Home » Singer-Songwriter Sunday #4 – De Pul (Uden) 01/11/2015

Singer-Songwriter Sunday #4 – De Pul (Uden) 01/11/2015

door Maurice Tonies
139 views 5 minuten leestijd

AVGOnder de noemer Singer Songwriter Sunday nodigt De Pul in Uden alweer voor de vierde keer bezoekers uit om van nieuwe talenten te komen genieten. Elke keer weet De Pul weer nieuwe artiesten te vinden die in een intieme setting hun kunsten komen vertonen en naast de nieuwelingen weten ze ook elke keer een grote naam te strikken. Vandaag zal dan ook niemand minder dan Anneke van Giersbergen van zich laten horen.
De zaal is mooi aangekleed en er staan heel wat stoelen en tafeltjes klaar om de bezoekers te ontvangen. Her en der branden wat kaarsen en het licht is wat gedimd. Het podium is verlicht met wat peertjes. Zo ontstaat de ideale sfeer die prima past bij het luisteren naar singer-songwriters. Na een korte introductie door de presentatrice wordt duidelijk hoe het er vandaag allemaal aan toe zal gaan. Vier artiesten zullen ongeveer een half uur vullen, waarbij er tussendoor een pauze is waarbij men het podium ombouwt.
De vierde editie van Singer-Songwriter Sunday wordt geopend door de “frisse boys” Niels & Flemming. De mannen zijn momenteel druk bezig om met hun band Baby Blue allerlei podia te veroveren, maar vandaag laten ze zich van een geheel andere kant zien. Na een korte introductie trappen de heren af en al snel wordt duidelijk dat de stemmen heerlijk bij elkaar passen,. Normaal gesproken zetten ze feesttenten op zijn kop, maar een uitverkochte Pul geniet van deze aangename opener. De heren wisselen onderling de tekstregels af en spelen uitstekend gitaar. Ook schromen ze zich niet om uit te leggen waar de nummers over gaan. Ook komt er een nummer over de liefde voorbij, maar dat wordt slechts door een van de heren gespeeld. “Tja dat gaat echt voer mij, dus dat gaan we niet met z’n tweeën spelen”. Niet al het materiaal is door hen zelf geschreven. Een guilty pleasure ontbreekt niet en zo horen we de intiemste versie van Don’t Cha van The Pussycat Dolls ooit vertolkt. De Singer-Songwriter Sunday kan niet beter beginnen.
Na een korte ombouw staat er een keyboard klaar. Deze is neergezet voor Sofia Dragt. De Wageningse is vandaag naar Uden gekomen om nummers van haar debuutalbum I See You te doen klinken. De dame laat zich inspireren door dingen die zij ziet in het dagelijks leven en ook kan zij door het zien van films behoorlijk geïnspireerd raken. Dat is wel aan haar optreden te horen. De muziek zou regelrecht uit een film kunnen komen en haar heldere stemgeluid past hier prima bij. Sferische klanken klinken door een muisstille Pul. Ook blijkt ze stil te hebben gestaan bij de gebeurtenissen die op de Grebbenberg hebben plaatsgevonden en zingt hier een mooi nummer over. Onlangs heeft ze filmmuziek opgenomen voor een film over Alzheimer en het nummer Sing Each Other To Sleep heeft ze gemaakt voor het goede doel Alzheimer Nederland. Sofia Dragt is dan ook een dame met een boodschap en de finaliste van De Beste Singer-Songwriter zorgt voor een half uur met kippenvel.
Tijdens de introductie van Yassine Belghanch schemert het al een beetje door dat de Bosschenaar zich niet helemaal heeft voorbereid. Weifelend geeft hij antwoord op de vragen van de presentatrice en als hij begint te spelen lijkt het half uur soms een lijdensweg. Kennelijk heeft Yassine te weinig eigen materiaal en speelt hij vandaag twee covers. Zo klinkt Radiohead’s High ’n Dry en speelt hij een nummer van Empire Of The Sun. Ook zijn verhalen tussen de nummers door komen niet echt professioneel over. Yassine zet zich in voor een project voor vluchtelingen. Hij verzamelt instrumenten in, zodat vluchtelingen op de verschillende AZC’s zich met muziek kunnen bezighouden. Op zich een goed doel, maar zijn verkooppraatje voor dit nobele doen is van een laag niveau. Kennelijk is het vandaag niet helemaal zijn dag…..
Vandaag mag Anneke van Giersbergen de singer-songwriter dag in De Pul afsluiten, Anneke is op dit moment op tour met The Gentle Storm en is nog maar net terug uit het buitenland en meldt zich vandaag in het Brabantse land. Anneke trapt af met The Beautiful One en eigenlijk is het direct genieten. Deze dame heeft wel zo’n mooi stemgeluid, waardoor je direct gegrepen wordt. Ook Anneke speelt vandaag een aantal covers, waaronder nummers van Bruce Springsteen en Kings of Leon, maar ook staan er nummers van haar oude band The Gathering op het menu. Tussendoor praat de dame de nummers op een grappige wijze aan elkaar. Hoewel ze al jaren ervaring heeft gaan er toch wat kleine dingetjes mis. In een kleine setting zoals deze valt dat ook meteen op, maar dit is helemaal niet erg. Ze lacht het zelf al weg als “Dat was kei vals” en gaat vervolgens door. Voor het radioprogramma Xnoizz schreef ze in een uur het nummer Brand New Day en ook vandaag staat dit nummer op de setlist. Wat opvalt is dat Anneke in de loop der jaren ook als solo-artiest hard aan de weg timmert en tijdens deze akoestische set verrassend veel covers speelt. Ze vertelt een grappige anekdote over het zingen van Broken Wings van Mr. Mister, wat volgens het verhaal het lievelingsnummer is van tante Doortje. Vandaag mag ook U2 niet ontbreken en sluit ze haar optreden af met een meezinger. Dolly Parton’s Jolene zet de kelen wijd open in Uden.
Als de presentatrice het podium oploopt wordt al snel duidelijk dat zij nog meer wil horen van Anneke van Giersbergen. Het publiek beaamt dit en in het toegift vraagt ze aan het publiek wat ze willen horen. Na een kort overleg wordt dit Wish You Were Here van Pink Floyd en nog eenmaal smult het publiek van de geweldige zangeres. Overigens schroomt ze zich niet om reclame te maken voor haar nieuwe theatertour en ook maakt ze reclame voor de merchandise die ze heeft meegenomen. Anneke weet dan ook hoe je een publiek kunt bespelen en ze mag zich de ultieme afsluiter voor deze zondag noemen. Vandaag is De Pul getrakteerd op diverse talenten en wie weet wie zich naast Armand op de volgende editie in Uden komen melden…..

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00