Home » Spinvis – Effenaar (Eindhoven) 18/01/2024

Spinvis – Effenaar (Eindhoven) 18/01/2024

door Maurice Tonies
479 views 5 minuten leestijd

Welkom in Be-Bop-A-Lula, het restaurant waar meesterchef Spinvis de scepter zwaait en door de Tingeltangel Hersenpan roert. De Eindhovense Effenaar is vanavond omgedoopt in een plek voor de muzikale fijnproever, die met grote getale naar de Brabantse zaal is afgekomen. Op het menu staan ongetwijfeld een vast aantal ingrediënten, maar ook zullen er een aantal nieuwe gerechten op de kaart staan.

Rond de klok van half negen verwelkomde Erik de Jong (alias Spinvis) samen met zijn band alle bezoekers in Eindhoven en zette meteen de juiste sfeer neer, waarna het grote smullen kon beginnen. Direct werden de toeschouwers meegenomen in die Tingeltangel Hersenpan en kon horen dat het allemaal wel goed zat. Afgelopen jaar verscheen het nieuwe album Be-Bop-A-Lula en naast dit nummer zou er ongetwijfeld nog meer nieuws op het menu prijken vanavond. Het oeuvre van Spinvis is groot genoeg om het publiek op een mooie set te serveren en dat wordt dan ook meteen bewezen door het mooi uitgevoerde Oostende, waarbij de keeltjes van het publiek in Eindhoven ook meteen een stukje opengingen.

Frontman Erik de Jong is die muzikale duizendpoot die nauwelijks stil kan zitten. Afgelopen jaar maakte hij samen met zijn vaste bandlid Saartje van Camp de voorstelling Neveldieren en nu is hij samen met zijn band alweer een tijdje op tour met zijn nieuwe album. Het is een ware kunst hoe hij woorden aan elkaar rijgt en zo een onmiskenbaar mooi Spinvis-liedje maakt. Nummers van deze artiest pik je er direct uit, maar ook wist hij in de Effenaar de bezoekers weer te verbazen om over een aantal klassiekers toch weer een nieuw sausje te gieten. De meesterchef trakteert zo de bezoekers keer op keer op wat nieuws en blijft sleutelen aan zijn muziek. Zo hoorden we een net wat andere Dagen van gras, dagen van stro, wat het geheel spannend  hield.

Naast muzikant is frontman Erik de Jong ook een groots verhalenverteller. Zo vertelt hij over het tot stand komen van We kunnen niet zo veel, maar ook over de liefdesperikelen rondom Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond. Het werd dan ook geen moment saai in de Effenaar, het publiek hing nagenoeg aan de lippen van Spinvis, die er samen met zijn band een hele mooie avond van maakte, wat heeft hij toch geweldige muzikanten om zich heen. Daarnaast deed de techniek er nog een schepje bovenop, door het gebruik van de juiste visuals en het plaatsen van mysterieuze poppen op het podium. Er was dan ook voldoende te zien op het podium, soms was het ook even zoeken naar de muzikanten, die ergens op de achtergrond aan het werk waren.

De muzikale fijnproever kwam dan ook voldoende aan zijn/haar trekken vanavond. We zijn al rijkelijk verwend, maar na het hoofdgerecht zijn we benieuwd wat er nog meer in de keuken op ons zit te wachten. Waarempel blijkt dat hoogtepunt Trein Vuur Dageraard dan nog moet komen. Band, muziek en techniek kwamen dan ook echt samen in dit nummer, kippenvel maakte zich meester in de Effenaar. De opvolgende klassiekers Artis en “doorbraakhit” Bagagedrager deden er nog een schepje bovenop.

En toen ineens verscheen er bij het begin van het toetje iemand anders op het podium van de Effenaar. Het bleek dichter (en Erik de Jongs jeugdvriend) Arjan Witte te zijn en Arjan kreeg even de mogelijkheid om het gedicht Psych-O-Besitas voor te dragen, zijn gedichtenbundel te promoten en ook mocht hij nog een nummer zingen op het grote podium. Wat een opvallende manier om het toegift dan ook mee te beginnen. Daarna werd de regie weer overgenomen door Erik de Jong en consorten en mocht een uitverkochte Effenaar voor een laatste maal smullen van Spinvis. Het publiek wat had zitten meeschrijven miste nog een paar favorieten en deze kwamen deels voorbij. Van het fameuze debuutalbum, wat alweer ruim twintig jaar bestaat, kwam niet klassieker Astronaut voorbij, maar viel de keuze op Smalfilm, het nummer wat in 2002 bijna Song van het Jaar werd. De keeltjes mochten nogmaals wijd open in de Effenaar en nu men toch bezig was met een sing-a-long mocht men tijdens afsluiter Kom Terug heerlijk doorzingen. Wat hebben we vanavond mogen genieten van hetgeen ons allemaal is voorgeschoteld. Wat een muzikale verwennerij!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00