Home » Rowwen Hèze – Groene Engel (Oss) 29/09/2017

Rowwen Hèze – Groene Engel (Oss) 29/09/2017

door Maurice Tonies
165 views 3 minuten leestijd

 
De Limburgse band Rowwen Hèze dendert al ruim 32 jaar door het gehele land. Wie kan er niet één van de grote hits van de formatie opnoemen en zelfs een stukje meezingen? Tussen de grote concerten en theatertours door wil de band wel eens een paar clubshows doen. Cultuurpodium de Groene Engel in Oss mag zich dan ook gelukkig prijzen met de komst van de Limburgse groep.
Het is vanavond niet moeilijk om de menigte opgewarmd te krijgen in de zaal. Buiten is het benauwd en de warmte is naar binnen geslagen. Het ventilatiesysteem kan de warmte dan ook moeilijk verwerken, maar dat maakt het publiek allemaal niets uit. Als het Limburgse Volkslied klinkt betreden Jack Poels en de zijnen het podium en trappen de heren af met Zondag In Het Zuiden. Het feest barst meteen los en hoewel het geluid nog niet optima forma is wordt er al flink meegezongen. Fans uit heel het land zijn aanwezig en kennen de songs compleet uit hun hoofd. Rowwen Hèze heeft heel wat hits op hun naam staan en heeft dan ook voldoende keuze om een setlist te kunnen vullen. Voor een buitenstaander klinken hun nummers misschien als alle 365 dagen feest, maar wie beter luistert hoort de serieuze boodschappen die tekstschrijver Jack Poels in de songs heeft weten te stoppen.
Zo krijgt het publiek in de zaal kippenvel bij Vlinder en publieksfavoriet Twieje Wurd, maar host er tussendoor vrolijk op los bij Bestel Mar. De muziek van Rowwen Hèze kent dan ook vele gezichten. Hierdoor spreekt hun muziek een groot publiek aan. Wie vanavond niet in de drukte wil staan verkiest een plekje op de tribune en ziet hoe de menigte losgaat en kijkt naar de verrichtingen van de band die voor de gelegenheid extra blazers heeft meegenomen. Velen zijn het ondertussen wel gewend, vanuit het zachte pluche naar Rowwen Hèze kijken, de Limburgers zijn ook regelmatig in het theater te zien. Van hun recente theatertour Pinkpop staat het nummer Lekker Waas Ut Wal op de setlist en zo hoort iedereen aan dat de band niet alleen leunt op oud werk. Rowwen Hèze varieert rijkelijk met hun setlist, zodat fans die vaker naar hun band komen kijken toch weer verrast worden.
Natuurlijk mogen favorieten De Duvel Is Los, Auto Vleegtuug en De Neus Umhoeg niet ontbreken en laten ze het publiek losgaan met Danse en een Klompendans. Rowwen Hèze is in vorm en dat de band al ruim 32 jaar bezig is valt wel uit hun kwaliteiten op te maken. De kracht zit ook in het doseren van de nummers, ritmes en instrumentarium. Zo mag accordeonist Tren ook regelmatig achter de toetsen kruipen, maar het liefst hoort het publiek in de Groene Engel hem de solo uit Blieve Loepe spelen. Een avond met de Limburgers gaat in een rap tempo voorbij en als iedereen uit volle borst heeft meegejodeld op Ut Roeije Klied is het daarna meebrullen op Limburg.
De feestende massa in Oss heeft dan ook kunnen genieten van een band die ook na al die jaren er nog steeds zin in heeft. Wie aanvankelijk dacht dat er de gehele avond bier door de lucht zou vliegen komt bedrogen uit, de fans zijn samen met de band een dagje ouder geworden en men drinkt de bekers gerstenat liever leeg dan een druppel de lucht in te laten gaan. Om de avond in stijl af te doen sluiten mag een toegift niet uitblijven, maar als Koning Hay en November hebben geklonken zit het optreden er dan echt op. Lang hoeven de fans in Oss niet te wachten. In november keren de heren terug naar Oss, maar dan voor de nieuwe theatertour!
Foto door Huub Laarmans
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00