroosje (Nijmegen) 17/05/2019

Rowwen Hèze – Doornroosje (Nijmegen) 17/05/2019

door Maurice Tonies
233 views 3 minuten leestijd

De Limburgse band Rowwen Hèze heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. De band uit America heeft zich in de vele tentfeesten, festivals, concertzalen en ook in het theater al lang en breed bewezen. De formatie rondom zanger Jack Poels is dan ook een vaste waarde in de Nederlandse muziekscene en daar waar sollega-bands in het genre het wat rustiger aan zijn gaan doen weten deze heren nog niet van stoppen. Oftewel zoals ze bezingen op het nieuwe album: “Mar vurleupig giet ’t veurwaarts”.
Ter promotie van dit album Voorwaartsch is Rowwen Hèze bezig met een clubtour, die vandaag een uitverkocht Doornroosje in Nijmegen aandoet. Fans komen van heinde en verre om deze show bij te wonen. Bij de merchandise-kraam komen fans al tezamen om een praatje te maken met de vaste verkoper, die ze ook alweer jarenlang kennen. De band uit Limburg heeft een grote schare fans en men vraagt zelf ook wel eens af hoe het kan dat de fanbase maar blijft groeien. Men beklaagt zich er zelfs over dat de fameuze Slotconcerten al binnen één uur waren uitverkocht.
Als de lichten rond de klok van negen uur doven in de grote zaal van Doornroosje wordt meteen duidelijk waarom Rowwen Hèze na al die jaren nog steeds blijft boeien. De band heeft een groots LED-scherm meegenomen waarmee de heren met een introductiefilmpje het publiek meteen in de juiste sfeer brengt. Zo blijft Rowwen Hèze zich vernieuwen, er blijft altijd wel iets te zien. De band trapt af met de titelsong van het nieuwe album en dat blijkt niet het enige nieuwe nummer wat het publiek in Nijmegen te horen krijgt. De setlist is doorspekt met een aantal nieuwe songs, waarbij de schitterende visuals een extra duit in het zakje doen. Het publiek blijkt de teksten van Voorwaartsch al aardig uit het hoofd geleerd te hebben en voluit zingt men mee op de singles Leidingwater en Zigeunerin.
Uiteraard mogen de publieksfavorieten niet ontbreken en vol overgave gaan de keeltjes wijd open als zanger Jack Poels Auto Vleegtuug inzet, vliegt het bier door de lucht op Vergeate en gaan we allemaal met De Neus Umhoeg, maar Rowwen Hèze kiest er vanavond ook voor om juist nummers te spelen die minder vaak op de setlist staan. Zo krijgt de fan die zo af en toe een concert bezoekt ook een keertje die andere nummers te horen die de band allemaal heeft uitgebracht. Zo staan bijvoorbeeld IJzeren Thijs, Krokodillelearelaarze en Vechte Valle en Opstaon niet vaak op de setlist, maar worden deze nummer wel volop meegezongen. Het publiek heeft er dan ook zin in en dat is allemaal te danken aan de band op het podium die zich met speels gemak door het optreden heen werken. Het tempo is vrij hoog, nummers laat men in een rap tempo in elkaar overlopen, waardoor de show zelden verslapt. Slechts op enkele momenten mag zanger Jack Poels zich tot het publiek richten, maar het spelen van hun muziek volstaat.
Het optreden van de Limburgers gaat dan ook in een sneltreinvaart voorbij, maar niet voordat de ultieme Rowwen Hèze-klassiekers Bestel Mar en Limburg door de Gelderse concertzaal hebben geklonken. De formatie wordt wel eens verweten slechts hoempa- en feestmuziek te maken, maar waarom krijgt een uitverkochte zaal dan toch kippenvel van schitterende vertolkingen van onder andere De Peel In Brand en Blieve Loepe? De heren uit Limburg hebben dan ook ruimschoots bewezen veel meer te zijn dan de geschetste feestband. Met hun vernieuwde show en de schitterende visuals kunnen ze er ook anno 2019 weer volop tegenaan. “Rowwen Hèze giet vurleupig nog wel even veurwaarts”
Archief-foto door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00