Home » System Of A Down – Ziggo Dome (Amsterdam) 21/08/2013

System Of A Down – Ziggo Dome (Amsterdam) 21/08/2013

door jelle@rockportaal.nl
199 views 3 minuten leestijd

Vanavond is een bijzondere gelegenheid. Het is niet alleen de eerste keer sinds acht jaar dat System Of A Down op een Nederlands podium staan, maar het is ook nog de verjaardag van zanger Serj Tankian. Dat belooft een feestje te worden.
Het is dan ook lekker druk en hoewel niet alle zitplaatsen zijn uitverkocht, staat de zaal wel stampvol met enthousiaste fans. De angstaanjagende taak om deze grote zaal op te warmen valt op de schouders van het relatief kleine Hawk Eyes. Dit Britse bandje heeft pas drie albums en heette voorheen Chickenhawk, voordat ze de huidige naam aannamen. Op albums klinkt het als lekkere alternatieve rock, een beetje apart maar dat zijn de mensen vanavond wel gewend. Live is het echter een heel stuk zwaarder en wordt er uitbundig geheadbanged. Als de jonge band bang is om zo’n grote zaal op te warmen, is het niet te zien. Hawk Eyes commandeert de zaal alsof ze al jaren niks anders doen. Hun live-geluid is een combinatie van Every Time I Die en The Hunter-era Mastodon. Het resultaat is een heerlijk sludgy, diep geluid dat de zaal goed opgewarmd krijgt. Het is ten zeerste aanbevolen om deze band in een donker zaaltje te bezoeken. Je zal het niet snel vergeten zijn.
Na een soundcheck die letterlijk tien minuten in beslag neemt, komt System Of A Down zomaar het podium opstormen met Aerials. Meteen begint de hele zaal te springen als iedereen elk woord meezingt. Al snel blijkt dat de heren haast hebben, want er wordt tussen elk nummer maximaal 2 seconden stilte gehouden. Op een gegeven moment komt er wel een pauze van meer dan 5 seconden, namelijk om met de hele zaal ‘Happy Birthday’ voor zanger Serj te zingen. De vele geruchten die de rondes doen dat de bandleden elkaar niet kunnen luchten en aparte kleedkamers hebben, zijn met dit bewijs weer een beetje minder geloofwaardig. Er wordt geknuffeld en luidkeels gelachen en het is te zien dat de heren het echt naar hun zin hebben. Gitarist en professionele gestoorde Daron Malakian is nog net zo gestoord en springt en draait in het rond. De stemmen van de heren zijn tevens ook in uitmuntende conditie; elk keelgeluid dat op de cds te horen is, wordt zonder valse noot nagebootst. Er wordt vrolijk gedanst op de ritmes van Radio/Video en zoals gewoonlijk krijgen Chop Suey en Cigaro grootse reacties. Toxicity wordt zoals elk nummer vanavond door iedere mond meegezongen en er wordt door iedereen genoten. Na acht jaar eindelijk weer System Of A Down in ons leven, denken de mensen. Sommigen kunnen het nog steeds niet geloven. Een snelle blik om ons heen bezorgt kippenvel: de hele zaal plus de twee gezeten ringen om ons heen beweegt de armen heen en weer op het tempo van deze weergaloze band. Na maar liefst zevenentwintig nummers erdoorheen te hebben geramd in anderhalf uur is het alweer tijd om af te treden, overigens zonder latere toegift. Een toegift is eigenlijk ook niet meer nodig; alles is al gezegd.
Aerials
Suite-Pee
Prison Song
I-E-A-I-A-I-O
Soldier Side (Intro)
B.Y.O.B.
Deer Dance
Radio/Video
ATWA
Peephole
Hypnotize
Needles
DDevil
Lost In Hollywood
X
Suggestions
Psycho
Chop Suey
Lonely Day
Question!
A.D.D
Holy Mountains
Spiders
Cigaro
Roulette
Toxicity
Sugar

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00