Home » Satan – Altstadt (Eindhoven) 30/09/2016

Satan – Altstadt (Eindhoven) 30/09/2016

door Jochem van der Steen
245 views 4 minuten leestijd

Hoewel niet uitverkocht is het zeker gezellig druk in de Altstadt. Het is een mooie mix van jong en oud en er zijn ook wat Engelse en Duitse stemmen te horen. Niet verwonderlijk allemaal, want de thrash metal die de bands spelen is zeer populair in Engeland en Duitsland en het is het type muziek dat al meer dan 30 jaar gewoon populair blijft.
2016-09-30_009Razend trapt de avond af en laat zien dat je bij female fronted metal niet altijd hoeft te denken aan poppetjes in opzichtige kostuums. Frontvrouw Corinne had gewoon je gezellige buurvrouw kunnen zijn met wie in de zomer altijd een bakkie doet in de tuin. Vest aan, sweater en blote voeten en… gaan! Hoewel ze geen erg uitzonderlijke of typerende stem heeft is haar bereik indrukwekkend en in korte tijd komen alle stijlen die je in de metal kunt verzinnen voorbij. Van iets wat tegen de grunt aanzit tot de ouderwetse Bruce Dickinson sound. Het spelplezier spat er vanaf en het is prachtig te zien hoe Corinne van het podium afkomt en er voor gaat staan, headbangend en los gaand zoals een echte metalhead dat doet. Een perfect voorbeeld voor de fans in de zaal en een perfecte manier om het publiek los te krijgen.
Helaas moet dat publiek het met een nummertje minder doen dan gepland want als het laatste nummer door Corinne wordt aangekondigd geeft drummer Tim aan dat hij het vel van zijn drums gesloopt heeft en dat het laatste nummer dus zojuist gespeeld was. Als dat niet laat zien dat deze band vol passie speelt weet ik het ook niet meer! Corinne blijkt duidelijk van het type het glas is half vol want ze geeft aan dat ze dan maar wat eerder aan het bier moeten. Supersympathieke band, lekkere sound.
2016-09-30_003Na een uitgebreide soundcheck komt Evile met enig gevoel voor drama op. Deze band speelt zo ongelooflijk strakke thrash dat het onbegrijpelijk is dat ze niet groter zijn. Soms meer Metallica dan Metallica zelf spelen ze bijna onafgebroken hun snelle thrash metal voor een publiek dat het opvreet. Het bericht dat ze bezig zijn met een nieuw album wordt dan ook hartelijk ontvangen. Frontman Matt Drake staat op het podium als een echte guitar hero en heeft geen praatjes nodig om het publiek wat naar voren te krijgen en het te laten headbangen. Bij hun laatste nummer krijgen ze dan ook nog even een moshpit op gang.
Iets later dan gepland is tijd voor Satan om te laten zien dat zij de Abraham zijn waar de eerste twee bands de mosterd vandaan haalden. Als je als metal band een naam als Satan hebt kunnen claimen moest je er natuurlijk wel vroeg bij zijn geweest. Al dertig jaar in het vak, en waar wij respect hebben voor hun inbreng in het genre blijken zij respect te hebben voor het feit dat het dertig jaar geleden eigenlijk allemaal begon in Nederland, niet voor niets heet hun eerste live album dan ook Blitzkrieg in Holland. Ze laten dan ook weten het mooi te vinden hier weer te zijn. Als ik om me heen kijk kan het best wel eens zo zijn dat sommige bezoekers er toen ook gewoon ook bij waren. Zoals gezegd, thrash metal boeit jong en oud in tegenstelling tot nieuwere genres als metalcore of nu metal.
2016-09-30_003Frontman Brian Ross doet me qua uiterlijk wel wat denken aan een mengeling van shock jock Howard Stern en Ozzy Osbourne. Zijn stem is van het klassiekere heavy metal geluid en klinkt soms wat zwak. Het eerste nummer knalt niet zoals het zou moeten knallen en ik bespeur wat teleurgestelde gezichten in het publiek.
Het gitaarspel is zeker virtuoos en maar het mist op een of andere manier de power van bijvoorbeeld Evile, de drums zijn net iets minder strak dan die bij Razend en de stem van Ross wat te wisselvallig om echt te overtuigen. De leerlingen overtreffen dan nu toch de meester. Toch mag dat de pret niet drukken. Je hebt zeker wel het gevoel dat je naar iets heel bijzonders zit te kijken, tenslotte hebben deze mannen een enorme stempel gedrukt op het metal genre en je kunt niet anders dan dat te respecteren en het optreden toch als iets magisch te ervaren.
Complimenten aan Altstadt voor het feit dat ze de geschiedenis van het thrash genre eren en een podium bieden aan het heden en de toekomst er van.


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00