Home » Dog Eat Dog – Dynamo (Eindhoven) 15/11/2023

Dog Eat Dog – Dynamo (Eindhoven) 15/11/2023

door Maurice Tonies
461 views 5 minuten leestijd

Halverwege de jaren ’90 verscheen daar ineens het album All Boro Kings, het debuutalbum van de Amerikaanse band Dog Eat Dog. Toentertijd was het nog wat nieuws, rap- en rockmuziek gingen voorheen nog niet vaak samen en ook het gebruik van een saxofoon in deze mashup was nog niet vaker gedaan. Dog Eat Dog scoorde menig hit en anno 2023 maken ze nog steeds muziek, sterker nog het nieuwe album Free Radicals heeft nog maar amper het levenslicht gezien. De hoogste tijd om weer eens opnieuw kennis te maken met Dog Eat Dog.

Dynamo is de plek waar het allemaal moet gaan gebeuren vandaag. De zaal in Eindhoven is al mooi volgelopen als Kings Never Die het podium mag betreden. Samen met Grove Street zijn ze met Dog Eat Dog op tour door Europa, maar dat wil niet zeggen dat ze ongeveer dezelfde soort muziek maken. Kings Never Die tapt uit een harder vaatje, zo overgieten ze graag hun hardcore-songs met een metalsausje.  De gitaren brullen, de vocalen zijn hard, de avond is nu echt begonnen. De band is een laatbloeier, ze zijn ongeveer net voor de corona-pandemie ontstaan, maar hebben met (ex)leden van oa. Dog Eat Dog en Biohazard de nodige ervaring in huis. Dat is ook te merken aan de strakke songs. Tijdens de pandemie nam de band al wat EP’s op en ook is er ondertussen een heel album. Het half uurtje wat ze gegund is is dan ook eigenlijk te weinig.

Het Britse Grove Street is dan ook iets melodischer, maar ook zij hebben de hardcore in hun hart gesloten. Het publiek begint dan ook wat meer los te komen, de eerste moshpits ontstaan en gaandeweg de show is nu ook de zaal van Dynamo helemaal volgelopen. De vuisten gaan de lucht in en ook wordt er flink geheadbanged. Ook Grove Street laat graag wat gitaarwerk horen, deze band combineert graag wat trashmetal en hardcore, de oordoppen zijn dan ook geen overbodige luxe. De Britten zijn ook nog niet zo heel lang bezig, het eerste debuutalbum The Path To Righteousness heeft ook nog amper het levenslicht gezien en kenners vergelijken het album graag met Suicidal Tendencies. Als Grove Street het ook zo lang volhoudt zit er wat moois in het verschiet.

Een band die zich al lang niet meer hoeft te bewijzen zijn de heren van Dog Eat Dog. Terwijl een intro klinkt van The Blues Brothers komen de heren het podium rustig opwandelen, pakken hun instrumenten erbij en dan is het showtime! Zoals eerder genoemd hebben Dog Eat Dog na 17 jaar weer een nieuw album opgenomen en hun gelijknamige tour staat dan ook volledig in het teken van dit album Free Radicals. Dog Eat Dog opent zelfs met twee nummers van dat album en eigenlijk horen we direct dat deze tracks perfect passen bij albums zoals All Boro Kings en Play Games. Qua kracht heeft Dog Eat Dog dan ook niet ingeboet, ze zijn slechts een dagje ouder geworden, wat ook gezegd kan worden voor de bezoekers van Dynamo. De punkers en skaters van weleer dragen nog wel een petje, maar de wijde skatebroeken zijn toch wel ingeruild. Wel weten de bezoekers in Eindhoven absoluut nog hoe de tekst van Isms gaat en vol overgave wordt deze klassieker meegezongen.

Dog Eat Dog en Nederland hebben een trouwe band. Zo krijgen we een geschiedenislesje voor onze kiezen. De band haalt herinneringen op, het spelen op Dynamo Open Air 1995, over het zien van inspiratiebron Urban Dance Squad, maar ook het optreden op Come As You Are vorig jaar in de Effenaar. Dog Eat Dog weet dan ook heus wel waar ze zijn vandaag en roemen het publiek voor hun energie op deze woensdagavond. Het wordt dan ook stiekem best een persoonlijke show. Zo worden een aantal fans bij naam genoemd en ook wordt stilgestaan bij het heengaan van mede-bandlid Steve Kilkenny.

De band heeft dan ook tussen de nummers door dan ook best wel wat te vertellen en dat haalt wel het tempo uit de show. Het publiek in Eindhoven laat zich hier dan ook wel over uit, Speuluh! Is dan ook de oproep en hier wordt voldoende gevolg aan gegeven. Na de vele nieuwe nummers snakt de menigte naar een klassieker en als dan ook de themesong van boxfilm Rocky klinkt weet men wat er te wachten te staat. Een ludieke podiumact, maar vooral Dog Eat Dog-klassieker Rocky is waar het om draait. De zaal ontploft, hiervoor is men naar Eindhoven gekomen, om al die klassiekers te horen. Deze zijn voornamelijk voor het tweede gedeelte van de set bewaard en dat wil dan ook zeggen dat we vrij snel na Rocky worden getrakteerd op Who’s The King, No Fronts en If There Are Good Times. Het publiek laat zich horen, schreeuwt en brult alle teksten mee en gaat er helemaal voor. Gedurende de klassiekers laat Dog Eat Dog zich ook nog eens assisteren door bandleden van de voorprogramma’s en ook delen crewleden mee in de feestvreugde.

Het optreden in Dynamo eindigde eigenlijk net zoals ie begon, namelijk met een track van het nieuwe Free Radicals. Na het spelen van het rustige Zamboni bedankt Dog Eat Dog iedereen voor de jarenlange support en nodigt iedereen uit om bij de merchandise nog even hallo te komen zeggen en misschien meteen dat nieuwe album te laten signeren, want met ongeveer tien nummers op de setlist weet iedereen ondertussen wel zo ongeveer hoe dat album klinkt.  

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00