Home » Siglo XX – Double Album

Siglo XX – Double Album

door Filip van der Linden
585 views 3 minuten leestijd

Double Album van de legendarische Belgische coldwaveband Siglo XX is opnieuw beschikbaar op vinyl. Het was het laatste album van de Limburgse band dat op het Antler-label verscheen. Het album uit 1984 wordt beschouwd als een absoluut meesterwerk en tal van gerenommeerde artiesten uit de toenmalige Belgo-Manchester scene werkten er aan mee. Siglo XX verkaste na Double Album naar een ander label en sloeg een andere artistieke weg in, wat hen in het genre niet door iedereen in dank werd afgenomen. Op dit Double Album hoor je al wat jazzy, progressieve en Oosterse invloeden die in hun coldwave geslopen zijn.

Het is bijzonder dat dit album in een geremasterde versie opnieuw op vinyl uitkomt. Antler (Subway) Records bestond tot 2005. Al in 1995 ging Antler (toen al omgevormd tot Antler-Subway Records) een samenwerking aan met EMI Records voor heruitgaves van de catalogus. Bij het verdwijnen van EMI Records en EMI Music werd het Antler Suway-label onder de mat geveegd, gingen archieven verloren en kwamen de Antler-releases na omzwerving via Universal bij Warner Music terecht.

Het Belgische Starman Records verwierf in 2022 van Warner Music het recht om de naam Antler en  Antler-Subway opnieuw te gebruiken om het meer dan 40 jaar oude label terug nieuw leven in te blazen. Twee compilaties (vinyl only) met de meest zeldzame en lang verloren tracks uit de prille Antler-periode werden door Lieven De Ridder (Walhalla Records) met de grootste zorg samengesteld en door Pieter De Wagter geremastered. De eerste van deze verzamelalbums wordt Antler Records – Early Years Vol. 1 en die verschijnt begin 2024.

De eerste re-release in de overname van Antler Records door Starman is de geremasterde versie van Double Album van Siglo XX uit 1984.  Net als het origineel bevat het dubbelalbum één plaat met studio tracks en een live-plaat die hoofdzakelijk in Nederland opgenomen werd in 1983/84 (Amsterdam, Sittard, Leiden, Den Haag). Hoewel de band nooit een heel groot publiek bereikte, heeft hun werk in het genre een onvervalste cultstatus. Op het livesides-gedeelte van dit Double Album vind je bekendere nummers als Art of War en Obsession.

Het is op een manier mooi dat enkel de muziek opgefrist werd naar de standaarden van vandaag. Er zijn geen extra tracks of remixen toegevoegd, en geen extra foto’s of verhalen. Voor sommigen zal dit een gemiste kans zijn om het verhaal nog completer te maken, voor anderen is het net prachtig dat het origineel gewoon intact is en gebracht wordt zoals het indertijd bedoeld was.

https://sigloxx.bandcamp.com/album/siglo-xx-double-album

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00