Home » Scavenger – Beyond The Bells

Scavenger – Beyond The Bells

door Filip van der Linden
305 views 3 minuten leestijd

Scavenger maakte als Belgische heavymetalband furore begin jaren ’80 van vorige eeuw. In 2018 was er een doorstart met nog enkele oorspronkelijke leden en nog wat later was er een bezetting zonder oudgedienden. Maar de oudjes kijken wel nog mee over de schouders van de nieuwe Scavenger 2.1.

In de nieuwe bezetting was er in 2020 al de vinyl-single met Backslider en Red Hot. Die twee nummers staan als bonus op het nieuwe album Beyond The Bells. Het moet gezegd dat dit nieuwe album in opzet mooi aansluit op de classic heavy metal van Battlefields uit 1985. Oldschool, maar zeker met een frisse, moderne speedmetal-toets.

Voor classic oldschool heavy metal ligt het tempo hoog op de meeste tracks. Verwacht geen gezapige midtempo-vullers (misschien op Hellfire na) of stroperige powerballads. Scavenger komt met het mes tussen de tanden en klinkt heel vastberaden. Zangeres Tine krijgt een glansrol als de nieuwe Kate (van Acid) of de nieuwe Doro (van Warlock), maar laat vooral horen dat ze in kracht en volume in dit genre haar gelijke niet kent in Vlaanderen. Uiteraard verdienenook de gitaristen Kevin en Tim een pluim en dan doen we er meteen bassist Vincent en drummer Gabriel bij, Want er is niemand die een steek laat vallen op Beyond The Bells. Sterke composities, degelijke lyrics, uistekend ingespeeld. Het is een plaatje.

In deze nieuwe bezetting van Scavenger zit heel wat talent en ze hebben zich ook laten omringen met mensen die het beste uit een artiest kunnen halen. Bob Briessinck (mix) is een soldaat die al heel wat veldslagen heeft uitgevochten in de studio. De keuze voor Anton Mergaerts als producer is opvallender. Hij heeft al mooie dingen laten horen met zijn hardrockband Cardinal en met Velvet Mist, een band die teruggrijpt naar de gothic rock van de jren ’80, maar als producer is zijn curriculum wel heel kort (Cardinal, Dani Hart). Hij heeft zuinig wat synths toegevoegd aan de sound, maar hij heeft blijkbaar ook goed gewaakt over het totaalbeeld en een compact, overtuigend album afgeleverd.

Hellfire valt als enige een beetje uit de toon, maar we hebben begrip voor deze ‘valse trage’ track. In de eerste bezetting van Scavenger, midden de jaren ’80, was dit voor heel wat heavymetalbands een verplicht nummertje. Even gas terug nemen zodat iedereen goed begrijpt hoe hard je daarna gaat. Op Hellfire na ligt de lat altijd heel hoog op Beyond The Bells en is het moeilijk om die nummers aan te duiden die net iets boven de andere uitsteken. Mijn persoonlijke keuze om single Black Witchery op te volgen als mogelijke singles zijn Crystal Light en Nosferatu.

De release van Beyond The Bells heeft lang op zich laten wachten, maar dit was het wachten meer dan waard.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00